«Εμείς κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, η λύση είναι στην πλευρά της κυβέρνησης»

Το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτέλεσε αφορμή σύσκεψης των δημάρχων της Πελοποννήσου, την Παρασκευή 26/2 στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα,...
Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εμείς κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, η λύση είναι στην πλευρά της κυβέρνησης»

Το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτέλεσε αφορμή σύσκεψης των δημάρχων της Πελοποννήσου, την Παρασκευή 26/2 στην Τρίπολη.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα, την οποία ουσιαστικά υλοποίησε ο δήμαρχος της Αρκαδικής πρωτεύουσας -ως οικοδεσπότης- κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης, δήμαρχοι των πρωτευουσών από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε μία συμβολική κίνηση, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τους, αναφορικά με το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων. Μάλιστα, συμφώνησαν να ζητήσουν μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη, με τον οποίο θα συζητήσουν την προσωρινή αντιμετώπιση του ζητήματος, με την εγκατάσταση των δεματοποιητών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς του νομού μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Κανακάκος. Από τους υπόλοιπους νομούς, παρόντες στη συνάντηση ήταν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός, Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας και ο αντιδήμαρχος Άργους Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος.
Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο δήμαρχος Τρίπολης και καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του θέματος για τους δημάρχους και τους δήμους, στιγμάτισε ως υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης τον περιορισμό της ανάθεσης ενός τέτοιου εγχειρήματος στον πιο αδύναμο κρίκο, όπως τον χαρακτηρίζει, που είναι η αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, αφήνοντας απ’ έξω τη Νομαρχία, την Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος, ακόμα και την ΕΕ.
«Ζητάμε από το γενικό γραμματέα κ. Χατζημιχάλη, να προχωρήσει το ταχύτερο με ευθύνη της Περιφέρειας στην τοποθέτηση και έναρξη λειτουργίας των δεματοποιητών. Δεν είναι ούτε ενδιάμεση, ούτε προσωρινή λύση, είναι ένας κρίκος στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων», δήλωσε.
Οι δεματοποιητές είναι σταθμοί διαλογής και ανακύκλωσης, όπου το υπόλειμμα γίνεται πακέτο «μέχρι η ελληνική πολιτεία και το κράτος -χωρίς να μπαίνουμε οι αυτοδιοικητικοί στη διαδικασία τί μέθοδο θα ακολουθήσουν για την τελική επεξεργασία του υπολείμματος- να αποφασίσουν για τη μετέπειτα τύχη τους».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, τόνισε τη σημαντικότητα της ενότητας και της ομόφωνης θέσης όλων των δημάρχων των μεγάλων πόλεων. «Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να πολεμήσουμε μαζί για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, πρόβλημα το οποίο υπάρχει και διαιωνίζεται εξαιτίας της πολιτείας», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση λύση και όχι περαιτέρω καθυστέρηση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα αυτή έρχονται ελεγκτές επιθεωρητές από την ΕΕ και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η καθυστέρηση τακτοποίησης του ζητήματος αποτελεί ευθύνη του κράτους, η λύση είναι στην πλευρά της κυβέρνησης». Με το τέλος του λόγου του ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού είναι δίπλα και στη νέα κυβέρνηση και στο νέο Περιφερειάρχη, με προϋπόθεση όμως να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Με το πέρας της συζήτησης και αφού ανέπτυξαν τις απόψεις τους οι δήμαρχοι Κορίνθου, Κυπαρισσίας και Μεγαλόπολης, ανέφεραν ως αναγκαία, την διοργάνωση νέας σύσκεψης με τη συμμετοχή των 118 δημάρχων της Πελοποννήσου, στην οποία θα κληθούν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti