Η δειλή κόρη

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020 11:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η δειλή κόρη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κόρη δειλή. Ζούσε σε  ένα χωριό. Φοβόταν τους ανθρώπους. Δεν πήγαινε ποτέ στην πολιτεία. Της άρεσε να βγαίνει στην αυλή, να κεντάει, να φροντίζει τα λουλούδια της.

Μια μέρα αποφάσισε να πάει στην αγορά της πολιτείας κι ας φοβόταν. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε, συναντάει μια γριούλα και τη ρωτάει: «Κυρούλα, που είναι η αγορά;» Λέει η γριά: «Πάρε αυτό το μονοπάτι και θα τη βρεις». «Ευχαριστώ!» είπε το κορίτσι. «Κοπέλα μου, θα μου φέρεις μήλα από την αγορά; Μένω σε αυτό το σπίτι», της είπε η γριά. «Ναι, κυρούλα», είπε η δειλή κόρη. Ύστερα έφυγε.

Μόλις η κόρη έφτασε στην αγορά, την έπιασε τρεμούλα. Ήταν τόσοι πολλοί οι άνθρωποι εκεί. Τόσα μάτια την κοιτούσαν. Κόντευε να λιποθυμήσει... Αγόρασε τρόφιμα από τους πάγκους. Έφυγε χωρίς να κοιτάει δεξιά-αριστερά. Έφτασε στο σπίτι της γριούλας. Χτύπησε την πόρτα κι είπε: «Έφερα τα μήλα».

Η γριούλα άνοιξε και είπε: «Έλα μέσα, να σε φιλέψω κόρη μου. Να σου δώσω και τα λεφτά. Μα γιατί τρέμεις έτσι;»  Τότε η δειλή κόρη λιποθύμησε. Η γριά φώναξε τους γείτονες. Έβαλαν το κορίτσι σε ένα ντιβάνι.

Μόλις η κοπέλα συνήλθε, η γριούλα τη ρώτησε: «Είσαι άρρωστη;» «Όχι, κυρούλα! Είμαι δειλή! Φοβάμαι τους ανθρώπους», είπε εκείνη. «Στον κόσμο υπάρχουν και καλοί άνθρωποι! Πρέπει να γίνεις τολμηρή. Θα σου πω πως θα το καταφέρεις. Θα βρεις τη λευκή παπαρούνα στην κορυφή του βουνού. Θα την βράσεις, θα πιεις το αφέψημα και θα γίνεις όπως θες! Ο δρόμος για την κορυφή δεν είναι εύκολος», είπε η γριούλα.  

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε η δειλή κόρη κι έφτασε στις ρίζες του βουνού. Έκατσε πλάι σε ένα ποτάμι να ξαποστάσει. Τότε πετάγεται μπροστά της ένας νάνος και της λέει: «Ζω στη σπηλιά ψηλά στο βουνό. Εσύ τι γυρεύεις εδώ;» Αυτή λέει: «Ψάχνω τη λευκή παπαρούνα». Ο νάνος λέει: «Τη φυλάει ένα γεράκι. Δεν αφήνει κανέναν να την κόψει. Αν βρεις ένα γέρο-βοσκό που βόσκει τα πρόβατά του πάρα πάνω, θα σε βοηθήσει. Πες ότι σε στέλνω εγώ. Να σφάξει και να σου δώσει, ένα αρνί. Θα το πας πεσκέσι το γεράκι. Την ώρα που θα τρώει, εσύ θα κόψεις την παπαρούνα κι όπου φύγει-φύγει», είπε ο νάνος.  

Ανηφορίζει η δειλή κόρη… Βρίσκει το γέρο βοσκό και του λέει: «Γέροντα, με έστειλε ο νάνος να μου δώσεις ένα αρνί». «Να σου δώσω! Μα θέλω μία χάρη». «Ό,τι θες γέροντα», είπε η δειλή κόρη. «Θέλω να μου μαζέψεις φασκόμηλο και τσάι», της λέει αυτός. «Θα το κάνω!» λέει εκείνη.
 Προχώρησε η δειλή κόρη και βρήκε σε μια πλαγιά τσάι. Παραπέρα είχε και φασκόμηλο. Τα έβαλε στο ταγάρι της. Τα πήγε στο γέρο βοσκό. «Έφερα ό,τι ζήτησες, γέροντα!» του είπε. «Έχω έτοιμο το αρνί!» της είπε αυτός. «Το θέλω για το γεράκι», είπε αυτή. «Θα σου δώσω ένα ζευγάρι παπούτσια μαγικά. Με αυτά θα ξεφύγεις από το γεράκι, αν σε κυνηγήσει!» είπε ο γέροντας. Έβγαλε τότε από το δισάκι του τα παπούτσια. Το κορίτσι τα φόρεσε.
Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε η δειλή κόρη κι έφτασε στην κορυφή του βουνού. Άφησε εκεί το αρνί. Άρχισε να ψάχνει για την παπαρούνα. Φάνηκε το γεράκι. Είδε το αρνί και το άρπαξε να το φάει. Η δειλή κόρη φοβήθηκε, αλλά συνέχισε να ψάχνει την παπαρούνα. Την είδε σε ένα λόφο. Την έκοψε και τη φύλαξε στο δισάκι της. Ύστερα άρχισε να κατηφορίζει τρεχάλα το βουνό.

Το γεράκι στο μεταξύ τελείωσε το φαγητό του. Τότε άκουσε η κοπέλα το κρώξιμο του γερακιού. Πετούσε ανήσυχο στην κορυφή του βουνού. Έψαχνε τον κλέφτη της παπαρούνας. «Πρέπει να βρω καταφύγιο», είπε η δειλή κόρη. Άξαφνα νιώθει κάτι να την τραβάει από τα πόδια. Πέφτει μέσα σε μια τρύπα. Λιποθυμά από το φόβο της. Όταν συνέρχεται, βλέπει μπροστά της το νάνο. Αυτός την είχε τραβήξει για να τη σώσει από το γεράκι. Του λέει: «Βρήκα τη λευκή παπαρούνα». Ο νάνος λέει: «Να τη βράσουμε». Παίρνει την παπαρούνα και τη βουτάει σε ένα κατσαρόλι με νερό. Το ζεσταίνει στη φωτιά. Δίνει το ρόφημα στο κορίτσι. Εκείνη το πίνει μονορούφι και δε φοβάται πια…

«Νάνε, νιώθω άλλος άνθρωπος», λέει το κορίτσι. «Φαίνεται στο βλέμμα σου!» της λέει αυτός. Η κόρη αγκάλιασε το νάνο. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti