O Γιάννης Καλπούζος μιλά για το νέο του βιβλίο στο Γεράκι

«Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»: Ένα έργο που γεμίζει φως και ψυχική ανάταση τον αναγνώστηΤο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο...

Παρασκευή, 26 Σεπτέμβριος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
O Γιάννης Καλπούζος μιλά για το νέο του βιβλίο στο Γεράκι

«Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»: Ένα έργο που γεμίζει φως και ψυχική ανάταση τον αναγνώστη

Το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» παρουσιάζει απόψε Σάββατο, στο Γεράκι Λακωνίας, ο βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30΄ μ.μ. στο Δημοτικό Ξενώνα Γερακίου. Ο λογοτέχνης είναι καλεσμένος της Λέσχης Ανάγνωσης λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης Γερακίου, τα μέλη της οποίας έχουν ήδη διαβάσει και συζητήσει το αξιόλογο αυτό βιβλίο.

Συνοπτική παρουσίαση του βιβλίου
Άμα στάξεις μια σταγόνα λάδι σε κρύο νερό, θα επιπλεύσει ολόσωστη. Όμως, αν στάξεις άλλη σε νερό που κοχλάζει, θα μοιραστεί σε δεκάδες μικρότερες. Τούτη ήταν κι η διαφορά της Θάλειας με τον Άνδη. Μέσα σε γυάλα περιοριζόταν ο κόσμος της, στους χίλιους ανέμους χόρευε εκείνου.
Ο έρωτας του Άνδη και της Θάλειας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Στην πολυτάραχη πορεία του μπλέκονται μια νεκροκεφαλή-μυστήριο∙ ο αυταρχικός πατέρας κι η υποταγμένη μάνα∙ πόρνες, αντιεξουσιαστές, ιδεολόγοι κι ανθρώπινα αγρίμια∙ η μέγγενη της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου∙ η ζωή στον απόμακρο οικισμό, στην επαρχιακή πόλη και στην Αθήνα∙ παρακμιακές καταστάσεις, δραματικές στιγμές, ερωτισμός κι αισθησιασμός∙ οι συνέπειες του Εμφυλίου ως πραγματικότητα και αλληγορία διλήμματα που υπερβαίνουν τις αντοχές των ηρώων∙ η πάλη συναισθήματος-λογικής, οι διαδρομές της αλήθειας και η δύναμη της αγάπης.
Η εκρηκτική αφήγηση, η ευρηματική πλοκή, ο έντονος σαρκασμός, το χιούμορ, οι αναπάντεχες ανατροπές, ο στοχασμός και η σαγηνευτική γλώσσα κτίζουν ένα μυθιστόρημα-ωκεανό∙ του γλυκασμού και της αρμύρας, της σιωπής και της μελωδίας, των παθών και των παθημάτων.
Ένα μυθιστόρημα που γεμίζει φως και ψυχική ανάταση τον αναγνώστη.

Καλπούζος: «Αισιόδοξη πνευματική πτήση»
Για «μυθιστορηματικό ταξίδι» και «αναγνωστική ευφορία», καθώς και για «προσδοκία να λειτουργήσει(σ.σ. το βιβλίο) ως αισιόδοξη πνευματική πτήση κόντρα στη συναισθηματική πτώση των καιρών μας», κάνει λόγο ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλώντας για το νέο του πνευματικό έργο. Χαρακτηριστικά σημειώνει:
«Όπως και στα προηγούμενα βιβλία μου, στο “Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου” ακολούθησα την τεχνική της πολυεπίπεδης γραφής, αφήνοντας τον αναγνώστη να σταθεί μόνο στη μυθοπλασία ή και νʼ ανιχνεύσει όσα κρύβονται κάτω από αυτήν. Άλλωστε, ένα βιβλίο γεννά τόσα όσοι και οι αναγνώστες του, δεδομένου ότι καθένας κινητοποιεί τις δικές του προσλαμβάνουσες.
Επιδίωξή μου το μυθιστορηματικό ταξίδι και η αναγνωστική ευφορία. Συνάμα να μιλήσω για την επιφάνεια και τον βυθό, την ψυχή∙ το πάλεμα των εσωτερικών φωνών και τις έξωθεν συνθήκες που προδιαγράφουν την τύχη των ανθρώπων∙ τις λαβωματιές της Ιστορίας όπως αντανακλούν πάνω μας∙ τις επιπτώσεις του εμφύλιου σπαραγμού, τους εθνικούς και πολιτισμικούς ακρωτηριασμούς και την ανδροκρατούμενη κοινωνία, αξιοποιώντας κώδικες και σύμβολα (νεκροκεφαλή, κομμένη γλώσσα του Ερμεία, ευμεγέθης αντρική φύση του Άνδη κ.ά.)∙ την πολιτική ουτοπία, την αξία της ατομικής καλλιέργειας, τη μηδενιστική στάση και την έλλειψη νηφαλιότητας και περίσκεψης στις αντιδράσεις μας∙ την επίδραση του συναισθήματος στη λογική∙ την ανθρωπογεωγραφία, τις παθογένειες και τα σύνδρομα των δεκαετιών 1960-1990∙ τις πολλές «Ελλάδες» και τα κρίματα των προηγούμενων γενιών που βασανίζουν τις επόμενες∙ την ενδοοικογενειακή βία∙ την έννοια της πατρίδας και πλήθος επιμέρους θεμάτων. Τέλος, για τον έρωτα και την αγάπη, που μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η ιδιοτέλεια έρχονται να μεταβολίσουν το «δικό μου» και να το κάνουν «δικό σου», εξού και ο τίτλος.
Προσδοκία μου να λειτουργήσει ως αισιόδοξη πνευματική πτήση κόντρα στη συναισθηματική πτώση των καιρών μας».

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, 70 στίχους τραγουδιών, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του Ιμαρέτ.
Παράλληλα με τα συγγραφικά ο Καλπούζος έχει και πλούσιο στιχουργικό έργο. Ίσως σας είναι οικεία κάποια από τα παρακάτω τραγούδια: Γιατί πολύ σʼ αγάπησα –Ορφέας Περίδης, Δέκα μάγισσες –Γιάννης Σαββιδάκης, Ναʼ σουν θάλασσα –Θεοδωρίδου-Σαρμπέλ, Ότι αγαπώ είναι δικό σου –Γλυκερία και πάρα πολλά άλλα (συνεργασίες με Μαχαιρίτσα, Γιώργο Λιανό, Ελένη Πέτα, Κώστα Δόξα, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Στρατή, Νότη Σφακιανάκη, Τάμτα, Ραλλία Χρηστίδου, Νίκο Νομικό, Κωνσταντίνα, Κώστα Μακεδόνα, Καίτη Γαρμπή, Σοφία Αρβανίτη κλπ).
Το νέο του βιβλίο «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» είναι ομότιτλο με το τραγούδι της Γλυκερίας το οποίο ο ίδιος έχει γράψει και ήδη το έχει υποδεχτεί πολύ θερμά τόσο το βιβλιόφιλο κοινό όσο και τα ΜΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti