Η τεμπέλα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 30 Αύγουστος 2019 12:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η τεμπέλα

Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια τεμπέλα. Ήθελε να κάθεται όλη μέρα, χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτό την ευχαριστούσε. Όλα της τα πρόσφερε η μάνα της. Της τα έδινε στο χέρι. Μια μέρα η μάνα της έπρεπε να φύγει από το χωριό για να πάει στην πολιτεία για δουλειά. Θα γύριζε μετά από τρεις μέρες.

Η τεμπέλα έμεινε μόνη. Στο σπίτι υπήρχε λίγο ψωμί. Έφαγε την πρώτη μέρα. Αλλά τη δεύτερη την έκοψε η πείνα. Τι να κάνει; Την τρίτη μέρα το πήρε απόφαση να πάει να βρει φαγητό. Πήγε πρώτα στο φούρνο, γιατί ήτανε κοντά. «Φούρναρη μου δίνεις μια μπουκιά ψωμί»; είπε. «Πάρε ένα παξιμάδι» της απάντησε αυτός. «Μα πώς να το φάω έτσι ξερό»; είπε η τεμπέλα. «Πήγαινε στο πηγάδι να βγάλεις νερό να το βρέξεις», της είπε ο φούρναρης.
Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει η τεμπέλα. Καμιά φορά, φτάνει στο πηγάδι. Μα που να γυρίσει το μαγκάνι να κατεβάσει τον κουβά. Τι να έκανε; Το προσπάθησε. Λίγο έλειψε να πέσει μες στο πηγάδι. Έδωσε πήρε, ίδρωσε αλλά τα κατάφερε με τα πολλά. Έφαγε το παξιμάδι το βρεγμένο. Αλλά χόρευε ακόμη η κοιλιά της από την πείνα. Που αλλού θα έβρισκε φαΐ; Το σκέφτηκε. Πήγε στην εκκλησία. «Παπά μου», είπε, «περισσεύει κανένα  αντίδωρο»; «Ορίστε, κόρη μου», της είπε εκείνος  που χάρηκε όταν είδε την τεμπέλα στην εκκλησιά. Της έδωσε τρία αντίδωρα. Τα έφαγε η τεμπέλα και είπε: «Νόστιμα τα ευλογημένα, αλλά πεινάω πολύ. Τι να κάνω; Θα πάω στο μπακάλη». Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, φτάνει στο μπακάλικο. «Μπακάλη, έχεις κάτι να με φιλέψεις»; λέει. Τη φίλεψε πέντε σαρδέλες αυτός. «Ορίστε», της είπε, «είναι καλός μεζές μα λιγάκι αρμυρές». Έφαγε τις σαρδέλες η τεμπέλα. Άντε τώρα να γυρίσει σπίτι της.

Είχε κουραστεί η τεμπέλα. Στο δρόμο περνάει από ένα κτήμα με καρπούζια. Είχε λυσσάξει από τις σαρδέλες, έκανε και ζέστη. «Μωρέ», λέει, «να είχα λίγο καρπούζι δροσερό». Κοιτάει δεξιά κοιτάει αριστερά, δε βλέπει κανέναν. Παίρνει ένα καρπούζι, το κοπανάει κάτω το σπάει. Αρχίζει να τρώει. Πάνω στην ώρα να σου ο γεωργός. Την βλέπει, την κυνηγάει να την πιάσει. «Έλα εδώ παλιό κλέφτρα», της λέει. Τη φτάνει, έτσι αργοκίνητη που ήταν. Τη βουτάει από τα μαλλιά. Της δίνει δυο τρεις στο κωλομέρι με μια βέργα που είχε: «Πάρε ετούτη, πάρε και την άλλη» της λέει ο γεωργός. Την έτσουξε το ξύλο. Ξινό της βγήκε το καρπούζι.

Φεύγει η τεμπέλα να γυρίσει σπίτι της. Αλλά διψούσε πολύ. Εκεί κοντά ήταν μια στάνη. Κοιτάει καλά, ο τσοπάνης έλειπε. «Αχ, να είχα λίγο γάλα. Τι καλά θα ήταν» είπε η τεμπέλα. Μα πώς να αρμέξει το ζωντανό που δεν κάτεχε. Πάει, πιάνει την αγελάδα από τα μαστάρια κι αρχίζει να τα ζουλάει δυνατά. Τρώει στα μούτρα μια κλωτσιά. Παραλίγο να μείνει από τον πόνο. Να σου και ο σκύλος του τσοπάνη. Άρχισε να γαβγίζει σαν τρελός. «Ωχ, τι με βρήκε. Τώρα τι θα κάνω»; είπε η τεμπέλα. Σε λίγο καταφτάνει ο βοσκός. Μόλις την είδε χτυπημένη τη λυπήθηκε. Της έδωσε γάλα να πιει να συνεφέρει. Μετά τη μάλωσε. «Ποια είσαι κοπέλα μου; Γιατί τρύπωσες σαν κλέφτρα στο μαντρί μου; Αν μου ζήταγες θα σου έδινα εγώ γάλα με την καρδιά μου», της είπε.

Αναγκάστηκε τότε να μιλήσει η τεμπέλα. Να του πει τα παθήματά της. Είπε για την τεμπελιά της και την αφαγιά της. Έφριξε ο τσοπάνης, μα της είπε: «Θες να γίνει βοηθός μου στα γίδια, στα γελάδια; Θες να τα πηγαίνεις στα βοσκοτόπια; Έχω ανάγκη. Είμαι μεγάλος πια. Δεν τα καταφέρνω μόνος μου». Το σκέφτηκε καλά η τεμπέλα. Πήρε απόφαση. Αν δούλευε, θα είχε τουλάχιστον φαΐ. Θα βοήθαγε και τον καλόκαρδο γέροντα. Έτσι, του είπε: «Θα μείνω κοντά σου γέροντα, γιατί μου φέρθηκες καλά. Με κατάλαβες. Η μάνα μου άμα το μάθει, θα χαρεί πολύ».

Έτσι κι έγινε. Η τεμπέλα έπαψε πια να τεμπελιάζει. Έμαθε τη δουλειά να λογαριάζει. Έγινε προκομμένη. Η μάνα της δεν πίστευε στα μάτια της. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Και δυο τσουβάλια πίτουρα.   

Δήμητρα Μπουμποπούλου


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti