Η άρρωστη κόρη

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2020 13:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η άρρωστη κόρη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια άρρωστη κόρη. Ζούσε σε ένα χωριό με τη μάνα της. Από παραξενιά της μοίρας, ενώ ήταν νέα, είχε ζαρώσει. Μια μέρα η άρρωστη κόρη είπε στη μάνα της: «Θα φύγω, για να βρω τη γιατρειά μου». Η μάνα της αποκρίθηκε: «Η αρρώστια σου δε γιατρεύεται». «Θα γιάνω, μάνα», είπε αυτή. Ύστερα ετοίμασε το μουλάρι για το ταξίδι.

Έτσι κι έγινε. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε η άρρωστη κόρη καβάλα στο μουλάρι της. Μόλις βράδιασε, έφτασε σε ένα χωριό. Χτύπησε μια πόρτα. Της άνοιξε μια γριά. «Να μείνω εδώ απόψε, κυρούλα;» ρώτησε η κοπέλα. «Πέρασε!» είπε η γριά. Η κόρη μπήκε κι έκατσε πλάι στο τζάκι. Η γριά τη φίλεψε σούπα. Τη ρώτησε: «Που πηγαίνεις;» «Πάω να βρω ένα γιατρικό για την αρρώστια μου. Φαίνομαι μεγάλη, αλλά είμαι νέα». Η γριά την κοίταξε και είπε: «Η μάνα μου έλεγε πως είναι θαυματουργό για το δέρμα το σάλιο των άσπρων σαλιγκαριών. Αυτά ζουν στο δάσος των λύκων, που είναι απλησίαστο κι επικίνδυνο». «Εγώ θα πάω», είπε η κοπέλα. Ύστερα η γριά έστρωσε να κοιμηθούνε.

Την άλλη μέρα, η γριούλα ξεπροβόδισε το κορίτσι και είπε: «Πάρε αυτή τη φλογέρα. Όταν φτάσεις στο δάσος, παίξε. Θα βρεις βοήθεια. Σαν γυρίσεις, θα σου φτιάξω μια αλοιφή για το δέρμα σου». Η κοπέλα έβαλε τη φλογέρα στο δισάκι της και τράβηξε για το δάσος.

Σαν έφτασε, έβγαλε τη φλογέρα κι άρχισε να παίζει. Φάνηκε ένας νάνος. «Τι ζητάς;» τη ρώτησε. «Θέλω να πάω στο δάσος των λύκων», είπε αυτή. «Θα σε βοηθήσω», είπε ο νάνος. «Ανέβα στο μουλάρι μου και πάμε», του λέει αυτή.

Έτσι κι έγινε. Ο νάνος πέρασε το μουλάρι μέσα από στενά, δύσβατα περάσματα. Έκανε κρύο και χιόνιζε. «Από δω κόβουμε δρόμο. Αλλιώς θα μας πάρει η νύχτα», είπε στην κοπέλα. Μετά από λίγο έφτασαν σε ένα ξέφωτο. «Εδώ θα σε αφήσω! Πάρα πέρα είναι το δάσος που γυρεύεις. Ψάξε να βρεις το καλό πνεύμα του δάσους. Ζει στο ψηλό έλατο», είπε ο νάνος. «Σε ευχαριστώ!» είπε η κοπέλα και συνέχισε μόνη της.

Μπήκε στο δάσος και βρήκε το έλατο. Πήγε κοντά και φώναξε: «Καλό πνεύμα του δάσους, βοήθησέ με!» Τότε άκουσε μια φωνή μέσα από το έλατο: «Τι ζητάς;» Η κοπέλα είπε: «Θέλω να βρω τα άσπρα σαλιγκάρια». Η φωνή αποκρίθηκε: «Βγαίνουν στα λημέρια των λύκων. Οι λύκοι θα σε κατασπαράξουν». «Τι να κάνω;» ρώτησε αυτή. «Βρες τον κυνηγό σε ένα καλύβι πιο πάνω. Αυτός θα σε βοηθήσει».

Τότε η κοπέλα δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για να βρει τον κυνηγό. Είχε νυχτώσει, όταν έφτασε σε ένα καλύβι. Χτύπησε την πόρτα. Της άνοιξε ένας άντρας γεροδεμένος. Της είπε: «Πέρασε μέσα». Αυτή μπήκε στο καλύβι.

Ο άντρας έβαλε κρέας στη φωτιά να ψηθεί. Της πρόσφερε ένα ποτήρι κρασί. Μετά της είπε: «Σε ακούω». Η κοπέλα του είπε: «Μια αρρώστια έχει ζαρώσει το δέρμα μου. Είμαι νέα, μα φαίνομαι σα γριά. Το σάλιο από τα άσπρα σαλιγκάρια είναι γιατρικό. Θα με βοηθήσεις;» «Τι θες να κάνω;» ρώτησε αυτός. «Να μου δώσεις κρέας για τους λύκους. Θα τους ταΐσω. Έτσι θα χορτάσουν κι εγώ θα μαζέψω τα άσπρα σαλιγκάρια, χωρίς να με πειράξουν». «Θα σε βοηθήσω!» της είπε. «Κάποτε θα σου ανταποδώσω το καλό», του λέει η κοπέλα. «Δε θέλω αντάλλαγμα. Το κάνω από καρδιάς», αποκρίνεται ο κυνηγός.

Ύστερα έφαγαν και κοιμήθηκαν. Το πρωί ο κυνηγός είπε στην κοπέλα: «Θα πάω για αγριογούρουνα. Όταν γυρίσω, θέλω να έχεις ψήσει ένα καρβέλι ψωμί. Βάλε στα κάρβουνα τα πουλιά, που σκότωσα χτες, να φάμε». Ύστερα έφυγε. Η κοπέλα βάλθηκε να ζυμώσει. Έφτιαξε ψωμί και το έψησε. Μάδησε τα πουλιά. Τα έβαλε στα κάρβουνα. Συγύρισε κι έπλυνε τα ρούχα του κυνηγού. Ήθελε να τον ευχαριστήσει για την καλοσύνη που της έδειξε.

Σαν βράδιασε, ο κυνηγός γύρισε στο καλύβι του. Είχε σκοτώσει τρία αγριογούρουνα. Έφαγε και ήπιε το καλομαγειρεμένο φαγητό. Βρήκε τα ρούχα του καθαρά κι ευχαριστήθηκε. Είπε στην κόρη: «Αύριο θα ξεκινήσουμε μαζί για τα λημέρια των λύκων».

Έτσι κι έγινε. Την άλλη μέρα ο κυνηγός καβάλησε το άλογό του, φόρτωσε τα αγριογούρουνα και με την κοπέλα ξεκίνησαν. Έφτασαν το βράδυ εκεί που έβγαιναν τα άσπρα σαλιγκάρια. Τεμάχισαν τα αγριογούρουνα και σκόρπισαν τα κομμάτια. Ανέβηκαν σε ένα δέντρο και περίμεναν να φανούν οι λύκοι. Σε λίγο άκουσαν τα ουρλιαχτά τους. Είδαν μια αγέλη από πέντε λύκους, που έτρεχαν ανάμεσα στα δέντρα. Έψαχναν θηράματα. Μυρίστηκαν το αίμα από τα σφάγια κι έπεσαν πάνω στο κρέας από τα αγριογούρουνα. Σε λίγο δεν είχε μείνει τίποτα. Χόρτασαν κι έφυγαν.

Τότε η κοπέλα με τον κυνηγό κατέβηκαν από το δέντρο. Άρχισαν να μαζεύουν τα άσπρα σαλιγκάρια, που μόλις είχαν βγει. Ύστερα γύρισαν στο καλύβι του κυνηγού. Πριν φύγει η κοπέλα, εκείνος της είπε: «Όταν γίνεις καλά έλα, να με δεις. Είμαι μόνος μου εδώ σαν το αγρίμι. Μου λείπει η συντροφιά». Η κοπέλα αποχαιρέτησε κι έφυγε.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε η άρρωστη κόρη κι έφτασε στο σπίτι της γριάς. Αυτή την καλοδέχτηκε και είπε: «Ήξερα ότι θα τα καταφέρεις. Δώσε μου τα άσπρα σαλιγκάρια να φτιάξω αλοιφή από τα γιατροσόφια της μάνας μου».  Έτσι κι έγινε. Η γριά ετοίμασε την αλοιφή. Η άρρωστη κόρη την άλειψε στο δέρμα της. Αυτό το έκανε για τρεις μέρες και έγιανε από την αρρώστια της. Έγινε μια πεντάμορφη κοπέλα. Φίλησε τη γριούλα και της είπε: «Δε θα ξεχάσω το καλό που μου έκανες. Θα έρχομαι να σε βλέπω».

Μετά η όμορφη κοπέλα γύρισε στο σπίτι της. Σαν την είδε η  μάνα της, δεν πίστευε στα μάτια της. Το κορίτσι της ιστόρησε όσα έγιναν. Σαν πέρασε καιρός, η κοπέλα είπε στη μάνα της: «Θα πάω να δω τον κυνηγό, που με βοήθησε». «Να πας, παιδί μου», είπε η μάνα της.

Η κοπέλα πήγε στο σπίτι του κυνηγού. Τον βρήκε έξω από το καλύβι του. Αυτός δεν την γνώρισε. «Πως είσαι, καλέ μου, κυνηγέ; Συνήθισες πια να ζεις σαν το αγρίμι;» τον ρώτησε αυτή. Ο κυνηγός σάστισε. Ύστερα την κοίταξε καλά και είπε: «Συνήθισα, μα δε με βλάπτει η συντροφιά μιας όμορφης κοπέλας». Η κοπέλα κάθισε πλάι του. Ο κυνηγός της πρότεινε να παντρευτούνε και να ζήσουνε μαζί. Εκείνη δέχτηκε. Και περάσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti