Οι καλλισπούδηδες* κι ο Γιάννης

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 13:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι καλλισπούδηδες* κι ο Γιάννης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Γιάννης. Ζούσε με τη γυναίκα του σε ένα χωριό. Ήθελε να πάει με το μουλάρι του στο μύλο για να αλέσει το σιτάρι. Η γυναίκα του χρειαζόταν το αλεύρι, για να φτιάξει Χριστόψωμο για τα Χριστούγεννα.  

Έτσι, ο Γιάννης είπε στη γυναίκα του: «Γυναίκα βάλε ψωμί σε ένα μαντήλι. Κομπόδεσέ το. Θα πάω στο μύλο να αλέσω το αλεύρι». «Να πας άντρα μου. Μα να προσέχεις, μη νυχτωθείς στο γυρισμό», του λέει αυτή. «Τι κι αν νυχτωθώ;» ρωτάει ο Γιάννης. «Δεν ξέρεις, Γιάννη μου, ότι κοντά στο μύλο βγαίνουν οι καλλισπούδηδες τέτοιες μέρες;» «Τι λες, γυναίκα; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Και τι θα μου κάνουν;» «Οι καλλισπούδηδες κάνουν κακό στους ανθρώπους, για αυτό τους λένε και κακανθρωπίσματα. Είναι όμως κουτοί, και εύκολα τους γελούν οι άνθρωποι. Κρύβονται στα λαγκάδια, σε μέρη που είναι νερά ή κοντά σε μύλους. Περιμένουν να περάσει άνθρωπος από κει και να βλαστημήσει, για να πέσουν επάνω του να τον φάνε. Πολλοί συνάντησαν καλλισπούδηδες κοντά στο μύλο», του είπε η γυναίκα του. «Μην ανησυχείς γυναίκα. Θα προσέχω», είπε ο Γιάννης.

Μετά καβάλησε το μουλάρι του. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για τον νερόμυλο. Όταν έφτασε, έδωσε το σιτάρι στο μυλωνά. Αυτός το άλεσε κι έκανε αλεύρι. Ο Γιάννης έφαγε το προσφάι του. Μετά ετοιμάστηκε να φύγει. Φόρτωσε τα δύο σακιά με το αλεύρι στο μουλάρι, το ένα δεξιά και το άλλο αριστερά. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε, μα το ζώο πήγαινε αργά, με το φόρτωμα. Ο Γιάννης θύμωνε. Εκεί που βίαζε το ζώο να πάει πιο γρήγορα, του ξέφυγε μια βλαστήμια. Τότε ένας καλλισπούδης που κρυβόταν εκεί κοντά άκουσε το Γιάννη. Έτρεξε να τον φάει. Ο Γιάννης τον είδε και είπε: «Τώρα τι θα κάμω;» Του έκοψε τότε να σκεπαστεί με την κάπα του. Κουκουλώθηκε και κρύφτηκε ανάμεσα στα δύο σακιά. «Αν είναι κουτοί οι καλλισπούδηδες, ίσως τη γλιτώσω», είπε μέσα του.

Ο καλλισπούδης έφτασε κοντά στο μουλάρι. Κοιτάζει, μα δεν βλέπει το Γιάννη. Ήταν τόσο κουτός που δε σκέφτηκε να σηκώσει την κάπα, να δει από κάτω. Έψαχνε να βρει αυτόν που ξεστόμισε τη βλαστήμια. Πήγαινε από το ένα σακί στο άλλο, μα τίποτα. Μετά φώναζε κι έλεγε: «Εδώ είναι τα σακιά, μα άνθρωπος δεν είναι σιμά. Στα κομμάτια! Νηστικός θα μείνω τούτη τη βραδιά». Στο τέλος απόκαμε και είπε: «Ας πάω πάλι να κρυφτώ, να παραμονέψω μήπως βρω άλλο θύμα», κι έφυγε.

Ο Γιάννης, σαν είδε ότι έφυγε ο καλλισπούδης, ξεσκεπάστηκε και είπε: «Τι πήγα να πάθω! Θα με έκανε μια χαψιά εκείνο το πλάσμα». Ύστερα συνέχισε το δρόμο του.

 Όταν έφτασε σπίτι του, πήγε τα σακιά το αλεύρι στην αποθήκη. Μετά ιστόρησε στη γυναίκα του τι τον βρήκε και πως κατάφερε να ξεφύγει. «Είδες που στα έλεγα, άντρα μου, και δε με πίστευες;» του λέει αυτή. Για αυτό άλλη φορά να μη θυμώνεις. Να προσέχεις τι λες». «Έχεις δίκιο γυναίκα. Ντροπή μου τέτοιες μέρες να μιλάω έτσι», είπε ο Γιάννης. «Να βάλλεις μυαλό. Ούτε τέτοιες μέρες, ούτε ποτέ να μην ξεστομίζεις άπρεπα λόγια», του είπε η γυναίκα του.  

Την άλλη μέρα η γυναίκα του πήρε το αλεύρι κι έφτιαξε σωρό καλούδια για τα Χριστούγεννα. Πέρασαν γαλήνια τις γιορτές τους. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

*Καλλισπούδηδες είναι μια από τις πολλές ονομασίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τους γνωστούς σε όλους μας Καλικάντζαρους

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti