Τα ρόδια

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2019 12:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα ρόδια

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γεροτσιγκούνης. Στο χτήμα του είχε και μια ροδιά. Κοντή αλλά φουντωτή. Τα ρόδια μεγάλα και πολλά.

Στη διπλανή αυλή ένα μόνο κυπαρίσσι κι ένα παιδάκι, ο Νικολός. Έπαιζε ο Νικολός και σκεφτότανε τα ρόδια. Ήθελε μόνο ένα. Πώς να το κόψει όμως; Φοβόταν.

Κάθε πρωί ο γεροτσιγκούνης έβγαινε και μέτραγε τα ρόδια του. Και όχι μόνο τα ρόδια, αλλά και τα μήλα και τα αχλάδια, ακόμη και τα’ αμύγδαλα μετρούσε.

Ε, πια! Ένα πρωί ο Νικολός δεν άντεξε. Παραφυλάει, μπαίνει κι αρπάζει ένα.
- Θα σου κόψω το χέρι παλιόπαιδο, ακούγεται η φωνή του γέρου, και τον αρπάζει και πάρε και τούτη και πάρε και κείνη και πάρε και την άλλη και παρ’ τον κάτω.

Ο Νικολός φεύγει κλαίγοντας. Πάει στην αυλή του και κάθεται κάτω από το κυπαρίσσι.

Οι σπουργίτες του κυπαρισσιού, που χρόνια έχουν εκεί τις φωλιές τους και ξέρουν πόσο καλό είναι το παιδί, θύμωσαν. Φεύγουν, πάνε στη ροδιά κι αρχίζουν να τσιμπούν με τις μύτες τους τα ρόδια ένα ένα. Όλα τρύπια.

Την άλλη μέρα το πρωί, βγαίνει ο γεροτσιγκούνης και τι να δει; Τα ρόδια του όλο τρύπες. Τα έτρωγαν οι μέλισσες και οι σφήκες.

- Πωπω! Κακό που έπαθα, αναθεματισμένες!

Τρέχει, κόβει ένα κλωνί από την ελιά και αρχίζει να τις χτυπάει.

- Φύγετε! Φύγετε από δω! Δρόμο καταραμένες!

Και χτύπαγε και χτύπαγε και δωσ’ του ξαναχτύπαγε, μέχρι που ορμούν οι μέλισσες απάνω του και οι σφήκες από πάνω. Κόσκινο τον έκαναν, χειρότερο από τα ρόδια του.

Και ο γέρος ο τσιγκούνης
από τη τσιγκουνιά
μεμιάς όλα τα έχασε
και ρόδια και ροδιά

Οι σπουργίτες γέλασαν πολύ με το κατάντημα του. Κάθε πρωί πετούν στην αυλή του και τον περιγελούν τραγουδώντας:

Ήσουν τσιγκούνης άρχοντας
με όλα τα καλά σου
μεμιάς όλα τα έχασες
από την τσιγκουνιά σου.

Αρχοντούλα Γεωργοπούλου

Από το βιβλίο «Το Παραμύθι (τεύχος 1) του Δ. Αβούρη

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti