ΥΠΕΚΑ: Λύση για τους οικισμούς σε δασικές εκτάσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει λύση, σε χρόνια προβλήματα δόμησης και έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές της Αττικής, αλλά...
Τρίτη, 13 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΥΠΕΚΑ: Λύση για τους οικισμούς σε δασικές εκτάσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει λύση, σε χρόνια προβλήματα δόμησης και έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίες ήταν κάποτε δασικές και έχουν πλέον χτιστεί.
Έτσι λοιπόν η νέα ρύθμιση αφορά περισσότερα από 35,000 στρέμματα δάσους, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη τη χώρα.
 

αρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης στην Αττική, καθώς μεγάλα τμήματα τους είναι πλέον δομημένα, αλλά έχουν πρόβλημα νομιμοποίησης.
Έχουν κτιστεί ολόκληροι οικισμοί μέσα σε δασικές εκτάσεις με νόμιμες οικοδομικές άδειες.
Εκ  των υστέρων, οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών βάσει των οποίων εκδίδονται οι άδειες, κρίνοντα ως μη νόμιμες και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στον «αέρα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» , οι εν λόγω περιοχές θα νομιμοποιηθούν.
Θα δίνεται η δυνατότητα πολεοδόμησης τους με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς δόμησης.
Εξαιρούνται όμως τα αδόμητα τμήματα που διατηρούν  τον δασικό τους χαρακτήρα, ακόμα και αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, μέχρι την ανάρτηση και την κύρωση του αντίστοιχου δασικού χάρτη, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του δασαρχείου της περιοχής, ότι ο χαρακτήρας των προς οικοδόμηση εκτάσεων δεν είναι δασικός.