Αβίωτη η ζωή στη Γη έως το 2300

Ερήμωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη Γη μέχρι το 2300 μ.Χ. προβλέπουν Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες, αφού σύμφωνα με έρευνα...
Σάββατο, 29 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αβίωτη η ζωή στη Γη έως το 2300

Ερήμωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη Γη μέχρι το 2300 μ.Χ. προβλέπουν Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες, αφού σύμφωνα με έρευνα η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια και έτσι η ανθρωπότητα θα πεθάνει από τη ζέστη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων, η άνοδος της θερμοκρασίας θα θέσει υπό αμφισβήτηση το κατοικήσιμο της Γης.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κύμα του φονικού καύσωνα θα ξεκινήσει με άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου, «θέτοντας το κατοικήσιμο του πλανήτη υπό αμφισβήτηση». Μάλιστα, όπως τονίζεται, σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 11 με 12 βαθμούς Κελσίου ο καύσωνας θα «αγκαλιάσει» όλες τις περιοχές που κατοικεί σήμερα ο ανθρώπινος πληθυσμός.
Κατά τον επικεφαλής της έρευνας, Στίβεν Σέργουντ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ, η πιθανότητα η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί κατά 7 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα που διανύουμε είναι μικρή, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συμβεί αυτό μέχρι το 2300 μ.Χ. σε περίπτωση που δεν σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο Στίβεν Σέργουντ η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ανέρχεται σε 50%. Η έρευνα, η οποία εξέτασε την κλιματική αλλαγή σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη μέχρι τώρα, εξετάζει και το ποιες θα είναι οι επακριβείς επιπτώσεις του «θερμικού στρες» το οποίο θα υποστεί η ανθρωπότητα όταν θα εγκλωβιστεί μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας.
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την εν λόγω μελέτη, μεταξύ άλλων ασκούν και κριτική στον «μυωπικό» τρόπο που η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δίνοντας προτεραιότητα στις βραχυπρόθεσμες συνέπειές τους και αγνοώντας σχεδόν παντελώς τις μακροπρόθεσμες. Σε δηλώσεις του ο Στίβεν Σέργουντ ανέφερε ότι: «Λίγα μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή τα επόμενα 20 χρόνια, όμως είναι εξαιρετικά πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την αποφυγή των μακροπρόθεσμων συνεπειών».
                                                                                                                  Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος