Το παλικάρι και η ακατάδεχτη αρχοντοπούλα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 09 Αύγουστος 2019 16:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το παλικάρι και η ακατάδεχτη αρχοντοπούλα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παλικάρι. Ζούσε σε αρχοντική γειτονιά σε μια πολιτεία. Ήθελε μια αρχοντοπούλα που έμενε στο απέναντι σπίτι.

Το παλικάρι έψαχνε να βρει τρόπο να της δείξει την αγάπη του. Η κοπέλα ήταν ακατάδεχτη. Όταν έβγαινε εκείνη στο παράθυρό, έβγαινε κι αυτός στο μπαλκόνι του. Την κοιτούσε, μα αυτή δεν του έριχνε ματιά. «Καλημέρα αρχοντοπούλα μου, είσαι καλά»; της έλεγε. Εκείνη δεν του απαντούσε. Του γύριζε την πλάτη.

Μια μέρα ο νέος έμαθε ότι της αρέσουν τα εξωτικά πουλιά. Πήγε στο παζάρι κι αγόρασε ένα παπαγάλο. Τον έβαλε σε ένα κλουβί. Χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της. Έδωσε τον παπαγάλο στη δούλα της και είπε: «Είναι δώρο για την αρχοντοπούλα». Η κοπέλα, όταν είδε το δώρο, δεν το δέχτηκε. Λέει στη δούλα: «Πες σε αυτόν που έφερε το δώρο να φύγει και να μη με ξαναενοχλήσει».

Ο νέος πληγώθηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πήρε άλλο ένα κλουβί με μία καρακάξα. Το κρέμασε στο μπαλκόνι του δίπλα στον παπαγάλο. Τα πότιζε, τα τάιζε, τους μιλούσε, τα εκπαίδευε. Η κοπέλα το πρόσεξε. Παρακολουθούσε το νεαρό. Εκείνος την έβλεπε και κρυφογελούσε.

Ο νέος μάθαινε τον παπαγάλο να μιλάει. Είχε το σκοπό του. «Θα τον εκπαιδεύσω να πηγαίνει στο παράθυρό της και να έρχεται πίσω», έλεγε στον υπηρέτη του. Το είπε και το έκανε. Μια μέρα έστειλε τον παπαγάλο απέναντι. Ο παπαγάλος στάθηκε στο παραθύρι της κοπέλας. Μίλησε και είπε: «Η αρχοντοπούλα είναι ξιπασμένη, μα βρήκα άλλη αγαπημένη». Εκείνη, όταν το άκουσε, ταράχτηκε και κυνήγησε τον παπαγάλο. Έστειλε μετά μια γραφή στο νεαρό που έγραφε: «Δεν ντρέπεσαι να με ενοχλείς;» Το παλικάρι αποκρίθηκε: «Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάς, αρχοντοπούλα μου».

Η αρχοντοπούλα έπαψε από εκείνη την ημέρα να βγαίνει στο παράθυρο. Μα αναρωτιόταν αν το παλικάρι είχε βρει άλλη. Έβαλε τη δούλα της να ρωτήσει. «Κυρία, δεν μπόρεσα να μάθω κάτι» ήταν η απάντηση της δούλας.

Ο νέος έμαθε ότι η ακατάδεχτη ρωτούσε για αυτόν. Μια μέρα θα έκανε την τελευταία προσπάθεια να την κερδίσει. Έστειλε την καρακάξα στο απέναντι σπίτι. Η καρακάξα μπήκε μέσα από το ανοιχτό παραθύρι. Βούτηξε ένα χρυσό σταυρουδάκι από το κομοδίνο της αρχοντοπούλας. Άφησε εκεί μια κουτσουλιά.

Η κοπέλα όταν το κατάλαβε, θύμωσε. Ήταν σίγουρη ότι η καρακάξα  έκλεψε το σταυρουδάκι. Βγήκε στο παράθυρο και φώναξε το παλικάρι. Εκείνος έκανε ότι δεν άκουσε. Η κοπέλα είπε στη δούλα της, «Πάω να λογαριαστώ με αυτόν τον κύριο». Έτρεξε απέναντι. Χτύπησε την εξώπορτα. Εκείνος της άνοιξε με χαμόγελο. Αυτή είπε: «Θέλω πίσω το σταυρουδάκι μου». Ο νέος αποκρίθηκε: «Καλώς ήρθες στο σπίτι μου. Δυστυχώς οι καρακάξες λατρεύουν το χρυσό. Ορίστε, το κουτί αυτό έχει μέσα το σταυρουδάκι. Το φύλαξα, μα δεν ήξερα σε ποιον ανήκει».

Η αρχοντοπούλα το πήρε, χωρίς να πει λέξη. Έφυγε γρήγορα. Όταν άνοιξε το κουτί είδε μέσα δύο δαχτυλίδια και ένα ραβασάκι που έλεγε: «Δεχτείτε την αγάπη μου. Θα σας χαρίσω και την καρακάξα μου. Τι άλλο επιθυμείτε»; Της φάνηκε τόσο αστεία η γραφή αυτή. Χαμογέλασε και γλύκανε η καρδιά της. Το παλικάρι είχε κερδίσει το ενδιαφέρον της. Έτσι, η ακατάδεχτη αρχοντοπούλα δέχτηκε τελικά την αγάπη του παλικαριού. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti