«Ο ξένος»

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2018 14:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ο ξένος»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ξένος. Μια μέρα έφτασε σε μια πολιτεία. Ήταν ψηλός, καλοντυμένος και κρατούσε μία μεγάλη ομπρέλα. Μέσα στην ομπρέλα υπήρχαν άλλες μικρότερες που δε φαίνονταν.

Ήταν καλοκαίρι. Μόλις τον είδαν όλοι ξαφνιάστηκαν. Πρώτα πήγαν δίπλα του πέντε, έξι παιδιά κι ένας γέρος που του άρεσε να ρωτάει πολλά και όλους. Ο ξένος δε μιλούσε παρά μόνο πήγε και στάθηκε στο κέντρο της πλατείας.

Γύρω από αυτόν, δεν πέρασε ώρα και μαζεύτηκε η μισή πολιτεία. Κάποια στιγμή μίλησε.«Ήρθα να σας κάνω πλούσιους» είπε. Όλοι χειροκρότησαν εκτός από τον τρελό της πολιτείας ο οποίος γύρισε και τους είπε: «Κι εγώ δε σας λέω ότι θα σας κάνω πλούσιους;». Ο ξένος συνέχισε να μιλά και τους είπε ξανά: «Όποιος μου δώσει μία λίρα απόψε, το πρωί θα του δώσω σαράντα.»Οι πιο ευκολόπιστοι τον πήγαν στο σπίτι τους, εκεί που είχαν τις λίρες και του ‘δωσαν από μία. Για κάθε  λίρα που ‘παιρνε, τραγούδι και χορός. Το ίδιο στο ένα σπίτι, το ίδιο στο άλλο σπίτι… Δεν άργησε να στηθεί ένα γλέντι τρικούβερτο με φαΐ, ποτό και κέφι. Όλοι ήταν ευτυχισμένοι.

Σε κάθε σημείο του σπιτιού άφηνε και από μία ομπρέλα. Στο σπίτι του φούρναρη έλεγε τραγούδι: «Μέσα στο σακί με το αλεύρι, τι χαρά που θα τον έβρει», στο σπίτι του μπακάλη: «στο παπούτσι με μαύρο χάλι» και στο σπίτι της υφάντρας «στα καπέλα που ‘χε ο άνδρας.»

Ξέχασα να σας πω, ότι αυτός ο ξένος ήταν μεγάλος κλέφτης και στους λόφους γύρω από την πολιτεία ήταν κρυμμένοι άλλοι έξι που χρόνια έκλεβαν πολιτείες και χωριά. Μόλις λοιπόν άκουγαν το τραγούδι του κάθε σπιτιού πήγαιναν, έβρισκαν τις ομπρέλες για να καταλάβουν πού έκρυψε τις λίρες ο ξένος, τις έπαιρναν και έφευγαν.

Μόλις ξημέρωνε και τελείωνε το γλέντι, τους λέει: «Όπου σας πήρα μία λίρα, θα υπάρχουν τώρα σαράντα». Με μιας φύγαν όλοι και γύρισαν στα σπίτια τους. Ευθύς εξαφανίστηκε και ο ξένος με τις λίρες κι ενώ έφευγε σιγομουρμούριζε ικανοποιημένος:
«Μέσα στη μεγάλη ομπρέλα
δεν κρυβότανε η τρέλα.
Από τον καθένα μία λίρα
απ ‘ όλους, όλες τις επήρα!»

Κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εκείνος καλύτερα και ο μόνος που γελάει με το πάθημά τους είναι ο τρελός του χωριού!

Από την εκπαιδευτική ομάδα Μολάων

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος