Παρουσιάστηκαν τα νέα βιβλία του Γ. Ανωγειάτη (ΦΩΤΟ)

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι «Στιγμές πριν το τέλος» και η «Αυτοπροσωπογραφία»

Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2019 12:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσιάστηκαν τα νέα βιβλία του Γ. Ανωγειάτη (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των νέων βιβλίων του Γιώργου Ανωγειάτη με τίτλους «Στιγμές πριν το τέλος» και «Αυτοπροσωπογραφία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη/Λακωνία Οδός», το Σάββατο 22/12/2018 στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ Λακωνίας στη Σπάρτη.

Για τα δύο βιβλία μίλησαν η εκπαιδευτικός Ανθή Σαράντη και ο δημοσιογράφος Χρήστος Πετρούλιας, ενώ συντονίστρια ήταν η Ελένη Τζικάκου. Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν  ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δ. Σπάρτης, Θ. Πατσιλίβας και ο εκδότης Γ. Δημακόγιαννης. Μάλιστα, οι κκ Βαλιώτης και Δημακόγιαννης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό στο κοινό.

Γ. Ανωγειάτης: «Είναι εσωτερική ανάγκη,
είναι μια πάλη με τον εαυτό μου…»
Στην ομιλία του ο συγγραφέας Γιώργος Ανωγειάτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα νεογέννητα, κι ας αρχίσουμε από τα ποιήματα. Ίσως γίνω γραφικός, αν ξαναπώ ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποιητή, αλλά έτσι είναι! Η λέξη Ποιητής, είναι μεγάλη κουβέντα! Για πολλούς η ποίηση θεωρείται η πιο δύσκολη τέχνη, και σ' αυτήν δεν χωράνε κακοτεχνίες...»

«…Δεν επιθυμώ να κρύψω κάτι από κανέναν. Ξεγυμνώνω την ψυχή μου σε σας, γιατί εσείς μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω. Εσείς συνδαυλίζετε τη φωτιά που με καίει, και ζητά επίμονα γράψιμο. Δεν το κάνω για να ξεχωρίσω, να με δείχνετε με το δάχτυλο, όχι. Είναι εσωτερική ανάγκη, ένας γλυκός τύραννος που με βασανίζει, ώσπου να καρφωθούν οι λέξεις μεταξύ τους, να γίνουν στίχοι, κι αυτοί ποίημα…!»

«…Μπορείτε ακόμα να πείτε ότι είναι μια πάλη με τον εαυτό μου. Το αποτέλεσμα όμως, με τη δική μου ματιά, είναι αρκετά όμορφο. Ελπίζω το ίδιο να πείτε κι εσείς. Γράφω απλά, όπως ακριβώς μιλάω. Τα ποιήματα μου, τα καταλαβαίνει ο καθένας. Δεν μ' αρέσει να βασανίζω τον αναγνώστη με στίχους - σπαζοκεφαλιές. Δεν χρειάζεται να στύψετε το μυαλό σας, για να εννοήσετε τι θέλω να πω. Αυτά τα κάνουν οι περισπούδαστοι κι ακριβοθώρητοι ποιητές, που τους προωθούν οι διάφορες λογοτεχνικές κλίκες. Δεν ανήκω σε καμιά.

Με τον Γιώργο (σσ Δημακόγιαννη) ξεκίνησα, με αυτόν συνέχιζα), κι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συνεργασία μας. Ποιος άλλος εκδότης θα δεχόταν να εκδώσει 4 βιβλία του ίδιου συγγραφέα, μέσα σε μια χρονιά;…»

«…Γράφω για τον έρωτα, την αγάπη, το φως, τα όνειρα, τις ελπίδες. Γράφω για την ομορφιά της ζωής, που υπάρχει παντού, σε κάθε μας βήμα, όμως απαιτεί μάτια κατάλληλα για να γίνει αντιληπτή. Γράφω για την μοναξιά, το χωρισμό, τον καημό, τις αναμνήσεις. Γράφω για τις βασανιστικές νύχτες που δεν κλείνουν τα μάτια από κάποιο σαράκι. Γράφω για την πατρίδα μας, την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, που έμαθε την ανθρωπότητα τι θα πει πολιτισμός, επιστήμη, τέχνη, λόγος!...»

«…Γράφω για τους σημαντικούς ανθρώπους που σφράγισαν με το διάβα τους τη ζωή μας, Έλληνες και ξένους. Γράφω και για κάποιους που κοπιάζουν, ιδρώνουν, ξενυχτούν, για να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, χωρίς να περιμένουν να τους το αναγνωρίσει κανένας! Γράφω για την προσμονή ενός καλύτερου αύριο, χτισμένου πάνω σε σταθερά θεμέλια. Γράφω, και θα γράφω, όσο αυτή η φωτιά φουντώνει μέσα μου, και δεν μ' αφήνει να ησυχάσω…»

«…Ας πάμε και στα διηγήματα, το άλλο βιβλίο, με τίτλο «Στιγμές πριν το τέλος». Το διήγημα είναι το είδος που κατ' εξοχήν εξασκούμαι. Είχα την τιμή να θητεύσω δίπλα σ' ένα μεγάλο του είδους, τον πατριώτη μας Δημήτρη Πετσετίδη, που μ' έσπρωξε αρκετά, ώσπου να πάρω μπρος. Είναι δύσκολο είδος το διήγημα. Απαιτεί να γράψεις μια ιστορία σε πολύ λίγες σελίδες, που να τελειώνει απότομα και θεαματικά. Σκοπός του είναι να μεταδώσει στον αναγνώστη πολλά μηνύματα μέσα από συμπυκνωμένη γραφή, αλλά όχι ακαταλαβίστικη…»

«…Μερικές από τις ιστορίες που περιγράφω, έχουν συμβεί, αλλά οι πιο πολλές είναι φανταστικές, που θα μπορούσαν όμως να είχαν συμβεί. Ξεκινάμε με την περιγραφή της ζωής στη Χιροσίμα, λίγες στιγμές πριν πέσει η ατομική βόμβα και την καταστρέψει. Άνθρωποι απλοί, μεροκαματιάρηδες, που δεν φαντάζονταν πως σε λίγα λεπτά το νήμα της ζωής τους θα κοπεί απότομα, χωρίς να φταίνε!

Θα βρείτε την ερωτική ιστορία πίσω από το τραγούδι Αύγουστος, αλλά και την εκτέλεση των 118 Σπαρτιατών στο Μονοδέντρι, από τους Γερμανούς. Περιγράφονται άνθρωποι κυνηγημένοι, άλλοι που πνίγουν την πίκρα τους φυτεύοντας δέντρα, στιγμιότυπα από έναν ονομαστό γάμο του περασμένου αιώνα, αλλά και με ποιον τρόπο εξελέγη ο πρόεδρος Τραμπ, κατά τη δική μου, χιουμοριστική άποψη. Αναγκάστηκα να δω τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός δεινόσαυρου, ενός ελέφαντα, ακόμα και μιας κατσαρίδας!…»

«Στιγμές πριν το τέλος»
Μιλώντας για τη συλλογή διηγημάτων «Στιγμές πριν το τέλος», ο δημοσιογράφος Χρήστος Πετρούλιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Όπου «Στιγμές» είναι οι εκφάνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού, με στοιχεία της ιδιοφυΐας και την οξυδέρκειας, αλλά και της αβελτηρίας και της απερισκεψίας, και όπου το «τέλος» το αποτέλεσμα και οι συνέπειες των αποφάσεων και πράξεων του είδους μας. Αυτές οι ιδιαίτερες αντιφάσεις, τύπου δράσης και αντίδρασης, περιλαμβάνονται στη συλλογή 31 αυτοτελών διηγημάτων που συνθέτουν το 10ο έργο του Γιώργου Ανωγειάτη…»

«…Το συγκεκριμένο συγγραφικό τέκνο του Γιώργου διαθέτει μοναδικά χαρίσματα και διακατέχεται από τη έντονη επιθυμία και ορμή να προβληματίσει τον αναγνώστη, να τον ξεσηκώσει, να τον κινητοποιήσει και να τον θέσει προ του μεριδίου της ευθύνης του για παθογένειες που απειλούν την ανθρωπότητα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι τρομακτικές συνέπειες απευκταίων εξελίξεων, όπως ένας πιθανός πυρηνικός όλεθρος…»

«Παράλληλα, οι «Στιγμές πριν το τέλος» περιγράφουν την απαξίωση και τον κατακερματισμό της ανθρώπινης ζωής από τους ίδιους τους εκφραστές της. Μέσα στη ματαιοδοξία και την ανεπάρκειά του, ο άνθρωπος έδειξε ανίκανος να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του…»

Στιγμές, όμως, και μάλιστα έντονες στη ζωή μας καταλαμβάνουν και ο έρωτας και η αγάπη, που αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης για τον Γιώργο Ανωγειάτη. Περιγράφει ανθρώπινες σχέσεις -νόμιμες ή παράνομες- αποτυπώνοντας με παραστατικό και δηκτικό τρόπο τα έντονα συναισθήματα που κατακλύζουν τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις του πάθους που μπορεί να οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα μονοπάτια…»

Συνάμα, στα διηγήματά του ο Γιώργος σκιαγραφεί τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία που γι’ αυτήν δόθηκαν μάχες και πόλεμοι στο διάβα των αιώνων και το πολυπόθητο περίβλημά της εμποτίστηκε με αίμα αθώων…»

Έχοντας ως αφετηρία της περισυλλογής του γεγονότα και καταστάσεις,  που πληροφορείται από διάφορες πηγές ή βιώνει στο στενό κύκλο του, ο Γιώργος καταφέρνει να μετουσιώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του σε έναν λόγο πεζό, μα και ταυτόχρονα ποιητικό σε καίρια σημεία των διηγημάτων του. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη λογοτεχνία του φανταστικού, κατορθώνει με ιδανικό τρόπο να δημιουργήσει στο μυαλό του αναγνώστη ρεαλιστικές εικόνες, που αν και μοιάζουν μακρινές ή αδύνατες, παρ’ όλα αυτά πετυχαίνουν τον σκοπό του συγγραφέα που είναι να διεγείρει τον προβληματισμό, αλλά και να «ταρακουνήσει» τον ψυχικό κόσμο του αποδέκτη για καίρια κοινωνικά ζητήματα, μέσα από μια οπτική που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον αδιάφορο ή ασυγκίνητο…».

«…Ο Γιώργος καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να «παντρέψει» στις σελίδες του βιβλίου του διαφορετικούς τόπους, διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικά συναισθήματα, που όμως όλα έχουν κοινή αφετηρία: Την αέναη και ακατάβλητη διεκδίκηση και πάλη για τη ζωή, μέσα από τις διάφορες -ευτυχείς ή λυπηρές- πλευρές της. Με τη γραφή του καταφέρνει να κινήσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσει τον πιο απαιτητικό ή και αδιάφορο αναγνώστη, ακόμα και εκείνον που ενδεχομένως αρνείται να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο, θεωρώντας αλλότρια μια τέτοια ενασχόληση…»

«Αυτοπροσωπογραφία»
Με ξεχωριστό, όσο και εξαιρετικό τρόπο παρουσίασε τη συλλογή ποιημάτων «Αυτοπροσωπογραφία» η εκπαιδευτικός Ανθή Σαράντη, η οποία κατάφερε να «μεταφέρει» στο κοινό τους συλλογισμούς και τους  στόχους του συγγραφέα Γ. Ανωγειάτη. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα και αποσπάσματα, αλλά και την προσωπική της εμπειρία από την επαφή με την «Αυτοπροσωπογραφία», η κ. Σαράντη κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών