Ο γεωργός, το στοιχειό και η κόρη της χήρας

Tzakas

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 29 Μάιος 2020 12:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο γεωργός, το στοιχειό και η κόρη της χήρας

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γεωργός. Ζούσε σε ένα χωριό κοντά στην Πόλη. Το σπίτι του ήταν στοιχειωμένο. Ήθελε να γλιτώσει από το στοιχειό.

Μια μέρα πήγε στο σπίτι ενός γέρου του χωριού. Του είπε: «Το στοιχειό είναι στο κατώι μου. Χτες τα μεσάνυχτα βγήκε στο μπαξέ. Χάλασε ό,τι βρήκε μπροστά του. Τρόμος έπιασε τους γείτονες από τις κραυγές του. Αμπάρωσαν τις πόρτες. Έλεγαν προσευχές για να το διώξουν».

«Οι χωρικοί καίνε λιβάνι για να μην μπει το στοιχειό στο σπίτι τους». Η Λιβάνισε στο κατώι σου. Βάλε λιβάνι στην αυλή και γύρω από το μπαξέ. Μπορεί έτσι να ξεκουμπιστεί», είπε ο γέρος. «Κι αν μου επιτεθεί;» ρώτησε ο γεωργός.  «Ρώτα την κυρά Γιώργαινα. Αυτή ξέρει, γιατί κάποτε της όρμησε», είπε ο γέρος.

Ο γεωργός έφυγε και πήγε να αγοράσει λιβάνι. Μετά πήγε στης κυρά-Γιώργαινας το σπίτι. Εκείνη πότιζε. «Κυρά Γιώργαινα, τι έκανες στο στοιχειό, που σου όρμησε;» τη ρώτησε. «Θα σου πω, γιε μου. Από το στοιχειό με γλίτωσαν τρεις γάτες. Τις αμόλησα και οι γάτες του χίμηξαν. Γαντζώθηκαν με τα νύχια τους πάνω του. Το γρατσούνισαν. Εκείνο φοβήθηκε κι έφυγε. Δεν ξαναπάτησε εδώ». «Θα μου δώσεις τις γάτες σου;» ρώτησε ο γεωργός. «Μία μου απόμεινε. Δεν την αποχωρίζομαι. Να πας στην κόρη της χήρας. Έχει πολλές γάτες».

Ο γεωργός, μια και δυο, πάει στο σπίτι της χήρας. Χτυπάει κι ανοίγει αυτή: «Ποιος άνεμος σε φέρνει εδώ;» τον ρωτάει. Αυτός λέει: «Έμαθα ότι έχεις γάτες. Τις πουλάς;» «Έχω εφτά. Μα δεν τις πουλάω. Τις αγαπώ σαν παιδιά μου», είπε η κόρη. «Τότε δάνεισέ μου δύο, για να διώξω το στοιχειό». «Δε γίνεται. Μόνο αν έρθω να μείνω σπίτι σου, θα φέρω τις γάτες μου. Έχεις δωμάτιο να με βάλλεις;» «Έχω!» είπε ο γεωργός. «Ναι, μα εγώ θέλω να με περιποιείσαι, όσο θα μένω εκεί». «Θα γίνει», της λέει αυτός.

Το άλλο πρωί η κόρη της χήρας ξεκίνησε για το σπίτι του γεωργού με τις γάτες της. Μπρος αυτή, πίσω τα γατιά. Σαν έφτασε ο γεωργός της έδειξε την κάμαρά της. Της λέει: «Εδώ θα μείνεις. Αν θες κάτι, θα το ζητάς από την κυρά Βασιλική που μου συγυρίζει. Εγώ πάω στα κτήματα».

Η κόρη της χήρας έμεινε μέρες στο σπίτι του. Όλο κάτι ζητούσε:  αλμυρά, πικάντικα, ψητά, τηγανητά, βραστά, ψάρια για τις γάτες. Ο γεωργός ικανοποιούσε τις επιθυμίες της. «Ας όψεται η ανάγκη. Θα κάνω υπομονή», έλεγε αυτός στην κυρά Βασιλική. «Να κάνεις!» του έλεγε η καλή γυναίκα.

Ένα βράδυ το στοιχειό ξύπνησε. Άρχισε να ουρλιάζει. Ο γεωργός έτρεξε κι άναψε παντού λιβάνια, όπως τον ορμήνεψε ο γέρος. Ξύπνησε την κόρη της χήρας. «Οι γάτες είναι έξω;» τη ρωτάει. «Μην ανησυχείς!» του λέει αυτή.

Βγήκε έξω η κόρη. Κάτι είπε στα γατιά. Τα αγρίεψε. Σαν έσπασε το στοιχειό τις αλυσίδες, ανέβηκε από το κατώι στο ανώι. Η μυρωδιά από το λιβάνι το έκανε να βγει στον μπαξέ. Εκεί έσκουζε, κι έκανε ζημιές. Τότε χύθηκαν πάνω του τα γατιά. Νιαούριζαν, γρατζουνούσαν, χάλαγαν τον κόσμο. Το στοιχειό το έβαλε στα πόδια. Οι γάτες τρέχανε ξοπίσω του. Τότε ο γεωργός έκαψε λιβάνι στο κατώι. Το στοιχειό δεν ξαναφάνηκε στο σπίτι.

Την άλλη μέρα ζήτησε από την κόρη της χήρας να φύγει. Έτσι ήταν η συμφωνία.  «Θα φύγω! Μα να ξέρεις ότι σε συμπάθησα. Να έρχεσαι σπίτι μου, όποτε θες». «Θα περνάω καμιά φορά», της είπε αυτός.

Έτσι ο γεωργός βρήκε την ησυχία του από το στοιχειό, μα και από την κόρη της χήρας και τα καπρίτσια της. Κι έζησε αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.
 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti