Διήμερο πεζοπορίας στον κεντρικό Πάρνωνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το διήμερο της Πρωτομαγιάς, οι εκδηλώσεις γνωριμίας με το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών του κεντρικού Πάρνωνα. Στα...
Τετάρτη, 05 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διήμερο πεζοπορίας στον κεντρικό Πάρνωνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το διήμερο της Πρωτομαγιάς, οι εκδηλώσεις γνωριμίας με το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών του κεντρικού Πάρνωνα.
Στα πλαίσια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν πεζοπορίες στα περισσότερα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, με επίκεντρο τους οικισμούς των Τσιντζίνων, των Βεροίων και του Βασαρά, καθώς και το Ορειβατικό Καταφύγιο «Γ. Παπαθεοδώρου» του ΕΟΣ Σπάρτης.
Περίπου εκατόν εβδομήντα ορειβάτες από τα σωματεία: ΕΟΣ Αθηνών, Αχαρνών, Καλαμάτας, Κορίνθου, Χαλκίδας, Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, ΕΟΣ Λουτρακίου, Ηρακλείου, νοτιανατολικής Λακωνίας, ΧΟΟ Άργους, φοιτητές από την Ιατρική Σχολή Αθήνας με φιλοξενούμενους συναδέλφους τους από το πρόγραμμα ERASMUS, μαζί με τους εθελοντές του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης και της Υπαιθρίου Ζωής Σπάρτης, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το φυσικό και μνημειακό πλούτο του Πάρνωνα, με την άνεση και την ασφάλεια που η επιμελημένη σηματοδότηση του Δικτύου Διαδρομών εξασφαλίζει.
Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία των Τσιντζίνων, μετά από το καλωσόρισμα του Δημάρχου Θεραπνών κ. Γιάννη Ράλλη, παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του ΕΟΣ Σπάρτης το σκεπτικό, ο προγραμματισμός και οι εθελοντικές δράσεις του προγράμματος και οι φορείς που συνέβαλαν και υποστήριξαν το έργο, είτε με οικονομική στήριξη είτε με προσφορά εθελοντικής εργασίας. Έγινε επίσης αναδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 και στην πρωτοβουλία ανασύστασης του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών που ανέλαβε ο σύλλογος ως συνεισφορά στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ο αντιπρόεδρος της Υπαιθρίου Ζωής Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Σούπος παρουσίασε το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό προβολής του Δικτύου Μονοπατιών, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενης από το υπουργείο Απασχόλησης και την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσης του Σωματείου.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά μνήμης στον οραματιστή της επέκτασης των ευρωπαϊκών μονοπατιών στην Ελλάδα, κ. Τάσο Ρήγα, που έφυγε πλήρης ημερών την προηγούμενη χρονιά και στον πρωτεργάτη των μονοπατιών του Πάρνωνα και λάτρη του βουνού, τον αείμνηστο δάσκαλο κ. Γιάννη Σπυρίδη.
Τιμητικές διακρίσεις απενεμήθησαν στον κ. Παναγιώτη Παλιό, που πρωτοστάτησε στον καθαρισμό και σήμανση των μονοπατιών του κεντρικού Πάρνωνα πριν δέκα περίπου χρόνια και στον κ. Βασίλη Τζαβιδόπουλο για την ιδιαίτερη προσφορά του στη φύση, το βουνό και τους συνορειβάτες του αλλά και για το εν γένει έργο του ως προέδρου της Υπαιθρίου Ζωής Σπάρτης επί τριάντα πέντε συναπτά έτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά δείπνου στους φιλοξενούμενους ορειβάτες από τον οικοδεσπότη Δήμο Θεραπνών και με γλέντι στην πλατεία των Τσιντζίνων .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας, οι δήμαρχοι Θεραπνών κ. Γιάννης Ράλλης και Μυστρά κ. Δημήτρης Αποστολάκος, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Λακωνίας κ. Σταύρος Αργειτάκος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των γειτονικών δημοτικών διαμερισμάτων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Οι συνδιοργανωτές του ΕΟΣ και της Υπαίθριου Ζωή Σπάρτης εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στους:  
- Δήμο Θεραπνών για την άψογη φιλοξενία της εκδήλωσης, την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση και το διαρκές ενδιαφέρον του.
- Δήμο Οινούντος για την υποστήριξη, αλλά και τη διαρκή συνεργασία σε όλο το φάσμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικοτουριστικής ανάπτυξης.
- Νομαρχιακό Αθλητικό Οργανισμό Λακωνίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα συνδρομής.
- Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Τα Τσίντζινα» για την κατανόηση και για την πρόθυμη βοήθεια που συνετέλεσε στην επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς και σε όλους τους εθελοντές που με την παρουσία και την προσφορά τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.