Ο μπαλωματής και η Μόρα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 19 Ιούνιος 2020 12:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο μπαλωματής και η Μόρα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μπαλωματής. Ζούσε με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε ένα χωριό. Μπάλωνε τα παπούτσια που του πήγαιναν. Το μεροκάματο δεν του έφτανε για να ζήσει τη φαμίλια του.

Μια μέρα λέει στη γυναίκα του: «Θα πάω στην πολιτεία μήπως βρω κάνα ραφτάδικο να δουλέψω. Θα έχω μεγαλύτερο μεροκάματο. Βάλε στο ταγάρι μου μήλα. Η γυναίκα ετοίμασε το ταγάρι. Τον ξεπροβόδισε.

Ο μπαλωματής καβάλησε το μουλάρι του κι έφυγε. Πέρασε δύο χωριά κι έφτασε σε ένα δάσος. Συνάντησε μια γριά. «Για πού με το καλό;» τον ρώτησε. Αυτός λέει: «Πάω στην πολιτεία». Η γριά τον ορμηνεύει: «Πρόσεχε στη λίμνη. Εκεί τις νύχτες τριγυρνάει η Μόρα». «Ποια είναι η Μόρα;» τη ρωτάει. «Είναι μια λάμνα πλούσια και δυνατή. Περιπατεί μόνη τη νύχτα. Αν συναντήσει ανθρώπους να κοιμούνται, κάθεται στα στήθια τους και τους πλακώνει. Είναι βαριά σα βόδι. Μπορεί σκάσει άνθρωπο. Στο φέσι της κρύβεται η δύναμή της». «Αν της πάρει κάποιος το φέσι;» ρωτάει ο μπαλωματής. «Λένε πως η Μόρα ευεργετεί αυτόν που θα της δώσει πίσω το φέσι της», είπε η γριά.

Μετά ο μπαλωματής έβγαλε τα μήλα από το δισάκι του. Τα έδωσε στη γριά. «Για σένα, κυρούλα!» της είπε. Η γριά έβγαλε από την τσέπη της ένα βοτάνι. «Κατάπιε το! Δίνει σωματική δύναμη», λέει στο μπαλωματή.

Ύστερα ο μπαλωματής συνέχισε το δρόμο του. Σαν βράδιασε έφτασε στη λίμνη. Άναψε φωτιά για να ζεσταθεί. Από την κούραση και τη ζέστα της φωτιάς αποκοιμήθηκε. Τότε μέσα από τη λίμνη βγήκε η Μόρα. Το μουλάρι του χλιμίντρισε. Ο μπαλωματής άνοιξε τα μάτια. Είδε τη λάμνα. Μόλις αυτή έφτασε πλάι του, έσκυψε να βεβαιωθεί ότι κοιμάται. Τη βουτάει αυτός από τα μαλλιά με δύναμη. Της αρπάζει το φέσι και το βάζει στα πόδια. Σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο ψηλό.

Η λάμνα έτρεξε πίσω του. Προσπάθησε να ανέβει στο δέντρο. Μα ήταν παχιά και δε μπορούσε.

«Δώσε μου το φέσι μου!» έσκουζε. «Δε στο δίνω, αν δε με κάνεις πλούσιο», είπε ο μπαλωματής. «Αν μου δώσεις το φέσι μου, θα σε κάνω. Θα πας στον καταρράκτη που χύνεται σε μια λίμνη. Πίσω από τα νερά του, μέσα στη σπηλιά θα βρεις χρυσάφι. Πρόσεχε τα νερόφιδα που κολυμπούν κόντρα στο ρέμα. Τρώνε ανθρώπους». «Πως θα τους ξεφύγω;» ρώτησε αυτός. «Θα πιάσεις κοκκινόψαρα από τη λίμνη. Θα ταΐσεις τα νερόφιδα. Δε θα σε πειράξουν, αν είναι χορτάτα». Ο άντρας είπε: «Μόλις πάρω το χρυσάφι, θα σου φέρω το φέσι».

Ύστερα πήγε στο δάσος. Βρήκε ένα ξύλο. Έφτιαξε με το σουγιά του ένα καμάκι. Προχώρησε στη λίμνη. Καμάκωνε  τα κοκκινόψαρα. Τα πήρε και πήγε τον καταρράκτη. Είδε τα νερόφιδα. Τους έριξε τα ψάρια. Αυτά έφαγαν. Εκείνος μπήκε στη σπηλιά. Βρήκε κομματάκια χρυσού. Τα πήρε και γύρισε στη Μόρα.

Της φώναξε: «Έχω το φέσι σου!» Η Μόρα φάνηκε και άρπαξε το φέσι της. Μετά ρώτησε: «Βρήκες το χρυσάφι;» Αυτός είπε: «Το βρήκα! Μα θέλω να μου πεις, γιατί ζουπάς και σκας τους ανθρώπους στον ύπνο τους». Η Μόρα είπε: «Μια μάγισσα με καταράστηκε να σκοτώνω άντρες, μέχρι κάποιος να γονατίσει και να μου φιλήσει τα χέρια. Τότε θα λυθούν τα μάγια». Ο μπαλωματής απόρησε: «Λες αλήθεια;» Η λάμνα είπε: «Δες το φέσι μου! Έχει το μονόγραμμα της φαμίλιας μου. Είμαι από αρχοντική γενιά». Ο μπαλωματής το κοίταξε. Έλεγε αλήθεια η λάμνα.

«Θα σε βοηθήσω να λύσεις τα μάγια», της είπε. Γονάτισε της φίλησε τα χέρια και αυτή μεταμορφώθηκε σε αρχοντοπούλα. «Σε ευχαριστώ!» είπε στον μπαλωματή. Δε θα ξεχάσω το καλό που έκανες. Πάρε το φέσι μου. Αν ποτέ με χρειαστείς, δείξε σε κάποιον το μονόγραμμα. Όλοι ξέρουν τη φαμίλια μου. Έλα να με βρεις».

Η αρχοντοπούλα έφυγε. Ο μπαλωματής γύρισε στη γυναίκα και στα  παιδιά του. Πούλησε το χρυσό. Έφτιαξε μεγάλο σπίτι. Τίποτα δεν τους έλειπε. Μια φορά στη ζωή του χρειάστηκε τη βοήθεια της αρχοντοπούλας. Δε δίστασε να την αναζητήσει. Εκείνη τον βοήθησε. Αυτός της έδωσε πίσω το φέσι της. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti