Η γριά Κώσταινα και οι Βερβελούδες*

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Δευτέρα, 30 Δεκέμβριος 2019 12:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η γριά Κώσταινα και οι Βερβελούδες*

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γριά. Είχε άχτι τις Βερβελούδες. Οι Βερβελούδες είχαν μπει τα περσινά Χριστούγεννα στο σπίτι της. Είχαν κάνει σωρό ζημιές. Ήθελε αυτά τα Χριστούγεννα να δώσει ένα μάθημα σε όλα τα παγανά που θα έμπαιναν σπίτι της.

Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα μια γειτόνισσα της γριάς Κώσταινας, γερόντισσα, την επισκέφτηκε.  «Καλησπέρα Κώσταινα, πως πάνε οι ετοιμασίες για τη γιορτή;» τη ρώτησε. «Όλα έτοιμα είναι. Μα φοβάμαι μη μου τα χαλάσουν οι Βερβελούδες. Πέρυσι μου έφαγαν όλα τα μελομακάρονα. Μου γέμισαν το σπίτι αλεύρια και μέλια και ξενύχτησα για να καθαρίσω. Πήγα στην εκκλησία και κουτούλαγα από τη νύστα μου».

«Τι Βερβελούδες μου λες»; ρώτησε η άλλη γερόντισσα που δεν τις είχε ακουστά. «Μα δεν ξέρεις τις τριχωτές γυναίκες που κατεβαίνουν τα δωδεκαήμερα από τα τζάκια στα σπίτια σαν τις μαϊμούδες; Σκαρφαλώνουν στα ακρωρόφια ή στις καπνιές των τζακιών. Καρτερούν να έρθουν τα μεσάνυχτα για να ξεχυθούν.

«Μήτε τις έχω δει, μήτε ακούσει ποτέ μου. Εγώ έχω αγιασμό στο σπίτι μου. Έχω το σημάδι του σταυρού με τη λαμπάδα της Ανάστασης κάμει μέσα στο τζάκι. Έχω ένα θυμιατήρι και θυμιατίζω κάθε μέρα του δωδεκαημέρου. Έχω εικόνες της Παναγίας σε όλα τα δωμάτια», λέει η γερόντισσα. «Σε καλό σου, Χριστιανή μου! Για τούτο έρχονται όλα τα παγανά σε μένα κι εσύ ούτε που τα βλέπεις;» της λέει η κυρά-Κώσταινα.  «Ο αγιασμός μόνο φτάνει. Αν ραντίσεις τα παγανά με βασιλικό βρεγμένο στον αγιασμό, γίνονται άφαντα. Άντε πάω τώρα, γιατί έχω δουλειά», της λέει η γερόντισσα.

Η γειτόνισσα έφυγε. Πριν τα μεσάνυχτα η κυρά-Κώσταινα έβαλε στο τζάκι να φτιάξει κουταλίτες. Πάρα δίπλα είχε τον αγιασμό με το κλωνί του βασιλικού. Εκεί που τηγάνιζε, μια Βερβελού κρέμασε από την καπνοδόχο το χέρι της, που μάκραινε όσο ήθελε. Της λέει: «Μάνα, δώσε μου μια λαλαντζίτα!» «Κατέβα παρακάτω να σου δώσω», της λέει η γριά. Όταν το χέρι της κοντοζύγωνε στο τηγάνι, της δίνει μία η γριά. Τη ζεμάτισε. Αυτή γρύλισε από τον πόνο σα σκυλί. Θύμωσε, μα δε μπορούσε να κάνει τίποτα. Βούτηξε η γριά τον αγιασμό. Της λέει: «Φύγε! Θα σε ραντίσω με άγιο νερό να σου περάσει το ζεμάτισμα».

Τότε αυτή έγινε καπνός. Η γριά έφαγε τις κουταλίτες. Μετά έκατσε στο ντιβάνι και την επήρε ο ύπνος. Η φωτιά στο τζάκι κόντευε να σβήσει. Τότε ακούστηκαν μες στην καμινάδα γέλια και ψίθυροι. Οι Βερβελούδες πάσχιζαν να κατέβουν με σχοινί από το τζάκι. Μα με τα χάχανά τους η γριά, που λαγοκοιμόταν, ξύπνησε. «Τώρα θα σας περιποιηθώ», ψιθύρισε.

Βγήκε στην αυλή. Πήρε δύο μεγάλα κούτσουρα. Τα ακούμπησε στα αναμμένα κάρβουνα. Πήρε από την αποθήκη ένα φυσερό του μακαρίτη του γέρου της του σιδερά. Πήρε ένα μπουκαλάκι οινόπνευμα και περίμενε. Μόλις είδε ότι οι Βερβελούδες είχαν φτάσει στην άκρη του σχοινιού, ρίχνει το οινόπνευμα στο τζάκι κι αρχίζει να φυσά με το φυσερό. Η φωτιά φούντωσε στο άστραμμα. Οι Βερβελούδες άρχισαν να τσιρίζουν. Καψαλίστηκαν οι ουρές και οι πατούσες τους: «Μας έκαψες μπαμπόγρια!» έσκουζαν. Άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω με το σχοινί. Βγήκαν στη σκεπή του σπιτιού. Πήδηξαν στα χιόνια. Κυλιόνταν χάμω για να ανακουφιστούν από το κάψιμο. Η γριά τις κοιτούσε από το παράθυρο και γελούσε. «Σας συγύρισα για τα καλά», είπε.  

Έτσι η κυρά-Κώσταινα κοιμήθηκε με την ησυχία της, χωρίς να μαζεύει τις ζημιές των Βερβελούδων. Το άλλο πρωί πήγε στην εκκλησία. Γιόρτασε τη γέννηση του Χριστού ήρεμη και γαλήνια. Από τότε αποφάσισε να πετάει πάνω στα κεραμίδια του σπιτιού της ψητά λουκάνικα για να τρώνε οι Βερβελούδες. Είχε καλή καρδιά η κυρά-Κώσταινα. Δεν ήθελε να τις ξαναζεμάτισει. Κι έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

* Βερβελούδες είναι μία από τις ονομασίες, που υπάρχουν στην Ελλάδα για τους θηλυκούς καλικάντζαρους. Στην Κωνσταντινούπολη, πίστευαν ότι οι Βερβελούδες είναι γυναίκες τριχωτές που κατεβαίνουν τα δωδεκαήμερα από τα τζάκια στα σπίτια. Είναι σκαρφαλωμένες σα μαϊμούδες στα ακρωρόφια ή στις καπνιές των τζακιών, και καρτερούν να’ ρθούν τα μεσάνυχτα, να ξεχυθούν στο σπίτι με τους καλικάντζαρους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti