Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 06 Σεπτέμβριος 2019 13:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς. Είχε όλα τα πλούτη του κόσμου. Χίλιες ράφτρες και χίλιους τσαγκάρηδες. Ήταν πολύ φιλόδοξος. Από μένα πιο δυνατός, πιο πλούσιος δεν υπάρχει.

Μια μέρα τον καλεί ο σοφός του παλατιού και του λέει:
-Έμαθα βασιλιά μου ότι υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα. Ζει σε μια σπηλιά. Είναι και πιο πλούσιος. Βουνά και δάση είναι όλα δικά του.

Ο βασιλιάς τα΄χασε και λέει:
-Θέλω να τον γνωρίσω,
-Μόνο ,αν πας μόνος σου μπορείς, του λέει εκείνος. Πότε μπορώ; τον ρωτά ο βασιλιάς. Όταν θα μάθεις ένα τραγούδι. Ποιο τραγούδι;

Γυμνός να πάει ο βασιλιάς    
μες στα βάθη της σπηλιάς.
Εύκολο είναι. Αρχίζει να το λέει, μια και δυο και τρεις μέχρι που το άκουσε όλο το παλάτι. Τι έλεγες βασιλιά μου; Το και το τους έλεγε και θα πάω να τον γνωρίσω.
-Να πας, του λέει ο σοφός, όπως λέει και το τραγούδι.

Δώδεκα μουλάρια του φόρτωσαν και με το άλογό του μπροστά κίνησε για να πάει. Εκεί που δρόμο έπαιρνε και δρόμο άφηνε τα μουλάρια δίψασαν και νερό πουθενά. Ξαφνικά βλέπει έναν περαστικό.
-  Πού θα βρω νερό για τα μουλάρια μου;
-  Όπου ακούσεις κουάξ κουάξ   
-  μες στη λίμνη θ΄αλλάξ…

Και πού είναι η λίμνη;  Όπου ακούσεις κουάξ κουάξ.
Σα νύχτωσε, άκουσε από μακριά βατράχια. Κινάει και πάει. Και βλέπει μια λίμνη κάτω από το φεγγάρι που πιο χρυσή δεν είχε ξαναδεί.
Το πρωί πριν ξημερώσει παίρνει τα μουλάρια του και πάει. Αλλά η λίμνη δεν ήταν πια χρυσή. Τα μουλάρια ήπιαν, ξεδίψασαν κι εκείνος αναρωτήθηκε. Πού πήγε το χρυσάφι;

Δεν πρόλαβε να σκεφτεί καλά καλά κι ένας βάτραχος βγαίνει και του λέει:
Κρύφτηκε μες στη σπηλιά     
που΄χει τρανό το βασιλιά   
 αλλά πρώτα πρέπει ν΄αλλάξ        
βρεκεκέξ κουάξ κουάξ

Τι να φορέσω; σκέφτηκε ο βασιλιάς. Βγάζει όλα τα ρούχα που είχε και τ΄απλώνει. Κι εκείνη την ώρα πέφτει ένας κεραυνός και του τα καίει όλα. Τότε του ήρθε στο νου το τραγούδι που του΄χε πει ο σοφός. Κατάλαβε και κίνησε να πάει.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει και πάει. Όμως την σπηλιά έκλεινε μια μεγάλη πέτρα. Είναι κανείς εδώ, φωνάζει; Τίποτα. Περίμενε, περίμενε κι αφού άρχισε να νυχτώνει, δένει όλα του τα μουλάρια από την πέτρα κι αρχίζουν να την τραβάνε. Ανοίγει η πόρτα και τότε τι να δει; Από μέσα να βγαίνει το φεγγάρι με όλα τα χρυσά του κόσμου: χρυσοί στρατιώτες, ποτάμια, άλογα…

Πού τα βρήκες όλα αυτά; Πρόλαβε να του πει. Και το φεγγάρι λέει:
Όποιος γυμνός νύχτα τον ουρανό γυρίζει
της γης τα πλούτη όλα ορίζει.
-Θα με πάρεις μαζί σου; του λέει.
-Ανέβα πάνω στο χρυσό λιοντάρι που κουβαλάω. Ανεβαίνει σ΄ένα χρυσό βουνό που είχε το λιοντάρι του και πάνε. Κι από τότε δε γύρισε ακόμα στο παλάτι του και γεμίζει το μυαλό του με τα χρυσά του κόσμου. Και ζει αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.

Δημήτρης Αβούρης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti