Η γριά και οι καλικάντζαροι

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2018 19:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η γριά και οι καλικάντζαροι

Της Γεωργίας Καρκάνη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν µια γριά. Ζούσε µονάχη, σε μια καλύβα, χτισμένη στην άκρηενός χωριού. Χριστούγεννα. Ψώνια, δουλειές για τις νοικοκυρές, σχόλη για τα λιανοπαίδια.

Αποφάσισε η γριά να κρατήσει το έθιμο: να φτιάξει χριστόψωμο. Πάει σε µια γειτόνισσα.

- Ε, κουμπάρα... Ταχιά θα φτιάξω την κουλούρα του Χριστού. Να βλογηθεί και µένα το καλύβι µου. Έχετο νου σου! Μόλις σηκωθείς να µε φωνάξεις, να ζυμώσουμε παρέα.
- Μην ανησυχείς θειά! Αχάραγα θα σηκωθώ. Πολλές δουλειές µε περιμένουν!

Ήσυχη η γριά γύρισε σπίτι της. Έτσι, άνοιξαν δουλειές για τη γριά, άνοιξε το Δωδεκαήμερο για τα παγανά. Κακά, κατάμαυρα, κακάσχημα! Με στραβά ποδάρια, γαμψά νύχια, μακριά αχτένιστα μαλλιά. Βρώμικα, κουρελιασμένα. Είχαν ανέβει από τα βάθη της γης. Όλο το χρόνο ροκάνιζαν τον κορμό της. Να πέσει, να σωριαστεί. Να γίνει στάχτη και μπούλμπερη. Να σκορπιστεί στους τέσσερις ανέμους. Ήταν έτοιμαγια κάθε λογής ζημιά. Νύχτα ακόμα χτύπησαν την πόρτατης γριάς.

- Θεια! Ε,θεια...
- Ήρθε η ώρα κουμπάρα;
-Ήρθε και έφτασε και πίσω δεν γυρνάει...

Ξεγελάστηκε η γριά, πως ξημέρωσε, κι ανοίγει να καλημερίσει τη γειτόνισσα. Μπαίνουν μέσαοι καλικάντζαροι κι αρχίζουν. Ένας άρπαξε τον τέντζερη και να τον βαράει µε την κουτάλα. Άλλος να σχίζει τα σακιά και να πετάει κάτω τ' αλεύρι. Ένας τρίτος να κατουράει τη φωτιά. Και όλοι μαζί να φωνάζουν:

- Πάρε θείτσα το κουτάλι,
βάλτο µέσα στο τσουκάλι.
Ρίξε στη φωτιά κουφάλα
θα ‘ρθουν καλικαντζαρούδια κι άλλα!
Νίτα νίτα γαργανίτα,
δωσ’ µας θεια µια τηγανίτα!
Αν περσέψει και µια πίτα,
ρίξτην µες τη μαύρη τρύπα!

Κόπηκε το αίμα της γριάς, αλλά τι να κάνει; Αρχίζει να φτιάνει τηγανίτες. Πέφτουν οι καλικάντζαροι µε τα μούτρα! Να τρώνε, να τρώνε και να τραγουδάνε! Η γριά να κοιτάει, απ᾿ το παράθυρο, µήπως χάραξε. Να καρτερεί, ν’ ακούσει, το λάληµα του πετεινού. Τίποτα! Βαθιά μεσάνυχτα! Κάποια στιγμή όταν οι καλικάντζαροι ησύχασαν λιγάκι, βάζει μπροστά το χριστόψωμο. Και όλο να της μιλάνε τα καλικαντζούδια! Όλο να της τραβάνε το μαντήλι! Όλο να της ζητάνε λουκάνικα και δίπλες και µμελομακάρονα! Θυμάται τότε η γριά, κάτι που είχε ακούσει, μικρή ακόμα, από τη βάβωτης.

Και αρχινάει...

Μια φορά κι έναν καιρό...

Στρώνονται οι καλικάντζαροι, ένα γύρω, να ακούσουν το παραμύθι. Και να λέει η γριά, να λέει, να λέει... Σταματημόδεν είχε! Είπε για βασιλιάδες και βασίλισσες. Πριγκίπισσες και δράκους. Παλικάρια και μάγισσες.

Ακίνητοι οι καλικάντζαροι ακούγανε. Μιλιά δεν βγάζανε! Ζύμωσεη γριά την κουλούρα. Ήρθε και φούσκωσε... Νύχτα, ακόμα, έξω! Έπρεπε να το βάλει στο φούρνο, που ήταν στην αυλή. Σταμάτησε τα παραμύθια. Άρχισαν πάλι να την πιλατεύουν τα παγανά! Το ‘ριξαν στο χορό, γύρω. τριγύρω. Αυτή να µην ξέρει τι να χάνει! Την αρπάζουν οι καλικάντζαροι απ’ το χέρι, τη βάζουν στο χορό!

Ο χορός γινόταν πιο γρήγορος καιπιο γρήγορος. Άρχισε η γριά να κουράζεται. Τότε θυμήθηκε και κάτι άλλο που έλεγε η βάβωτης.

Είχα νια, λιγνό κορμί,
στα ποδάρια µου, ορμή!
Τώρα που εγέρασα,
τις πατσές µου κρέμασα!
Δίχως δόντια, δίχως κώλια,
να φοβούνται τα διαόλια!

Αρχίζει και γδύνεται! Βγάζει τη μπλούζα, βγάζει τη φούστα, βγάζει το πουκάμισο! Μένει όπως τη γέννησε η μάνα της! Την βλέπουν οι καλικάντζαροι … και από δω παν’ κι άλλοι!

Και έζησε η γριά καλά και εμείς καλύτερα…

Σκίτσα: Ευδοξία Σαπνάρα


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti