«Θάμπωσε ο νους»: Η πρόταση βιβλίου από τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης

Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 12:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Θάμπωσε ο νους»: Η πρόταση βιβλίου   από τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης

Το βιβλίο «Θάμπωσε ο νους» του συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου διαβάσαμε στη Λέσχη μας και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Είναι μια συλλογή διηγημάτων μικρής φόρμας, που αναφέρονται είτε σε βιώματα του χωριού, είτε σε εμπειρίες της πόλης, μερικά  κινούνται σε φιλοσοφικούς άξονες και κάποια άλλα σε θολά ψυχικά τοπία.

Ο Δημητρίου γεννήθηκε το 1955 στην Πόβλα Θεσπρωτίας. Είναι περιεκτικός, συνοπτικός, λακωνικός. Ουσιαστικός, απέριττος κι ακριβολόγος. Σε μια γραμματοσειρά έχει τέτοια πυκνότητα νοημάτων, που κάποιος άλλος θα χρειαζόταν σελίδες.

Ο λόγος του οικείος, συμπαθής, τρυφερός, οι ήρωές του γνώριμοι, κοινοί, προσιτοί. Γοητευτική η γλώσσα του γιατί μας θυμίζει και τύπους της καθαρεύουσας που τείνουν να εκλείψουν, όπως η αγαπημένη κατάληξη –ως. «Φώναζαν βροντωδώς, περπατούσε σαλιγκαροειδώς, δέχτηκε εκθύμως.»

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις αναρωτιέσαι, αυτό το «θάμπωσε» του τίτλου να σημαίνει άραγε «θόλωσε» όπως το «αψήλωσεν ο νους» της Φραγκογιαννούς  του Παπαδιαμάντη ή  έμεινε έκθαμβος ο νους από κάτι αξιοθαύμαστο; Καθώς προχωράς την ανάγνωση, διαπιστώνεις ότι ισχύουν και τα δύο, διότι οι ιστορίες του μετεωρίζονται ανάμεσα στον σπαραγμό και στη λύτρωση.

Τα θέματά του καθημερινά αλλά και σπάνια, απλά αλλά και πολύπλοκα, χιουμοριστικά αλλά και θλιβερά, γλυκά αλλά και πικρά. Η λύπη διαδέχεται τη χαρά και η φουρτούνα τη γαλήνη. Ο Φώτης που μισούσε τις εκκλησίες κατέληξε εκκλησιαστικός Επίτροπος, δυο γερόντισσες φιλενάδες  κάνουν τον σπαραγμό τραγούδι, άστεγοι που ενώνουν τις μοναξιές τους, ο φιλαναγνώστης που όμως αδυνατεί να βάλει τάξη στη βιβλιοθήκη του, τα πρόσωπα και τα προσωπεία των ανθρώπων και οι ρόλοι που αναγκάζονται να παίξουν  προκειμένου να επιβιώσουν είναι μερικά παραδείγματα απ’ τα διηγήματα του Δημητρίου.

Δεν λείπουν και οι ιστορίες με τις  ερωτικές παρεκκλίσεις που δίνονται όμως τόσο γλαφυρά, που ο αναγνώστης ξεχνά τη νοσηρότητα κι αναπτύσσει στοχαστική διάθεση και σκύβει με συμπόνια στις εμμονές και τις εκτροπές των ηρώων του συγγραφέα.

Το «Θάμπωσε ο νους» είναι το δέκατο τέταρτο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, περιέχει είκοσι έξι διηγήματα μέσα σε 136 σελίδες και είναι των εκδόσεων Πατάκη. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Στα ανά χείρας διηγήματα υπάρχουν πολλά "ίσως" και "μάλλον". Χάνονται με τα χρόνια οι βεβαιότητες. Ίσως μόνον η ενθεότης προβάλλει δειλά.»

Για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης
Πηνελόπη Χριστάκου, δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti