Η γριά της αγριελιάς

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 31 Ιούλιος 2020 12:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η γριά της αγριελιάς

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φτωχό κορίτσι. Ζούσε σε ένα χωριό, με τη βάβω του και το μικρό του αδερφό. Το κορίτσι ξενοδούλευε σε άλλα σπίτια. Όσα λεφτά έβγαζε, τα έδινε για τα βιβλία της.  

Μια μέρα είπε στη βάβω της: «Θέλω να έχουμε φαΐ πρωί-βράδυ. Ο αδερφός μου θα πάει στο σχολειό. Τα λεφτά, που βγάζω, φτάνουν ίσα για να αγοράσω τα βιβλία μας». «Τι σκέφτεσαι κόρη μου;» ρωτάει η βάβω. «Θα πάω να βρω την τύχη μου». Λέει η βάβω: «Θα σε ορμηνέψω κάτι. Θα πας στις αγριελιές του βουνού. Σε μια ελιά κάθεται μια γριά. Τις νύχτες χτενίζει τα μαλλιά της. Βοηθάει τους ανθρώπους, μα θέλει αντάλλαγμα». «Θα τη βρω», είπε το κορίτσι.

Την άλλη μέρα το κορίτσι δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το βουνό. Βλέπει σε ένα δέντρο ένα κοτσύφι. Τάιζε τα μικρά του. Το ρωτάει: «Πως θα βρω τη γριά της αγριελιάς;» «Θα πάρεις το μονοπάτι στα δεξιά σου. Θα φτάσεις στις αγριελιές το σούρουπο. Τρία τσακάλια τριγυρνάνε εκεί. Να προσέχεις!» είπε το κοτσύφι. Το κορίτσι έδωσε ψωμί στο κοτσύφι: «Για τα μικρά σου!» του λέει. «Πάρε ένα φτερό από την ουρά μου. Αν χρειαστείς βοήθεια, φύσηξέ το τρεις φορές», είπε το κοτσύφι.

Το κορίτσι πήρε το φτερό. Προχώρησε. Είχε σουρουπώσει, όταν έφτασε στις αγριελιές. Τρία τσακάλια βγήκαν μπροστά της. Τα μάτια τους γυάλιζαν. Τα σάλια τους έτρεχαν. Είπαν: «Είσαι το βραδινό μας». Ήταν έτοιμα να της χιμήξουν. Το κορίτσι θυμήθηκε το φτερό. Το φύσηξε τρεις φορές. Τρία γεράκια πέταξαν κοντά της. Επιτέθηκαν στα τσακάλια κι εκείνα έγιναν άφαντα.

Ύστερα το κορίτσι έψαξε να βρει τη γριά της αγριελιάς. Ακούει μια φωνή: «Τι γυρεύεις εδώ;» Βλέπει πάνω σε μια αγριελιά τη γριά, να χτενίζει τα σταχτιά μαλλιά της. Λέει το κορίτσι: «Εσένα γυρεύω. Θα με βοηθήσεις να έχω φαΐ στο φτωχικό μου». «Θα σε βοηθήσω, αν μου κάνεις μια χάρη. Οι ξωθιές έχουν πάρει το σάλι μου. Θα μου το φέρεις;» «Που θα βρω τις ξωθιές;» ρώτησε το κορίτσι. «Στις πηγές. Πλένουν εκεί τα ρούχα τους», είπε η γυναίκα.   

Το κορίτσι πήγε στις πηγές. Κρύφτηκε πίσω από κάτι θάμνους. Είδε δύο ξωθιές με ένα καλάθι ρούχα. Έπλεναν με μοσχοσάπουνα. Μετά άρχισαν τα παιχνίδια. Βρέχονταν, γελούσαν, κυνηγιόνταν. Σαν ξεμάκρυναν, το κορίτσι άρπαξε το σάλι από τα νερά κι έφυγε.

Το κορίτσι, με τρεχαλητά, έφτασε στη γριά της αγριελιάς. Της είπε: «Έχω το σάλι σου». Η γριά λέει: «Για το καλό που έκανες, θα σου δώσω ένα χάλκινο ταψί. Όταν πεινάς, θα γεμίζει φαγητό. Θα λες τα λόγια: «Ταψί μου στρογγυλό, βγάλε νόστιμο ψητό. Γέμισε με φαγητά, φρούτα και γλυκά». Το κορίτσι είπε: «Σε ευχαριστώ, κυρά. Μα τώρα νύχτωσε. Δε μπορώ να γυρίσω στο χωριό. Που θα μείνω;» Η γριά είπε: «Μπες στην κουφάλα της αγριελιάς. Θα σε προσέχω το βράδυ. Το ξημέρωμα θα φύγω». Έτσι, το κορίτσι πέρασε τη νύχτα μέσα στην κουφάλα.

Σαν ξημέρωσε, η γριά ήταν άφαντη. Το κορίτσι δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για να γυρίσει στο χωριό του. Σε ένα μονοπάτι φάνηκε ένας άντρας και της λέει: «Δώσε μου το ταψί που κρατάς». «Δεν το δίνω», λέει το κορίτσι. Τότε αυτός βγάζει ένα μαχαίρι και της λέει: «Αν δεν το δώσεις, θα σου κάνω κακό». Το κορίτσι είπε: «Θα στο δώσω, μα άσε με να το χρησιμοποιήσω μια φορά». «Τι εννοείς;» ρώτησε αυτός. Το κορίτσι είπε: «Ταψί μου στρογγυλό, βγάλε νόστιμο ψητό. Γέμισε με φαγητά, φρούτα και κρασιά». Το ταψί έβγαλε σωρό καλούδια.

Ο άντρας πεινούσε κι άρχισε να τρώει. Ήπιε και πολύ κρασί. Από το φαγοπότι τα μάτια του έκλειναν. Το κορίτσι αρπάζει το ταψί και το βάζει στα πόδια. Αυτός έτρεξε πίσω της. Δεν την έφτασε, έτσι που είχε βαρύνει.

Το κορίτσι σταμάτησε να τρέχει, όταν ο άντρας δεν την κυνηγούσε πια. «Φτηνά τη γλίτωσα!» είπε. Γύρισε στο χωριό της. Η βάβω περίμενε. Έκανε το σταυρό της να γυρίσει γερή η εγγόνα της. Τότε ακούει χτύπημα στην πόρτα. Ανοίγει και βλέπει το κορίτσι. «Παναγιά μου, σε ευχαριστώ!» λέει η βάβω. Το κορίτσι μπήκε στο σπίτι. Ιστόρησε στη βάβω τι έγινε. «Δε θα ξαναπεινάσουμε», της είπε. Και ζήσανε αυτές καλά κι εμείς καλύτερα.  

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti