Το στοιχειό του πηγαδιού

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 15 Μάιος 2020 12:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το στοιχειό του πηγαδιού

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς σε μια πολιτεία. Ο λαός τον αγαπούσε. Ήταν δίκαιος. Βοηθούσε όπου υπήρχε ανάγκη. Μια χρονιά στην πολιτεία το νερό των πηγαδιών λιγόστεψε. Τα χωράφια έμεναν απότιστα και οι άνθρωποι και τα ζώα διψούσαν. Ο λαός υπέφερε.

Ο βασιλιάς ρώτησε τους συμβούλους του: «Τι να κάνω;» Μετά πήρε μια απόφαση. Κάλεσε τον ντελάλη του παλατιού. Του είπε: «Θα διαλαλήσεις πως όποιος καταφέρει να γεμίσουν τα πηγάδια νερό, θα τον κάνω γαμπρό μου και διάδοχο του θρόνου. Όποιος δεν τα καταφέρει, θα τον ρίξω στα μπουντρούμια».

Έτσι, ο ντελάλης βγήκε στους δρόμους και φώναζε: «Ο βασιλιάς θα κάνει διάδοχο και γαμπρό του, όποιον φροντίσει να γεμίσουν τα πηγάδια νερό. Θα ρίξει στη φυλακή όποιον δεν τα καταφέρει».

Ο λαός άκουσε το άγγελμα. Κανένας δεν έπαιρνε την ευθύνη. Ένα παλικάρι είπε στη μάνα του: «Θα πάω να δοκιμάσω την τύχη μου». «Είσαι με τα καλά σου, γιε μου; Αν δεν τα καταφέρεις, θα μπεις στη φυλακή». «Μάνα θα πάω», είπε αυτός. Δε δεχόταν κουβέντα.

Το πρωί πήγε στο παλάτι. Παρουσιάστηκε στο βασιλιά και είπε: «Θέλω μια βδομάδα, να βρω γιατί στερεύουν τα πηγάδια. Θα φέρω το νερό στην πολιτεία μας». Ο βασιλιάς δεν του αρνήθηκε να δοκιμάσει. «Έχεις εφτά μερόνυχτα», είπε ο βασιλιάς. «Βασιλιά μου, θέλω ένα άλογο και γερό σχοινί». «Θα τα έχεις», είπε ο βασιλιάς. Οι υπηρέτες έδωσαν στο νέο ό,τι χρειαζόταν.

Αυτός καβάλησε το άλογό του και πήγε στο πρώτο πηγάδι. Ξεπέζεψε. Έδεσε το σχοινί στο σίδερο του πηγαδιού. Κατέβηκε κάτω μα δεν υπήρχε νερό. Είδε ένα πορτάκι. Το σπρώχνει και τι να δει; Μια γάτα καθόταν μέσα σε ένα δώμα και ύφαινε. Σάστισε ο νέος. «Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί», φώναξε.

Η γάτα τον κοίταξε κι είπε «Γιατί με διακόπτεις; Δε βλέπεις πως υφαίνω; Είμαι το στοιχειό του πηγαδιού. Φύγε από δω». «Εσύ στέρεψες το νερό στα πηγάδια;»  «Εγώ! Μη σκεφτείς να με σκοτώσεις. Είμαι εφτάψυχη. Δε θα ωφεληθείς, αν πεθάνω, ενώ αν ζήσω». «Γιατί στέρεψες το νερό;» ρώτησε ο νέος.  Η γάτα είπε: «Θύμωσα με τις νεράιδες. Ήμουν κι εγώ νεράιδα. Με έκαναν γάτα, γιατί ήμουν ανυπάκουη. Για να τις λυπήσω, έφραξα όλα τα μέρη που συνδέουν τα πηγάδια με τους υπόγειους ποταμούς». «Γιατί γνέθεις;» ρώτησε ο νέος. «Οι νεράιδες θέλουν το νήμα, για να με ξεμαγέψουν. Το μαλλί το πήρα από μια στάνη. Μα δε θα μου φτάσει». «Αν σου φέρω μαλλί, θα κάνεις τα πηγάδια όπως πριν;» «Θα τα κάνω», είπε η γάτα. «Αύριο θα σου φέρω», είπε ο νέος κι έφυγε.

 Ύστερα, το παλικάρι βγήκε από το πηγάδι. Πήγε στη στάνη του παππού του. Βάλθηκε να κουρεύει τα πρόβατα. Μέχρι το βράδυ πάλευε. Ο ιδρώτας του έτρεχε ποτάμι. Έβαλε το μαλλί σε σακιά. Το πρωί φόρτωσε τα σακιά στο άλογο και τα πήγε στη γάτα. «Ορίστε το μαλλί», της είπε.

Η γάτα κοίταξε τα σακιά και είπε: «Ετούτο φτάνει μόνο για σήμερα. Θέλω άλλα τόσα σακιά για τρεις μέρες. Αν τα φέρεις και με βοηθήσεις να πάω το νήμα στις νεράιδες, θα γεμίσω πάλι τα πηγάδια νερό».

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε πάλι ο νέος και πήγε στο βουνό, όπου υπήρχαν στάνες. Πήγε σε τρεις βοσκούς. Έταξε τρία χρυσά φλουριά στον καθένα για να κουρέψουν τα πρόβατά τους και να μαζέψουν το μαλλί. Το έκαναν. Την άλλη μέρα αυτός το πήγε στη γάτα. «Σε τρεις μέρες έλα να πάμε στις νεράιδες», του είπε.

Έτσι κι έγινε. Σε τρεις μέρες ο νέος πήρε τη γάτα καβάλα στο άλογο. Πήρε τα νήματα. Δρόμο πήρε δρόμο άφησε για τις πηγές των νεραϊδών. Τις βρήκαν να λούζονται και να τραγουδούν. Η γάτα τους είπε: «Έφερα το νήμα. Κάντε με πάλι νεράιδα». Αυτές πήραν το νήμα. Μετά είπαν κάτι μαγικά λόγια. Η γάτα μεταμορφώθηκε σε νεράιδα κατάξανθη. Είπε στο παλικάρι: «Γύρνα στην πολιτεία. Η διορία του βασιλιά τελειώνει. Θα ξεφράξω τα μέρη που έφραξα, για να κυλήσει το νερό στα πηγάδια σας».  

Ο νέος έκανε ό,τι είπε η νεράιδα. Έφτασε βράδυ στην πολιτεία. Πήγε σπίτι του. Το πρωί πήρε το άλογο και γύρισε τα πηγάδια της πολιτείας. Δεν είχαν γεμίσει. Ανησύχησε. Τότε είδε μια καρακάξα πάνω σε ένα πηγάδι. «Ξέρεις την ξανθή νεράιδα;» τη ρώτησε. «Ναι», είπε αυτή. «Πες της να έρθει εδώ».

Σε λίγο η ξανθή νεράιδα φάνηκε εκεί. Είπε στο νέο: «Κοίταξε μέσα στο πηγάδι». Αυτός έριξε μια ματιά. Το πηγάδι είχε γεμίσει νερό. Είπε στη νεράιδα: «Σε περιμένω στους γάμους μου με τη βασιλοπούλα». Ύστερα πήγε στο παλάτι.

Σαν έφτασε, ζήτησε να δει το βασιλιά. Τον δέχτηκε. Ο νέος είπε: «Βασιλιά, τα πηγάδια της πολιτείας γέμισαν νερό. Στείλε ανθρώπους σου να δουν. Περιμένω να τηρήσεις την υπόσχεσή σου». Ο βασιλιάς έστειλε  καβαλάρηδες να κοιτάξουν τα πηγάδια. Έμαθε ότι ο νέος έλεγε αλήθεια. Του είπε: «Μας έδωσες πάλι ζωή. Θα τηρήσω την υπόσχεσή μου. Σε τρεις μέρες θα γίνουν οι γάμοι σου με τη θυγατέρα μου. Όταν φύγω από τη ζωή, θα γίνεις βασιλιάς στη θέση μου».

Ο νέος πήρε τη βασιλοπούλα γυναίκα του. Πήρε τη μάνα του στο παλάτι. Όταν πέθανε ο βασιλιάς, βασίλευσε στη θέση του. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δημήτρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti