Η Κουλτσίνα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 22 Μάιος 2020 12:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Κουλτσίνα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Κουλτσίνα. Ήτανε μάγισσα. Είχε το κάστρο της σε ένα βουνό επί Τουρκοκρατίας. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι κι έζωσαν τον τόπο η Κουλτσίνα ήθελε να υπερασπιστεί το κάστρο της μέχρι τέλους. Αλλιώς θα  έπεφτε στα χέρια των Τούρκων ζωντανή.  

Έτσι, η Κουλτσίνα διέταξε τους φρουρούς της να είναι άγρυπνοι φύλακες. Τους άλλαζε συχνά πόστο, για να ξεκουράζονται κάποιοι και άλλοι να έρχονται στη θέση τους. Για καιρό πολέμησαν γενναία ενάντια στους Τούρκους. Το κάστρο ήταν δύσκολο να παρθεί. Ήταν γερά και ψηλά τα τείχη του. Η πόρτα ήταν ατσάλινη και βαριά. Μα τα πολεμοφόδια τελείωναν. Το ίδιο και οι τροφές. Οι απώλειες των μαχητών ήταν πολλές. Λίγοι βαστούσαν ακόμη.

Η Κουλτσίνα σκεφτόταν τι να κάνει για να φύγει από το κάστρο ζωντανή. Φώναξε ένα στοιχείο του κάστρου και το ρώτησε: «Πως θα φύγω ζωντανή από δω;» Αυτό της λέει: «Θα σου πω, αν με πάρεις μαζί σου». «Θα σε πάρω», του υποσχέθηκε η Κουλτσίνα. Το στοιχειό είπε: «Μάζεψε όλα τα μουσικά όργανα που υπάρχουν στο κάστρο. Με τη μαγική σου τέχνη, βρες τρόπο να παίζουν μοναχά τους ασταμάτητα. Έτσι θα νομίζουν οι Τούρκοι πως το γλεντάμε. Θα χάσουν για λίγο το θάρρος τους. Μετά θα σου δείξω ένα μυστικό πέρασμα, που ξέρω. Οδηγεί έξω από το κάστρο και μέσα στο δάσος».   

Η Κουλτσίνα έκανε, όπως την ορμήνεψε το στοιχειό. Μάζεψε τα μουσικά όργανα από το κάστρο. Έψαξε στα μαγικά βιβλία της, μέχρι που βρήκε το σωστό ξόρκι. Βοηθό είχε το μαύρο γάτο της. Μόλις διάβασε τα χρειαζούμενα για το ξόρκι είπε στο γάτο: «Πρέπει να βγεις από το κάστρο και να μου φέρεις δώδεκα τρίχες από ουρά αλεπούς. Χωρίς αυτές μάγια δε γίνονται». Ο γάτος είπε: «Οι αλεπούδες είναι έξυπνα ζώα. Πως θα πάρω τις τρίχες;» Η Κουλτσίνα του λέει: «Βρες τρόπο».

Έτσι ο γάτος βγήκε από το κάστρο. Πήγε στο δάσος. Βρήκε μια φωλιά αλεπούς. Περίμενε απέξω. Κατά το σούρουπο φάνηκε η αλεπού μπροστά στη φωλιά. «Για πού κυρα-αλεπού;» τη ρωτάει ο γάτος. «Τι σε μέλλει;» του λέει αυτή. «Θέλω δώδεκα τρίχες από την ουρά σου», της λέει. «Αν τις θες, να μου φέρεις κυνήγι για να φάνε τα αλεπόπουλά μου». Μέχρι τα μεσάνυχτα θα σου έχω φέρει», της λέει ο γάτος. «Θα σε περιμένω», του λέει αυτή.

Δρόμο πήρε δρόμο άφησε το γάτος, κυνήγησε ώρες πολλές και  έπιασε πουλιά. Τα πήγε στην αλεπού. «Τα κατάφερες. Χαλάλι σου οι δώδεκα τρίχες», είπε η αλεπού στο γάτο. Τότε έφερε το κεφάλι της κοντά στην ουρά της και ξερίζωσε τις τρίχες. «Πάρτες», λέει στο γάτο. Αυτός τις πήρε κι έγινε άφαντος.

Μια και δυο έφτασε ο γάτος στο κάστρο. Έδωσε τις τρίχες στην Κουλτσίνα. Η μάγισσα έφτιαξε το ξόρκι. Τρεις σταγόνες έριξε σε κάθε μουσικό όργανο κι όλα τα όργανα ζωντάνεψαν. Άρχισαν να παίζουν μόνα τους μια μελωδία που ακούστηκε μέσα κι έξω από το κάστρο.

Τότε φάνηκε το στοιχειό και είπε: «Κουλτσίνα, στο υπόγειο του κάστρου υπάρχει μια καταπακτή. Τα ξημερώματα οι πολεμιστές μας ξεκουράζονται. Θα πάμε μαζί στο υπόγειο και βγούμε από την καταπακτή. Θα βάψεις το πρόσωπό σου μαύρο. Θα με χώσεις στο ταγάρι σου και θα τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όταν φτάσουμε στο δάσος, θα είμαστε ασφαλείς. Η Κουλτσίνα είπε: «Θέλω να πάρω το γάτο μου μαζί». Το στοιχειό της λέει: «Ο γάτος θα βγει τελευταίος. Θα φυλάει τσίλιες. Μόλις βεβαιωθεί ότι κανένας δε μας είδε να φεύγουμε, θα τρέξει πίσω μας».  

Έτσι κι έγινε. Η Κουλτσίνα, ο γάτος και το στοιχειό το έσκασαν από την καταπακτή. Κανένας δεν το κατάλαβε, καθώς τα όργανα έπαιζαν ασταμάτητα. Όλοι νόμιζαν ότι η μάγισσα το γλεντάει. Μα μόλις ξεμύτισαν από το μυστικό πέρασμα οι τρεις φίλοι, πετάγεται μπροστά τους ένα φίδι.

«Μάγισσα, που πας με την παρέα σου;» τη ρωτάει. «Τι ζητάς;» το ρώτησε η Κουλτσίνα. «Νοστάλγησα να φάω γατίσιο κρέας, αλλιώς δε θα περάσετε», είπε το φίδι. «Μη ζητάς μπελάδες φίδι», λέει η μάγισσα. «Αν δε δώσεις το γάτο, θα σας δαγκάσω και τους τρεις», λέει το φίδι. Τότε η Κουλτσίνα βουτάει το γάτο από το σβέρκο και τον πάει κοντά στο φίδι. Ο γάτος έτρεμε σύγκορμος. Του φιδιού γυάλισαν τα μάτια του. Μα σαν έφτασαν σε απόσταση αναπνοής, η Κουλτσίνα  αρπάζει το φίδι με ταχύτητα από το λαιμό. Το σφίγγει και το πνίγει. Ο γάτος λαχτάρησε. Μα η μάγισσα του είπε: «Τι τρέμεις σαν το ψάρι, γάτε; Δε θα σε πρόδιδα ποτέ. Η Κουλτσίνα σέβεται κι αγαπά όσους τη βοηθάνε». Ο γάτος είπε: «Σε ευχαριστώ, που με έσωσες». Το στοιχειό τους φώναξε: «Πάμε να φύγουμε γρήγορα. Αν χασομερήσουμε, θα μας πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι».  

Έτσι κι έκαναν. Έφυγαν από το κάστρο κι έφτασαν στο δάσος. Εκεί το στοιχειό τράβηξε το δρόμο του κι η μάγισσα με το γάτο το δικό τους. Η Κουλτσίνα ξέφυγε, λίγες μέρες πριν πέσει το κάστρο στα χέρια των Τούρκων. Κι έζησε αυτή με το μαύρο γάτο της καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti