Λακωνικές διακρίσεις σε λογοτεχνικό διαγωνισμό

Σε συλλεκτική έκδοση τα έργα των Ν. Καρμοίρη και Ν. Κουφού

Πέμπτη, 14 Νοέμβριος 2019 17:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λακωνικές διακρίσεις σε λογοτεχνικό διαγωνισμό

Έργα Λακώνων συγγραφέων ξεχώρισαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821», που διοργάνωσαν η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ειδικότερα, στην έκδοση της συλλογής των 41 διηγημάτων που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό, συμπεριλήφθηκε το διήγημα του Νίκου Ι. Καρμοίρη υπό τον τίτλο «1822», το οποίο περιλαμβάνει μυθοπλαστική αναφορά στην δολοφονία του Παναγιώτη Κρεββατά στο γεφύρι του Κόπανου στη Λακεδαίμονα.

Με αφορμή την αναγνώριση του έργου του, ο Ν. Καρμοίρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ την όποια πιθανή λογοτεχνική του αξία. Για εμένα, όμως, είναι ξεχωριστό λόγω μιας σειρά συμβολισμών. Σε ένα κείμενο μικρής φόρμας, αφ’ ενός χρησιμοποιήθηκαν οι όροι “Έλλην”, “Γραικός”, “Ρωμηός”, που προσδιορίζουν την υπόστασή μας, επηρεασμένος από το αντίστοιχο διεθνές συνέδριο που, πριν λίγα χρόνια, πραγματοποίησε το τμήμα Ιστορίας–Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, κι αφ’ετέρου υπήρξαν ονομαστικές αναφορές στον ιδιαίτερο τόπο μου (Καραβάς, Ταΰγετος, Ευρώτας, Γελαδάρη, κ.ά) με σημαντικότερες εκείνες στην “Πίττα” και το “γεφύρι του Κόπανου” -δυο μνημεία που μέσα από τη συλλογική δράση μου δούλεψα για την διάσωση, ανάδειξη και προστασία τους- που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται, έχοντας παίξει -λίγο ή περισσότερο- το ρόλο τους στη δολοφονία Κρεββατά το 1822.

Η συμμετοχή και η διάκριση σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό είναι πάντοτε μια ιδιαίτερη στιγμή, που γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερη όταν συναντάς ανάμεσα στους διακριθέντες τον Διευθυντή σου από το Δημοτικό!», σημείωσε ο Ν. Καρμοίρης.

Επίσης, ανάμεσά στα διηγήματα που διακρίθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος βρίσκεται και «Το μοιρολόι», που συνέγραψε ο εκπαιδευτικός-πρώην διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και νέος πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας Νικόλαος Κουφός.

Η εκδήλωση απονομής διακρίσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο των δράσεων της ΙΕΕΕ και του ΕΙΜ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti