Το φτωχό παιδί και τα σουπιοκόκαλα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 12:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το φτωχό παιδί και τα σουπιοκόκαλα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φτωχό παιδί. Ζούσε με τη μάνα του σε ένα χωριό. Η μάνα του ήταν μοδίστρα. Έραβε και μπάλωνε, για να ζήσει το παιδί της. Το παιδί ήθελε να γίνει δάσκαλος, μα στενοχωριόταν γιατί τα λεφτά ήταν λίγα. Τα καλοκαίρια πήγαινε για ψάρεμα, για να βγάζει λεφτά και να πληρώνει τα βιβλία του. Του άρεσε η θάλασσα.

Μια μέρα περπατούσε στο γιαλό. Βρήκε ένα αργυρό σουπιοκόκαλο. Το φύλαξε. Γύρισε σπίτι του. Βρήκε τη μάνα του κλαμένη. Τη ρώτησε: «Τι έχεις;» Εκείνη του είπε:  «Συλλογιέμαι πως θα γίνει να συνεχίσεις τα γράμματα». «Μην ανησυχείς μάνα. Θα ψαρεύω και θα πουλάω τα ψάρια στην πολιτεία. Θα βγάλουμε λεφτά», είπε το παιδί.

Την άλλη μέρα, ξεκίνησε το παιδί να πάει για ψάρεμα με τη βάρκα του. Έβγαλε κάμποσα ψάρια. Ύστερα, πήγε στην πολιτεία να τα πουλήσει. Τα έδωσε όλα, εκτός από μια συναγρίδα. Ήταν έτοιμος να γυρίσει στο χωριό του, όταν τον πλησίασε μια γριά. Του είπε: «Παιδί μου, δεν έχω να ταΐσω το ορφανό εγγονάκι μου. Θα μου δώσεις το ψάρι;» Το παιδί τη λυπήθηκε, γιατί ήξερε από ορφάνια. «Πάρτο, κυρούλα», της λέει. «Σε ευχαριστώ! Έλα σπίτι μου να σε φιλέψω», είπε η γριά. «Θα έρθω», λέει το παιδί.

Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν κι έφτασαν στο σπίτι της γριάς. Μπήκαν μέσα. Το εγγονάκι της κοιμόταν σε μια κουρελού. Η γριά φίλεψε το παιδί  ψωμί. «Να σε ρωτήσω κάτι κυρούλα;» είπε το παιδί κι έβγαλε από την τσέπη του το σουπιοκόκαλο. «Έχεις δει κάτι τέτοιο;» Η γριά είπε: «Που το βρήκες, γιε μου; Αν πας στο γιαλό, νύχτα με πανσέληνο, και το ρίξεις στο νερό, μια νεράιδα θα φανεί. Ζήτησέ της ό,τι θες και θα στο δώσει. Μην πεις ποιος είσαι. Αν το κάνεις χάθηκες!» «Ευχαριστώ, κυρούλα!» είπε το παιδί.

Μετά πήρε τη βάρκα του και γύρισε στο χωριό του. Έδωσε στη μάνα του τα λεφτά από τα ψάρια. Της ιστόρησε τι είπε η γριά. Η μάνα του είπε: «Δε θέλω να πας στο γιαλό. Αν η νεράιδα σου κάνει κακό;» Το παιδί της λέει: «Θα πάω μάνα. Δε φοβάμαι!»

Έτσι κι έγινε. Το βράδυ, που είχε ολόγιομο φεγγάρι, το παιδί πήγε στο γιαλό. Έριξε στη θάλασσα το σουπιοκόκαλο. Βγήκε από το νερό μια νεράιδα. Το παιδί σάστισε από την ομορφιά της. Αυτή το ρώτησε: «Γιατί με κάλεσες;» Το παιδί της λέει: «Θέλω να μου δώσεις χρυσά φλουριά». «Πως σε λένε;» το ρώτησε. Το παιδί μιλιά.

Η νεράιδα θύμωσε, που δεν της είπε το όνομά του. Λέει στο παιδί: «Κάποιος σε έχει δασκαλέψει. Θα σου πω που θα βρεις χρυσά φλουριά. Θα πάρεις μια βάρκα. Θα πας στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας στο ξερονήσι. Εκεί υπάρχει ένα αρμυρίκι. Θα σκάψεις κάτω από το δέντρο. Θα βρεις ένα κασελάκι με χρυσά φλουριά. Το κασελάκι το φυλάει ένα φίδι. Να κοιμίσεις το φίδι, για να τα πάρεις. «Πως;» ρώτησε το παιδί. «Θα βρεις τη γριά-Μαύρα στο δάσος πέρα από το ξωκλήσι. Θα σου δώσει για το φίδι κρέας φαρμακωμένο. Σε στέλνω εγώ θα της πεις». Το παιδί είπε: «Θα κάνω, όπως με ορμήνεψες».  

Δρόμο πήρε δρόμο άφησε το παιδί για το σπίτι του. Το πρωί πήγε στο ξερονήσι, στο ξωκλήσι της Αγίας Άννας. Είδε το αρμυρίκι κοντά στο εκκλησάκι. Περπάτησε για να φτάσει στο δάσος, να βρει τη γριά. Την είδε να κόβει ξύλα. Ρωτάει: «Είσαι η γριά-Μαύρα; Με στέλνει η νεράιδα». Η γριά είπε: «Σε περίμενα! Σου έχω έτοιμο το ‘‘μεζέ’’ για το φίδι. Όταν το σκοτώσεις η γης θα σειστεί. Μη φοβηθείς». «Δε φοβάμαι!» της είπε το παιδί. Η γριά του έδωσε το «μεζέ».

Ύστερα το παιδί κατέβηκε στο ξωκλήσι. Πήγε στο δέντρο. Πέταξε το κρέας. Σε λίγο φάνηκε ένα φίδι. Έφαγε το κρέας και ψόφησε. Η γης σείστηκε. Τα πόδια του παιδιού έτρεμαν. Έπεσε χάμω, μέχρι που η γη σταμάτησε να σειέται. Το παιδί σηκώθηκε. Έτρεξε κάτω από το δέντρο κι έσκαβε με τα χέρια του το χώμα. Βρήκε το κασελάκι. Το άνοιξε και ήταν γεμάτο χρυσά φλουριά. Το φύλαξε. Ύστερα μπήκε στο ξωκλήσι. Προσκύνησε, άναψε τα καντήλια κι έφυγε.

Σαν γύρισε στο σπίτι του, ιστόρησε στη μάνα του όσα έγιναν. Εκείνη δεν πίστευε στα αφτιά της. Σε λίγες μέρες το παιδί αγόρασε καινούριο σπίτι για τη μάνα του και μια γερή βάρκα. Τώρα, που είχε τα φλουριά, θα σπούδαζε και θα γινόταν δάσκαλος. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti