Παρουσίαση βιβλίων για την αρχ. Σπάρτη στην Πνευματική Εστία

Των Σωτ. Γλυκοφρύδη και Νεστ. Κουράκη

Τετάρτη, 08 Ιανουάριος 2020 15:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσίαση βιβλίων για την αρχ. Σπάρτη στην Πνευματική Εστία

Εκδήλωση για την παρουσίαση δυο βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία της αρχαίας Σπάρτης διοργανώνουν ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης και τον Σύλλογο «Θυγατέρες της Πηνελόπης».

Το πρώτο βιβλίο είναι του ιστορικού-συγγραφέα κ. Σωτήρη Γλυκοφρύδη και έχει τίτλο «Ο τελευταίος Αγαμέμνων – Περί Σπάρτης και του μεγάλου βασιλέως Κλεομένη», ενώ το δεύτερο με τίτλο «Το πνεύμα της αρχαίας Σπάρτης, Μικρές ιστορίες από τα “Αποφθέγματα Λακεδαιμονίων” του Πλουτάρχου» έχει γράψει ο κ. Νέστορας Κουράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Λευκωσίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα της Πνευματικής εστίας (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου).

Πρόγραμμα
18:00-18:15: Προσέλευση
18:15-18:30: Καλωσόρισμα από την αντιδήμαρχο Σπάρτης κ. Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου και χαιρετισμοί

Εισηγήσεις
18:30-18:50: Πέτρος Δούκας, δήμαρχος Σπάρτης, σχετικά με το έργο του κ. Σωτήρη Γλυκοφρύδη «Ο τελευταίος Αγαμέμνων» και τον Κλεομένη Α', βασιλέα της Σπάρτης πριν τον Λεωνίδα.
18:50-19:10: Σωτήρης Γλυκοφρύδης, συγγραφέας, διάλεξη για την αποκατάσταση του λοιδορημένου βασιλέως Κλεομένη.
19:10-19:30: Γιώργος Σταϊνχάουερ, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, σχετικά με το έργο του κ. Νέστορα
Κουράκη «Το Πνεύμα της Αρχαίας Σπάρτης. Μικρές Ιστορίες από τα «Αποφθέγματα Λακεδαιμονίων» του Πλούταρχου.
19:30-19:50: Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Λευκωσίας, διάλεξη ως προς
τη σημασία του πολιτισμού της Αρχαίας Σπάρτης για τον σύγχρονο άνθρωπο.
19:50-20:10: Συζήτηση

Συντονισμός: Χρήστος Ζαμπούνης, συγγραφέας-δημοσιογράφος-εκδότης

Λίγα λόγια για τον Ν. Κουράκη
και «Το πνεύμα της Αρχαίας Σπάρτης»
Ο Νέστωρ Κουράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Ποινικές Επιστήμες και την Εγκληματολογία, μας εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια με την κλασική του παιδεία. Βασικό του έργο αποτελεί το βιβλίο «Κλασικά ιδεώδη για μια Σύγχρονη Παιδεία» με πρόλογο του αλησμόνητου ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το 2017, στο βιβλίο του «Το Αίνιγμα της Αρχαίας Ελλάδας. Εξηγώντας στα παιδιά τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό» ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο πώς μπόρεσαν οι αρχαίοι Έλληνες να φτάσουν στην απογείωση του πολιτισμού τους, και στόχο έχει να εμπνεύσει τις νεότερες ιδίως γενιές προς την κατεύθυνση μιας αντίστοιχης πολιτιστικής ανάτασης. Το 2018, το παρόν βιβλίο «Το πνεύμα της Αρχαίας Σπάρτης. Μικρές ιστορίες από τα “Αποφθέγματα Λακεδαιμονίων” του Πλουτάρχου» έρχεται ως συνέχεια της ενασχόλησής του με τον κόσμο της αρχαιότητας. Με αφορμή την τριλογία του Πλουτάρχου για τα Αποφθέγματα των Λακεδαιμονίων επιχειρεί να ερμηνεύσει την κοσμοθεωρία των αρχαίων Σπαρτιατών, την ανθρώπινη συμπεριφορά τους καθώς και τον εύστοχο «λακωνικό» τρόπο καυστικής απάντησης σε όσους τους προκαλούσαν.

Το βιβλίο προλογίζει ο αρχαιολόγος Γεώργιος Σταϊνχάουερ, έγκριτος και βαθύς μελετητής της Αρχαίας Σπάρτης, ο οποίος θεωρεί ότι το παρόν βιβλίο είναι από τα πλέον ενημερωμένα, τεκμηριωμένα και έγκυρα έργα για το «Πνεύμα της Αρχαίας Σπάρτης». Θα πρόσθετα ότι το βιβλίο αυτό, γραμμένο με πνεύμα ευρύ
και φιλολογική δεινότητα ανταποκρίνεται πλήρως στον στόχο του συγγραφέα για την ανάδειξη του πνεύματος των αρχαίων Σπαρτιατών.

Λίγα λόγια για τον Σωτ. Γλυκοφύρδη
και τον «Τελευταίο Αγαμέμνωνα»
Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο «6ος π.Χ. αιών – η αρχή της μετακύλησης των ιδεών σε Ανατολή και Δύση» τού έδωσε μια θέση στη βιβλιογραφία των συγχρόνων Ελλήνων φιλοσόφων. Το δεύτερο και τρίτο βιβλίο του, «Το φως του Παρμενίδη – αποκρυπτογραφώντας τον μεγαλύτερο φιλόσοφο που (δεν) γνώρισε ο κόσμος» και το «Παρμενίδης, Περί Φύσεως – ανάλυση και σχόλια ανά ενότητα και στίχο», διήγημα και πραγματεία αντίστοιχα, ερμηνεύουν τον πιο δυσνόητο και μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο των προσωκρατικών, τον Ελεάτη Παρμενίδη.

Μέσα από ένα αρχαίο κείμενο που υποτίθεται πως βρέθηκε πρόσφατα, ένας Κερκυραίος είλωτας περιγράφει τη Σπάρτη την οποία έζησε, έχοντας ως επίκεντρο τη ζωή του αφέντη του, βασιλιά Κλεομένη Α’ (520-489). Περιγράφονται η γκρίζα και δελφοκρατούμενη Σπάρτη, το χάος της Αθήνας κατά τη μεταβατική περίοδο από την τυραννίδα των Πεισιστρατιδών έως τη δημοκρατία του Κλεισθένη και η αρχή των Ελληνοπερσικών πολέμων.   Δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποια ήταν η επίσημη πολιτική της Λακεδαίμονος κατά την έναρξη των Ελληνοπερσικών πολέμων, γιατί ο βασιλιάς Κλεομένης επεξεργαζόταν συνωμοσία για να καταλύσει το πολίτευμα της πόλης του, ποιος πράγματι ήταν ο λόγος που οι Σπαρτιάτες πήγαν στη μάχη του Μαραθώνα λίγοι και καθυστερημένοι, καθώς και ποια είναι η συνεπέστερη εκδοχή για τον μυστηριώδη θάνατο του βασιλιά αυτού. Ενός βασιλιά που λοιδορήθηκε όσο κανείς, θεωρώντας τον εαυτό του ως τον τελευταίο κι ευρισκόμενο εν αμύνη βασιλέα των Ελλήνων, τον Αγαμέμνονα. Το κείμενο, που αρχίζει από την εποχή του ισο-λυκούργειου νομοθέτη των Σπαρτιατών, Χίλωνα, και τελειώνει όταν ο Λεωνίδας κατευθύνεται στις Θερμοπύλες, αλλάζει πολλά από τα ιστορικά δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti