Πύρινη λαίλαπα σε Γερολιμένα και Μολάους

Σειρά αλλεπάλληλων πυρκαγιών εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λακωνία, κατακαίγοντας συνολικά 303 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης σε δύο δήμους του νομού...
Τρίτη, 27 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πύρινη λαίλαπα σε Γερολιμένα και Μολάους

Σειρά αλλεπάλληλων πυρκαγιών εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λακωνία, κατακαίγοντας συνολικά 303 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης σε δύο δήμους του νομού μας.

Η πρώτη εντοπίστηκε στις 12.30΄ το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο σκουπιδότοπο Μολάων. Η φωτιά επεκτάθηκε σε τρία στρέμματα χαμηλής δασώδους έκτασης, ενώ προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων, η οποία κατάφερε με τέσσερα οχήματα από ξηράς να την κατασβέσει. Στην όλη επιχείρηση συνέδραμε με μπουλντόζες και ο δήμος.

Τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της Κυριακής πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτική περιοχή στο Γερολιμένα. Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε στις 13.24΄ το μεσημέρι, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, καθιστώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρεόπολης ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο, η παρέμβαση των δυνάμεων ήταν άμεση και αποτελεσματική, κατασβήνοντας πλήρως την πυρκαγιά στις 10.30΄ το βράδυ.

Ο «ΛΤ» επικοινώνησε με τον αντιπύραρχο της ΠΥ Αρεόπολης κ. Δημήτριο Πιερράκο, ο οποίος μας ενημέρωσε για το μέγεθος της φωτιάς αλλά και την κατάσταση που επικράτησε. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Πιερράκος, κάηκαν τριακόσια περίπου στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ παράλληλα κινδύνευσαν δύο σπίτια και ένα βενζινάδικο, τα οποία δεν υπέστησαν καμία ζημιά.  

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν επίγειες δυνάμεις με πέντε πυροσβεστικά οχήματα από την Αρεόπολη, υδροφόρες από την περιοχή της Ανατολικής Μάνης και της Αρεόπολης, καθώς και μικρά κατασβεστικά, των οποίων η συμβολή κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα, κατόπιν ελέγχου που διεξήχθη στην περιοχή και καθώς η φωτιά κατευθυνόταν προς το χωριό Τσικαλιά λόγω των ισχυρών ανέμων, ο αντιπύραρχος κάλεσε δυνάμεις από αέρος και έτσι κατέφθασαν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr.), για σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τους νότιους δήμους του νομού μας, καθώς και για τη μεσσηνιακής Μάνη.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κα.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος