Ο φούρναρης και το λαμνοπερίβολο

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 03 Μάιος 2019 12:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο φούρναρης και το λαμνοπερίβολο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φούρναρης. Ζούσε σε ένα χωριό. Ήθελε να πουλάει ψωμί στην πολιτεία, για να βγάζει πολλά λεφτά.

Μια μέρα ζύμωσε πολλά καρβέλια. Η μάνα του τον ρωτάει: «Γιατί, γιε μου, ζύμωσες τόσα;» «Θα τα πουλήσω στην πολιτεία», λέει αυτός.  «Μα ο δρόμος για την πολιτεία περνάει από το λαμνοπερίβολο», λέει η μάνα του. «Τι είναι το λαμνοπερίβολο;» ρωτάει το παλικάρι. «Είναι περιβόλι γεμάτο κουμαριές. Το φυλάνε τρεις λάμνες. Η μία το πρωί, η άλλη το μεσημέρι, η τρίτη το βράδυ. Κανένας βοσκός δεν αφήνει το κοπάδι του να περάσει από εκεί. Φοβούνται τις λάμνες».

«Τι είναι οι λάμνες, μάνα;»  «Είναι γυναίκες ψηλές, δυνατές. Έχουν τρία πόδια: ένα χαλκωματένιο, ένα γαϊδουρινό, άλλο βοϊδινό. Κλωτσάνε όποιον περνάει από το περιβόλι με το μεταλλικό πόδι τόσο δυνατά, που του αφήνουνε κουσούρι. Πολλοί κουτσάθηκαν από δαύτες», λέει αυτή. «Μάνα, δε φοβάμαι. Θα πάω. Βάλε μου κρέας και καρύδια στο ταγάρι μου για προσφάι».

Έτσι, ο φούρναρης έψησε τα καρβέλια και τα φόρτωσε στο κάρο. Καθώς πήγαινε, συναντάει ένα γέρο, που κουβαλούσε μια ζαλιά ξύλα. «Πούθε πας;» τον ρωτάει ο γέρος. «Πάω στην πολιτεία». Ο γέρος λέει: «Μα στο περιβόλι θα σε ξεκάνουν οι λάμνες». «Τι να κάμω; Δεν πάει από αλλού». Ο γέρος αποκρίνεται: «Πάρε αυτό το δόντι λύκου. Πριν φτάσεις στο λαμνοπερίβολο, φύσα το. Θα φανεί ένας λύκος. Πέτα του ένα κομμάτι κρέας και θα σε γλιτώσει από τη λάμνα».  Ο φούρναρης πήρε το δόντι και το φύλαξε. Πριν φτάσει στη λάμνα το φύσηξε. Ένας λύκος βγήκε μπροστά του. Το παλικάρι του πετάει ένα κομμάτι κρέας. Ο λύκος το έφαγε και είπε: «Τι θες να κάνω για σένα;» «Θέλω να τρομάξεις τη λάμνα του περιβολιού, για να περάσω», λέει αυτός. «Θα το κάνω, αν μου δώσεις το δόντι μου», είπε ο λύκος. Ο φούρναρης του έδωσε το δόντι.

Ο λύκος τότε έφτασε στο περιβόλι. Η λάμνα χτενιζόταν. Αυτός της επιτέθηκε και φυλαγόταν από το χαλκωματένιο πόδι της. Κάθε φορά που πήγαινε αυτή να τον κλωτσήσει ο λύκος τραβιόταν μακριά.

Έτσι, ο φούρναρης βρήκε ευκαιρία και προχώρησε με το κάρο. Την ώρα που περνούσε από το περιβόλι άπλωσε το χέρι του κι έκοψε τρία κλαδιά με κούμαρα. Ύστερα έφτασε στην πολιτεία και πούλησε το ψωμί. Μα έπρεπε να γυρίσει στο χωριό του από τον ίδιο δρόμο.
Έκατσε κάτω από ένα δέντρο και συλλογιζόταν τι να κάνει. Τότε φάνηκε ένας σκίουρος, που έψαχνε φαΐ. Ο φούρναρης βγάζει από το ταγάρι και του δίνει τα καρύδια. Ο σκίουρος τα έφαγε και είπε: «Τι θες να κάνω για σένα;» «Θέλω βοήθεια για να περάσω το λαμνοπερίβολο». «Αν είχες κλαδιά από κούμαρα, θα περνούσες ανενόχλητος», λέει ο σκίουρος. Τότε ο φούρναρης θυμήθηκε τα κλαδιά που έκοψε. «Έχω!» είπε. «Όταν περάσεις από το λαμνοπερίβολο, θα δαγκώσεις ένα κλαδί. Σε κάνει αόρατο. Αν το αφήσεις φαίνεσαι πάλι». Έτσι, ο φούρναρης έκανε ό,τι του είπε ο σκίουρος και πέρασε το περιβόλι χωρίς να τον δουν οι λάμνες. Ύστερα γύρισε στο χωριό του.

Σαν τον είδε η μάνα του χάρηκε. Της λέει αυτός: «Μάνα πούλησα τα καρβέλια. Σου έφερα και κάτι από το λαμνοπερίβολο». Της δίνει ένα κλαδί με κούμαρα. «Τι να τα κάνω τα κούμαρα, παιδάκι μου;» τον ρωτάει αυτή. «Σε αυτά βρίσκεται το μυστικό», της λέει και της ιστόρησε τι έγινε. Η μάνα του είπε: «Η τόλμη και η τύχη σου σε βοήθησαν». Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti