Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία στη Μεσόγειο

Θα υποφέρουν οι λαοί της Μεσογείου εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που θα επέλθουν τον επόμενο αιώνα στην περιοχή. Όπως αναφέρει...
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία στη Μεσόγειο

Θα υποφέρουν οι λαοί της Μεσογείου εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που θα επέλθουν τον επόμενο αιώνα στην περιοχή.
Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Natural Geoscience, πόλεις όπως η Αθήνα, η Ρώμη και η Μασσαλία θα βιώνουν τρεις τουλάχιστον καύσωνες κάθε καλοκαίρι από το 2071 ως το 2100, αντί έναν κάθε τρία χρόνια, όπως συνέβαινε στο διάστημα 1961-1990.
Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας των κατοίκων των πληττόμενων από τους καύσωνες περιοχών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα «ορισμένες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως τα αστικά κέντρα της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, της Μασσαλίας, του Μιλάνου, της Ρώμης και της Νάπολης θα δουν τεράστια επιδείνωση στους “δείκτες” υγείας».
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα σημάνει αύξηση της υγρασίας γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου με αποτέλεσμα η ζέστη να γίνεται αφόρητη.
Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ίσως εντείνει τον κίνδυνο για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Έρικ Φίσερ, ότι οι Ευρωπαίοι του νότου θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες, όπως  κάνουν οι κάτοικοι περιοχών σαν την Αριζόνα: δεν θα βγαίνουν συχνά έξω και θα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.
Στόχος της έρευνας ήταν να συνδέσει την εμφάνιση ή την επιδείνωση προβλημάτων υγείας σε περιοχές της Ευρώπης όπου η αύξηση της θερμότητας συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και καύσωνες μακράς διαρκείας.
Η έρευνα προσδιορίζει τον καύσωνα ως περίοδο έξι ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι κατά 10% υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου.
Πηγή: econews.gr