Ο γυρολόγος και η νεράιδα στο ρέμα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 08 Μάιος 2020 12:40 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο γυρολόγος και η νεράιδα στο ρέμα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γυρολόγος. Ζούσε σε ένα χωριό. Ήθελε να πάει στην πολιτεία να πουλήσει υφάσματα. Μια μέρα το αποφάσισε. Σέλωσε το άλογό του, ετοίμασε το κάρο και ξεκίνησε.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι έφτασε σε ένα δάσος. «Ας ξαποστάσω εδώ», είπε. Περνάει από εκεί μια γριά. Τον ρωτάει: «Διαβάτης είσαι;» «Είμαι γυρολόγος! Πάω στην πολιτεία να πουλήσω υφάσματα», της λέει. Η γριά είπε: «Αν μου δώσεις μάλλινο ύφασμα, θα σου δώσω μια ορμήνια». Ο γυρολόγος ξεσκέπασε το κάρο με τα υφάσματα. Είπε: «Έχω δύο τόπια καλό μαλλί». Η γριά τα ψηλάφισε και ρώτησε: «Ποιο να διαλέξω;»  «Πάρε και τα δύο», λέει αυτός.

Η γριά είπε: «Για να φτάσεις στην πολιτεία, θα περάσεις από το ρέμα. Θα ακούσεις κλάματα παιδιού. Θα δεις ένα αγγελοκάμωτο παιδάκι. Μην πας να το γλιτώσεις από το ρέμα. Το παιδί αρπάζει τους περαστικούς και τους πνίγει». «Ένα παιδί, έχει τόση δύναμη;» ρώτησε ο γυρολόγος. Η γριά είπε: «Δεν είναι παιδί, αλλά νεράιδα. Μεταμορφώνεται, για να γελά τους ανθρώπους και να τους πνίγει. Το μέρος είναι μαγεμένο. Μα δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις στην πολιτεία».

Ο γυρολόγος δρόμο πήρε, δρόμο άφησε… Νυχτώθηκε σε ένα χωριό. Χτύπησε την πόρτα ενός σπιτιού. Του άνοιξε ένας παπάς. Τον ρώτησε: «Τι ζητάς;» «Να ξαποστάσω εδώ το βράδυ; Είμαι έμπορας. Πάω στην πολιτεία».  «Πέρασε!» είπε ο παπάς και τον έμπασε μέσα. Τον φίλεψε χόρτα με ψωμί. Μετά είπε: «Να προσέχεις στο δρόμο που περνάει πλάι στο ρέμα. Πάρε αυτόν το σταυρό. Κρέμασέ τον στο λαιμό σου». Ύστερα πλάγιασαν να κοιμηθούν.

Το πρωί ο γυρολόγος είπε στον παπά: «Ευχαριστώ! Μακάρι το τραπέζι σου να είναι πάντα γεμάτο καλούδια».

Μετά δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι έφτασε σε μια πηγή. Έσκυψε να πιει νερό. Ένας νάνος φάνηκε. Τον ρώτησε ο γυρολόγος: «Κοντεύω να φτάσω στην πολιτεία;» Ο νάνος λέει: «Αν δε σε πνίξει η νεράιδα στο ρέμα». Ο γυρολόγος λέει: «Θα με βοηθήσεις;» Ύστερα έδωσε στο νάνο ένα μεταξωτό ύφασμα, που όμοιό του δεν υπήρχε. Ο νάνος θαμπώθηκε και είπε: «Θα σε βοηθήσω». Ανέβηκε με το γυρολόγο στο κάρο. Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν κι έφτασαν κοντά στο ρέμα. Λέει ο νάνος: «Στάσου! Θα πάω εγώ να ιδώ και θα έρθω να σου πω».

Προχώρησε ο νάνος. Είδε το παιδί να κλαίει πλάι στο ρέμα. Γύρισε και είπε στο γυρολόγο: «Η νεράιδα έχει στήσει το δόλωμα. Περιμένει! Προχώρα μπροστά με το κάρο. Αν κάνει να σε πειράξει, θα σε βοηθήσω».

Ο γυρολόγος ξεκίνησε. Έφτασε στο ρέμα. Δε σταμάτησε. Το παιδί τρέχει και πηδάει πάνω στο κάρο. Βουτάει το γυρολόγο από το λαιμό. Ο νάνος, που ακλουθούσε, δίνει ένα σάλτο στο κάρο. Πιάνει τα χέρια του παιδιού, τα τραβάει για να ελευθερώσει το γυρολόγο. Το παιδί με μια σπρωξιά τον πετάει κάτω από το κάρο. Ο γυρολόγος πιάνει το σταυρό. Λέει: «Βοήθα Χριστέ και Παναγιά!»

Το παιδί μεταμορφώθηκε σε νεράιδα και είπε: «Σταμάτα την προσευχή. Με σκοτώνεις!» Ο γυρολόγος συνέχισε να προσεύχεται, μέχρι που η νεράιδα έπεσε κάτω ξερή. Την πλησιάζει και βλέπει πως δεν αναπνέει. Μετά φορτώνει το νάνο στο κάρο. Καβαλάει το άλογο και φεύγει. Ο νάνος λέει στο γυρολόγο: «Σε ευχαριστώ. Θα σε βοηθήσω να πουλήσεις τα υφάσματα στην πολιτεία».

Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν κι έφτασαν στην πολιτεία. Πήγανε στο παζάρι. Διαλάλησαν το εμπόρευμά τους. Ξεπούλησαν τα υφάσματα.

Ο νάνος ρώτησε το παιδί: «Τι έγινε με τη νεράιδα;» Ο γυρολόγος λέει: «Τη νίκησε η προσευχή». Ο δρόμος στο ρέμα είναι πια ανοιχτός για καβαλάρηδες και διαβάτες. Ο σταυρός μας έσωσε. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti