Ο ξυλοκόπος και η Παναγία η Χρυσοπηγή

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2019 13:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο ξυλοκόπος και η Παναγία η Χρυσοπηγή

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ξυλοκόπος. Ζούσε σε ένα  χωριό. Ήθελε να θεραπευτεί από μια αρρώστια στο στομάχι του.  Μια μέρα άφησε το χωριό του, για να βρει τρόπο να γιάνει. Έβαλε στο δισάκι του ένα τσεκούρι, ψωμί και παστό. Ξεκίνησε με το μουλάρι του. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι έφτασε στο ποτάμι. Κοντοστάθηκε και είπε: «Τα νερά είναι ορμητικά. Θα κόψω κορμούς δέντρων. Θα φτιάξω ένα γιοφύρι, για να περάσω απέναντι».

 Έτσι έκανε. Έκοψε δύο μεγάλους κορμούς. Τους έσιαξε με το τσεκούρι. Τους έδεσε στο μουλάρι και τους έσυρε στο ποτάμι. Κάνει να ξεδέσει τους κορμούς και βλέπει στο κατόπι του ένα νάνο. «Έχεις φαγητό;»  του λέει ο νάνος. «Θα σου δώσω, αν με βοηθήσεις να στερεώσω τους κορμούς στις όχθες του ποταμού». «Θα σε βοηθήσω!» είπε ο νάνος. Τότε ο ξυλοκόπος έβγαλε από το ταγάρι του ψωμί και παστό. Τα έδωσε στο νάνο. Εκείνος έφαγε και μετά είπε:
«Κορμοί σηκωθείτε και σταθείτε. Στις δύο όχθες στερεωθείτε.

Το γεφύρι στο ποτάμι φτιάξτε. Κουνηθείτε, μην κοιμάστε!»

Έτσι κι έγινε. Οι κορμοί των δέντρων πήραν θέση μόνοι τους στις όχθες. Έγιναν ένα στενό γεφύρι. Ο ξυλοκόπος αμόλησε το μουλάρι του. Του έδωσε μια στα καπούλια κι αυτό πέρασε απέναντι. Αυτός το ακολούθησε και από πίσω του ο νάνος. Μόλις πέρασαν ο νάνος ρώτησε το νέο: «Τι γυρεύεις σε τούτα τα μέρη;» «Θέλω να γιάνω από μια αρρώστια», αποκρίθηκε αυτός. «Να βρεις την Παναγιά τη Χρυσοπηγή», λέει ο νάνος. «Που θα την βρω;» ρώτησε ο νέος. Ο νάνος είπε: «Πάρε αυτό το ρόδι. Όπου κυλήσει πήγαινε. Θα σταματήσει στο καλύβι μια κοπέλας. Αυτή ξέρει και θα σου πει».

Έτσι κι έκανε ο ξυλοκόπος. Ανέβηκε στο μουλάρι κι ακολούθησε το ρόδι. Το ρόδι κύλησε ως το καλύβι. Ο νέος ξεπέζεψε. Χτύπησε την πόρτα και του άνοιξε μια κοπέλα. ««Θέλω να βρω την Παναγιά τη Χρυσοπηγή. Είμαι πολύ άρρωστος», της είπε. «Πέρασε μέσα», του είπε η κοπέλα. Ο νέος μπήκε κι έκατσαν πλάι στο τζάκι. «Θα σου πω για το ξωκλήσι της Παναγιάς, αν μου φέρεις αγίασμα από εκεί», του είπε αυτή. «Θα σου φέρω» της λέει. «Θα πάρεις το μονοπάτι δεξιά από δω και θα σε βγάλει σε ένα δάσος. Εκεί τα ζώα μιλάνε. Πέρασε το δάσος βουβός, γιατί αν μιλήσεις χάθηκες.  Μετά θα βγεις στο ξωκλήσι. Άναψε τα καντήλια και προσκύνησε. Ύστερα πήγαινε στην πηγή με το αγίασμα και πιες», του είπε η κοπέλα.   

Τότε ο νέος δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι έφτασε στο δάσος. Ένας λαγός πετάχτηκε μπροστά του: «Που πας;» τον ρώτησε. Μα εκείνος δεν αποκρίθηκε. Ο λαγός τον πήρε καταπόδι και ολοένα του μιλούσε. Δεν τον άφηνε σε ησυχία. Μα ο ξυλοκόπος έκανε, όπως τον ορμήνεψε η κοπέλα. Δεν έβαζε μιλιά από το στόμα του. Τότε ο λαγός έφυγε κι ούτε ξαναφάνηκε να τον ενοχλήσει.

Ύστερα από ώρα ο νέος έφτασε στο ξωκλήσι. Άναψε τα καντήλια και προσκύνησε. Μια γυναίκα μπήκε μέσα. Φίλησε την εικόνα της Παναγίας και του είπε: «Η πηγή της Παναγιάς στάζει αγίασμα». «Που βρίσκεται η πηγή;» ρώτησε ο νέος. «Είναι πίσω από εκείνα δέντρα», είπε αυτή κι έφυγε. Ο νέος πήγε στη Χρυσοπηγή. Γέμισε ένα μποτιλάκι αγίασμα για την κοπέλα. Ύστερα προσευχήθηκε μέχρι το βράδυ με δάκρυα στην Παναγιά και ήπιε από το αγίασμα της πηγής.

Ο πόνος, που θέριζε το στομάχι του, σταμάτησε.  

Μετά ο νέος δρόμο πήρε, δρόμο άφησε και έφτασε στο σπίτι της κοπέλας. Αυτή καθόταν στην αυλή. Ο νέος έβγαλε από το ταγάρι του το μποτιλάκι και της το έδωσε. «Σου έταξα ότι θα στο φέρω», της είπε. Εκείνη αποκρίθηκε: «Λένε ότι το αγίασμα κάνει θαύματα». «Το αγίασμα κάνει τα θαύματα, αρκεί να το πιστεύουμε και να προσευχόμαστε θερμά στην Παναγία, μητέρα μας», της είπε αυτός.  

Ο νέος ποτέ δεν ξέχασε τη Παναγιά τη Χρυσοπηγή. Κάθε χρόνο πήγαινε στο ξωκλήσι και προσκυνούσε την εικόνα της Παναγιάς. Έπαιρνε αγίασμα, για να θυμάται πάντοτε τη δύναμη της πίστης. Και ζούσε αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti