Πως να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι

Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2020 13:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πως να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι

Μετά το πρώτο σοκ του κλεισίματος σχολείων και φροντιστηρίων ανά την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν τις ιδανικές λύσεις για το τι θα κάνουν με τα παιδιά, δεδομένων των συνθηκών που δεν επιτρέπουν να κυκλοφορούμε άνευ λόγου εκτός σπιτιού.Παρακάτω σας έχουμε μερικές δραστηριότητες ώστε να απασχολήσετε τα παιδιά μέσα στο σπίτι, που σίγουρα θα τα ενθουσιάσουν.

- Δείξτε στα παιδιά τις φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρά.
  Μιλήστε τους για την στιγμή που τα φέρατε στον κόσμο και για το πως αισθανθήκατε. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα συγκινηθούν και αυτά.

-Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού
Ορίστε ένα δελεαστικό βραβείο, κρύψτε το καλά και διασκορπίστε αινίγματα και ενδείξεις μέσα στο σπίτι, σε φακέλους ή κουτάκια, έτσι ώστε να οδηγούν η μία στην άλλη και τελικά στην κρυψώνα. Βάλτε μετά το μικρό ή τα μικρά σας, μόνα τους ή ως ομάδα, να οργώσουν δωμάτια και έπιπλα για να βρουν τα στοιχεία και ν’ ακολουθήσουν τα ίχνη του πολύτιμου βραβείου.

-Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια
Σίγουρα έχετε πολλά διασκεδαστικά επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι, αλλά με τις καθημερινές ασχολίες και το διαρκές κόλλημα στις «οθόνες» σας, αυτά απλώς... μαζεύουν σκόνη. Τώρα είναι η ευκαιρία να τα βγάλετε και να δείξετε στο μικρό σας πώς παίζατε παιχνίδια όταν δεν υπήρχαν τα τάμπλετ και οι παιχνιδομηχανές, όλοι μαζί επάνω σε ένα χάρτινο ταμπλό, φτιάχνοντας τον κόσμο του παιχνιδιού με τη φαντασία σας.

-Συναρμολογήστε ένα μεγάλο παζλ
Ένα από τα πιο διαχρονικά πράγματα που μπορεί να κάνει μαζί μια οικογένεια, είτε μπορεί να βγει απ’ το σπίτι είτε όχι, είναι να φτιάξει ένα υπέροχο παζλ. Δώστε στο μικρό σας μερικά μικρά παζλ για ζέσταμα και ύστερα, όταν ανοίξει η όρεξή του, βγάλτε εκείνο το μεγάλο που είχατε ξεχάσει στη ντουλάπα για να μοιραστείτε όλοι μαζί τη χαρά της συναρμολόγησης.

-Φτιάξτε μια χρονοκάψουλα
Βάλτε τα παιδιά να μαζέψουν μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούν αυτόν τον καιρό και πολύ πρόσφατες φωτογραφίες. Ύστερα βάλτε να γράψουν ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό τους με όλες τις πληροφορίες για τη σημερινή ζωή τους, αλλά και τις προσδοκίες και τα όνειρά τους για το κοντινό και μακρινό μέλλον. Τοποθετήστε το κάθε γράμμα με το αντίστοιχο υλικό μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο που κλείνει καλά και σφραγίστε το με φαρδιά κολλητική ταινία. Κρύψτε το κάπου στο πατάρι ή θάψτε σε κάποιο σημείο του κήπου, για να το ξαναβρείτε ύστερα από μερικά χρόνια και να θυμηθείτε πράγματα που, πιθανόν, να έχετε ξεχάσει όλοι.

- Μην αμελήσετε το διάβασμα
 Οι ημέρες αυτές, προσφέρονται ιδανικά για επαναλήψεις στα μαθήματα. Τα παιδιά μπορούν να καλύψουν όποια κενά μπορεί να είχαν δίχως το άγχος του σχολείου. Ορίστε μια ώρα την ημέρα που θα διαβάζετε μαζί τους και θα προσπαθήσετε να τους λύσετε τις απορίες τους. Κάντε το διάβασμα διασκεδαστικό κάνοντας πράξη στο σπίτι, π.χ τα εύκολα πειράματα της φυσικής ή της χημείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα