Ο πρωτομάστορας κι ο γάιδαρος

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2019 12:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο πρωτομάστορας κι ο γάιδαρος

της Νατάσας Μιχαηλίδου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πρωτομάστορας που γυρνούσε τον κόσμο με το μπουλούκι του και τον γάιδαρό του. Έφτιαχνε σπίτια, εκκλησιές, γέφυρες κι ο γάιδαρος εκεί, τον βοηθούσε. Γιατί το ζώο αυτό δεν ήταν ένας απλός γάιδαρος, ήταν ανθρωπονόητος. Καταλάβαινε τα λόγια και τις σκέψεις των ανθρώπων. Και κάθε φορά βοηθούσε τον πρωτομάστορα.

Μια μέρα ένας τσιγκούνης άρχοντας κάλεσε τον πρωτομάστορα. Ήθελε να φτιάξει ένα μεγάλο γεφύρι, να του δώσει τ’ όνομά του και να μείνει ξακουστός. Ο πρωτομάστορας συμφώνησε αλλά ο άρχοντας άρχισε αμέσως να κάνει τσιγκουνιές στα υλικά, στα εργαλεία. Οι παραγιοί δεν είχαν πέτρες να σπάσουν, οι πελεκάνοι δεν είχαν άλλα εργαλεία να πελεκήσουν την πέτρα, οι μαραγκοί δεν είχαν ξύλα να φτιάξουν τον σκελετό της γέφυρας.

Ο γάιδαρος κατάλαβε τον τσιγκούνη άρχοντα και έβγαλε ένα δυνατό “γκα, γκα!”.

Ο πρωτομάστορας κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είδε από δω, είδε από κει και κατάλαβε τι γινόταν. Δεν ήθελε όμως να χαλάσει τη συμφωνία. Σκέφτηκε λοιπόν πώς να φτιάξει το γεφύρι με λιγότερα υλικά. Σχεδίαζε στα τεφτέρια του, έδινε οδηγίες στους μάστορες. Έβαζε λιγότερα αυγά στο κουρασάνι, στη λάσπη, δε στέριωναν τα πόδια του γεφυριού. Φώναζε “γκα!” ο γάιδαρος. Έκανε χαμηλό το τόξο του γεφυριού, δεν έμπαινε καλά το “κλειδί”, η τελευταία πέτρα. Φώναζε “γκα!” ο γάιδαρος.

Είδε κι απόειδε ο πρωτομάστορας, φώναξε τον άρχοντα και του λέει:

“Γεφύρι αν θέλεις να διαβείς
πρώτος τ’ όνομα να πεις,
πρέπει υλικά να δώσεις
μόνο το δρόμο έτσι θα στρώσεις”.

Ο τσιγκούνης άρχοντας όμως θύμωσε. Τον κατηγόρησε ότι είχε δώσει όλα τα υλικά που χρειάζονταν, ότι ο πρωτομάστορας έκλεβε απ’ αυτά. Του είπε ότι αν δεν τελείωνε το γεφύρι σ’ ένα μήνα, θα του έπαιρνε το κεφάλι. Ο πρωτομάστορας σκεφτόταν, σκεφτόταν τι να κάνει. Τότε έρχεται ο γάιδαρος, φωνάζει “γκα!” και του μιλεί με ανθρώπινη φωνή:

“Στου δρόμου πάνω το γεφύρι
θέλει να φτιάξεις παραθύρι,
για να περνάει ο καιρός
να μένει ο κόπος σου γερός”.

Τ’ άκουσε ο πρωτομάστορας τι του είπε ο γάιδαρος. Πού όμως ν’ ανοίξει παραθύρι στη γέφυρα; Σκέφτηκε από ‘δω, σκέφτηκε από ‘κει και το βρήκε. Πάνω από τα πόδια της γέφυρας έκανε ανοίγματα, για να περνάει ο καιρός, τα νερά του ποταμού δηλαδή όταν πλημμύριζαν. Έτσι γλίτωσε και υλικά του τσιγκούνη άρχοντα. Όταν έβαλε το “κλειδί”, την τελευταία πέτρα και τέλειωσε η γέφυρα, ο πρωτομάστορας φώναξε τον άρχοντα:

“Το γεφύρι θα διαβείς
πρώτος τ’ όνομα θα πεις,
το δρόμο έτσι θα στρώσεις
και τη δόξα εσύ θα νιώσεις”.

Ο άρχοντας τότε φώναξε όλο τον κόσμο να δει το γεφύρι του κι αυτόν να το περνάει πρώτος. Μόλις όμως έφτασε πάνω από το παραθύρι φουσκωτός και καμαρωτός, ο γάιδαρος που ήταν από κάτω φώναξε δυνατά “γκα!” και πάρ’τον κάτω τον άρχοντα μες στο ποτάμι απ’ την τρομάρα του! Ο κόσμος που ήταν εκεί έβαλε κάτι γέλια! Γέλασε τόσο πολύ που έβγαλε το γεφύρι “το γεφύρι του γαϊδάρου που έκανε γκα”. Έτσι, ο τσιγκούνης άρχοντας δεν έμεινε ξακουστός παρά μονάχα ο γάιδαρος. Κι από τότε ο πρωτομάστορας έφτιαχνε πάντα στα γεφύρια του παραθύρια. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti