Το Google Earth στη μάχη για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων

Οι διαδικτυακοί χάρτες και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών φαίνεται πως είναι το νέο όπλο των επιστημόνων για την προστασία της...
Τρίτη, 15 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Google Earth στη μάχη για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων

Οι διαδικτυακοί χάρτες και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών φαίνεται πως είναι το νέο όπλο των επιστημόνων για την προστασία της φύσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων αποφάσισε να υλοποιήσει, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων που κινδυνεύουν.
Στόχος του προγράμματος είναι δημιουργία ενός διαδικτυακού χάρτη, ο οποίος θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από το 1998 σχετικά με τους κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης των εξελιγμένων υπηρεσιών που παρέχει το Google Earth.
Για τη δημιουργία της βάσης πληροφοριών του διαδικτυακού χάρτη θα συγκεντρωθούν πληροφορίες από τουλάχιστον 30 οργανισμούς και ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η WWF, η Conservation International κλπ.
Μέσω του νέου χάρτη οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία καθώς μπορούν να περιηγηθούν και να «βουτήξουν» στους κοραλλιογενείς υφάλους, γνωρίζοντας ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά οικοσυστήματα του πλανήτη.
Σε δηλώσεις της η Lauretta Bruke, στέλεχος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων και επικεφαλής του προγράμματος, δήλωσε ενθουσιασμένη για τη γκάμα πληροφοριών που μπορούν να προσφέρουν οι διαδραστικοί χάρτες και τα νέα διαδικτυακά εργαλεία.
«Ο νέος χάρτης θα είναι  64 φορές περισσότερο λεπτομερής συγκριτικά με τους υπάρχοντες. Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος παίζει το γεγονός ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ερευνητικών ομάδων έχει βελτιωθεί σημαντικά», τόνισε η κ. Bruke.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τέσσερις απειλές για τους κοραλλιογενείς υφάλους.  Συγκεκριμένα επικεντρώνεται στις θαλάσσιες απειλές, την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τη χερσαία ρύπανση και την υπεραλίευση.
                                                                                                                             Πηγή: econews.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος