Μακρίδης: «Απόκτηση της ελευθερίας; Κανείς δεν ξέρει τον τρόπο, ούτε η ταινία ούτε εγώ»

Πρεμιέρα για το φιλμ-εγχειρίδιο φυγής του Μακρίδη

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2020 14:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μακρίδης: «Απόκτηση της ελευθερίας; Κανείς δεν ξέρει τον τρόπο, ούτε η ταινία ούτε εγώ»

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, υπήρξαν αναμφίβολα μια από τις καλύτερες παραστάσεις που είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό.
Με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο του αρχαίου θεάτρου στην Επίδαυρο, φιλοξενήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και από εκεί πέταξε για ένα από τα διασημότερα θέατρα της Νέας Υόρκης, το St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές του ξένου τύπου. Στο πλαίσιο αυτής της επιτυχίας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ζήτησε από τον βραβευμένο Έλληνα Σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη,  να ξεκινήσει τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για την παράσταση.

Ο Μακρίδης, έχοντας ξεκινήσει τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, γνωρίζοντας καλύτερα και από πρώτο χέρι τις θεματικές του Αριστοφάνη, αποφάσισε να γυρίσει την Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο: «Birds (or how to be one)» προσφέροντας στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα.
Το ντοκιμαντέρ και ο μύθος γίνονται ένα, χαρίζοντάς μας απλόχερα χιούμορ, συγκίνηση και πολλά ακόμα πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα, αυτή την Κυριακή, 12 Απριλίου στις 7:00 μ.μ., στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και υπόσχεται να μας καθηλώσει.

Λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και με επόμενο προορισμό το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –που τελικά ακυρώθηκε- το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία, να παρακολουθήσει την ταινία, εν μέσω μιας κατάστασης που μόνο ειρωνική μπορεί να χαρακτηριστεί, απέναντι στο νόημα και τις ιδέες της. Θα ψάξουμε το νόημα της ελευθερίας, σε μια εποχή που αυτή, δεν είναι και τόσο δεδομένη.

Σκεπτόμενη να ζητήσω από τον Μπάμπη να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις για την ταινία του, ήρθα αντιμέτωπη με το δίλλημα για το τι έπρεπε να τον ρωτήσω.  Αρκέστηκα στο να του ζητήσω να μας γράψει ελεύθερα δυο λόγια για αυτήν και τον ευχαριστώ που τα μοιράστηκε μαζί μας:

Μπάμπης Μακρίδης: «Η ταινία μας είναι ανθρωπολογική . Χρησιμοποιεί τις ιδέες του έργου του Αριστοφάνη και όχι την πλοκή του. Τα πουλιά για την αφήγηση της είναι μια μεταφορά για την ζωή του ανθρώπου. Πως γεννιέται και πως φτάνει στο τέλος περνώντας από τα ενδιάμεσα στάδια.
 Η πτήση και η απογείωση είναι κάτι το εσωτερικό. Δεν έχει να κάνει με πουλιά και φτερά. Τον αεροδιάδρομο τον ασφαλτοστρώνουμε μόνοι μας με τον τρόπο μας. Κάποιοι το καταφέρνουν κάποιοι όχι.
Κανείς δεν θα βγάλει φτερά στην πλάτη. Ίσως βγάλει φτερά μέσα από το στήθος, κρυφά, καμουφλαρισμένα και όχι πολύχρωμα. Όταν το καταφέρει θα αποκτήσει την ελευθερία του. Κανείς δεν ξέρει τον τρόπο, ούτε η ταινία ούτε εγώ. Οι ταινίες θέτουν ερωτήματα και αινίγματα . Δεν δίνουν λύσεις».

Μπορείτε να δείτε εδώ το trailer «Birds (or how to be one)» H ταινία θα είναι διαθέσιμη ως τις 15/4, στις 19:00 στο κανάλι της Στέγης, στο youtube

Ποιος είναι ο Μπάμπης Μακρίδης

Γεννημένος στην Καστοριά, με σπουδές σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου, ο Μπάμπης Μακρίδης ανήκει στη γενιά εκείνη των σκηνοθετών του “παραδόξου”, όπως αποκαλείται στο εξωτερικό. Το 2005 η μικρού μήκους ταινία του «Ο Τελευταίος Φακίρης», βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας , δείχνοντας τα πρώτα δείγματα της ιδιαίτερης σκηνοθετικής ματιάς του Μακρίδη. Αν και πολύ νέος ακόμη σε ηλικία, έχει ήδη καταγράψει μία σημαντική σκηνοθετική πορεία, έχοντας στο ενεργητικό του διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μικρού μήκους και ταινίες μεγάλου μήκους. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, « L Εγώ είμαι», που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2012 και βραβεύθηκε με Grand Prix στο Φεστιβάλ Molodist του Κίεβου. Η ταινία «L Εγώ είμαι», διακρίθηκε και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance και στο Φεστιβάλ ανεξάρτητων παραγωγών της Γιούτα, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και στο εξωτερικό, την αξία του Έλληνα σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη , με την αναπάντεχη και ξεχωριστή άποψη.

O «Οίκτος» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του Μπάμπη Μακρίδη μετά το «L» Ο Μπάμπης Μακρίδης χαρακτηρίζει την ταινία τραγική κωμωδία, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς κριτικές κάνουν λόγο για «μια ελληνική στο έπακρο μαύρη κωμωδία» (Variety) και «ένα παράλληλο με την πραγματικότητα σύμπαν, αλλά πιο ζοφερό και αστείο» (Cineuropa).
Ο «Οίκτος» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition (όπως και το ντεμπούτο του Μπάμπη Μακρίδη, το «L»). Συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και από εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, ο «Οίκτος» έφυγε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντενέγκρο απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Γιάννη Δρακόπουλο. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία. Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 - Feature Film Selection).

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti