Το χτένι της φωτιάς

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2018 11:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το χτένι της φωτιάς

Του Δημήτρη Αβούρη*

Ξύλο το ξύλο στη φωτιά
και το καρύδι στην ποδιά.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γιαγιά με την εγγονή της. Παραμονή βράδυ Χριστουγέννων. Δίπλα στη φωτιά. Ήθελαν να ζεσταθούν μα το κρύο πολύ. Καιρό είχαν ένα ξύλο μεγάλο που το φύλαγαν για τούτη τη βραδιά. Κι οι δυό μαζί το έριξαν στη γωνιά. Και το ξύλο μίλησε: "Δε γράφουμε ένα παραμύθι;" Μα πριν προλάβει κανένας να μιλήσει το ξύλο άρχισε να λέει:
"Ήμουν ψηλή και τρανή καρυδιά στην καρδιά του βουνού. Ζώα και πουλιά σε μένα έβρισκαν καταφύγιο. Τα καρύδια μου ξακουστά. Εδώ έρχονταν κι οι κυνηγοί".

Μια μέρα στον κορμό μου έφτασαν δυο νέοι που αγαπιόντουσαν πολύ. Και κάθισαν. Τότε ένα καρύδι μου πέφτει πάνω τους, σπάει και από μέσα του βγαίνει μια χρυσή χτένα. Ο νέος την πήρε και χτένισε τη νέα. Και της τραγουδούσε:
Του ήλιου και του φεγγαριού ετούτο εδώ το χτένι
και την αγάπη μας παντοτινά θα δένει.

Η νέα δάκρυσε, το δάκρυ της έγινε βροχή κι εκείνη την ώρα ένας κεραυνός έπεσε πάνω στους δύο νέους. Και το χτένι πήρε το χρώμα της φωτιάς. Ήρθε και κρύφτηκε μέσα μου.

Τους νέους δεν τους ξαναείδα, όμως το τραγούδι τους μπήκε μες στην καρδιά μου και μόνο του κάθε μέρα μου λέει:
Του ήλιου και του φεγγαριού ετούτο εδώ το χτένι
και την αγάπη μας παντοτινά θα δένει.

Μια μέρα ένας ξυλοκόπος ήρθε και μ' έκανε κομμάτια και η τελευταία μου επιθυμία ήταν κάθε κομμάτι μου να έχει μέσα του κι ένα χτένι. Όποιος με βάζει στη φωτιά το χτένι μου να του λέει παραμύθια για την αγάπη που καμιά φωτιά δεν μπορεί να την κάψει και μ' αυτήν θα ζουν καλά όσοι την έχουν κι όσοι λένε ετούτο το παραμύθι ακόμα καλύτερα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα".

Βαμβακού, παραμονή Χριστουγέννων

* ποιητή - αφηγητή παραμυθιών


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti