«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ρ. Σαμαϊλίδου στη Σπάρτη

Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2020 12:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο  της Ρ. Σαμαϊλίδου στη Σπάρτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου-μυθιστορήματος της συγγραφέως Ρούλας Σαμαϊλίδου με τίτλο «Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου». Διοργανωτές ήταν η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», ο Σύλλογος Ποντίων νομού Λακωνίας «Ο Πόντος», το βιβλιοπωλείο «Διηνεκές» και τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας κ. Νικόλαος  Κουφός, «πρόκειται για ένα ακόμα επιτυχημένο έργο της διακεκριμένης πλέον συγγραφέως Ρούλας Σαμαϊλίδου, το οποίο μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στη Λήμνο – γενέτειρα της συγγραφέως -  κατά τη δεκαετία του 1980, αλλά και στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το ’22, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο, η ελληνική Μικρασιατική εκστρατεία.  Ένα εύρημα ωθεί τον Τούρκο γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν να λύσει τον γρίφο και να μάθει την αλήθεια, γιατί για εκείνον “το παρελθόν καθορίζει το παρόν”. Ιστορίες ανθρώπινες βασισμένες στο συναίσθημα και την ανθρωπιά, πέρα από τα μίση που φουντώνουν από τους πολέμους και την αδίστακτη αλληλοεξόντωση των αντιμαχομένων. Περίεργα παιχνίδια της ζωής, υποβάλλουν τους ήρωες του έργου σε δοκιμασίες, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα. Μια καταγραφή της ανθρώπινης μοίρας και της ιστορικής πορείας των δύο λαών, που βρίσκονται απέναντι, με τη θάλασσα του Αιγαίου ανάμεσά τους», σημειώνει ο κ. Κουφός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκων Τζινιέρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, ο κ. Νικόλαος Κουφός και εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας, ο κ. Θεοφάνης Λάζαρης.   

Το βιβλίο παρουσίασε η κ. Μαρία Γάββαρη, ενώ αποσπάσματα από αυτό διάβασε η κ.  Ποτούλα Πασχαλίδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια, σχετικά με το κείμενο, από τον κ. Παναγιώτη Καρρά, ενώ από τη Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κων/νο Κοτσώνη, παρουσιάστηκαν αντίστοιχα παραδοσιακοί χοροί,  που μετέφεραν στο ακροατήριο τον απόηχο της πολιτιστικής ζωή των Ελλήνων της Μικρασίας, πριν από τη μεγάλη καταστροφή.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών