Τα «μανταρίνια» προβάλλει η Κιν/φικη Λέσχη Γυθείου

Στο Δημοτικό Σχολείο Χωσιαρίου

Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2016 18:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα «μανταρίνια» προβάλλει η Κιν/φικη Λέσχη Γυθείου

Την ταινία «μανταρίνια» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 21.00, στο Δημοτικό Σχολείο Χωσιαρίου (13ο χλμ Γυθείου - Αρεόπολης). Η διάρκεια της ταινίας είναι 87'.

Λίγα λόγια για την ταινία
Ο ψιλόλιγνος 70άρης Ίβο (Ούλφσακ, πολύ καλός) είναι ένας από τους λίγους Εσθονούς που έχουν παραμείνει στην Αμπχαζία, όταν το 1992 ξεσπάει ο πόλεμος μεταξύ των Γεωργιανών και των Αμπχάζιων που γύρευαν ανεξαρτησία (ντε φάκτο, την έχουν πια). Μαζί με τον επίσης εσθονό γείτονά του, Μάργκους (Νουγκάνεν), παλεύουν να συγκομίσουν τα μανταρίνια, που παραωριμάζουν στα δέντρα –ένας λοχαγός υποσχέθηκε ότι θα στείλει φαντάρους να βοηθήσουν… Μια αψιμαχία μεταξύ αντιπάλων, έξω απ’ το σπίτι του Ίβο, θα αφήσει στο κατώφλι του τρεις-τέσσερις νεκρούς, ένα γεωργιανό τζιπ και δυο βαριά τραυματίες.

Λιτή, ουμανιστική ελεγεία, με ωραίες ερμηνείες και χώρους, που μιλάει για τον παραλογισμό του πολέμου με φόντο τους «μανταρινώνες» του Καυκάσου και την αιματηρή σύρραξη μεταξύ Αμπχάζιων και Γεωργιανών. Τέσσερις άντρες –σε κλίμα εξόχως θεατρικό. Οι δύο έχουν ως μητρική γλώσσα τα εσθονικά, ο τρίτος τα τσετσένικα κι ο τέταρτος τα γεωργιανά. Μεταξύ τους, ωστόσο, χρησιμοποιούν τα ρωσικά –τη βολική lingua franca του κοινού τους σοβιετικού παρελθόντος. Τι είν’ η πατρίδα μας, αλήθεια; Και για ποιον πολεμάμε, τελικά; Ποιος είναι ο «εχθρός» που σκοτώνουμε; Τέτοια ερωτήματα εγείρει η –υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ φέτος– ταινία του Γεωργιανού Ουρουσάτζε. Κι αν δεν αφηνόταν τόσο πολύ σε μια, επίσης… βολική, συναισθηματική κορύφωση, θα μιλούσαμε για μια σπουδαία ταινία. Που κινηματογραφεί λακωνικά και όμορφα, σε γκριζομπλέ τόνους, το φυσικό τοπίο, και χρησιμοποιεί το έθνικ ορχηστρικό θέμα του Νιάζ Ντιασαμίτζε για να υπογραμμίσει ένα απλό, σχεδόν πρωτόλειο, δράμα προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti