Ανάσα ζωής για την «πληγωμένη» οροσειρά

Αποκατάσταση των δασών Pinus Nigra στον Πάρνωνα
Παρασκευή, 24 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανάσα ζωής για την «πληγωμένη» οροσειρά

Τα πρώτα από τα 460.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, που προορίζονται για αναδάσωση στο πλαίσιο του έργου Life + «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης», φυτεύτηκαν στις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.
 
Πρόκειται για τις εκτάσεις με μαύρη πεύκη που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες σύμφωνα με την αποτίμηση της πυρκαγιάς ανήλθαν στα 19.210 στρέμματα, που ισοδυναμούν στο 36% των αντίστοιχων δασών του Πάρνωνα.
 
Με την έναρξη των φυτεύσεων πραγματοποιείται το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποκατάσταση των πληγών, που άφησε στο ορεινό αυτό οικοσύστημα  η πυρκαγιά του 2007.
 
Η έκταση που θα φυτευθεί συνολικά είναι 2.910 στρέμματα, τα οποία θα προστεθούν στα περίπου 3.000 στρέμματα, όπου έχει ήδη εμφανισθεί φυσική αναγέννηση. Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.837.000 ευρώ, το 75% από τα οποία αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+ και το υπόλοιπο 25% από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δια της Ειδικής Γραμματείας Δασών.
 
Η μελέτη, ανάθεση και επίβλεψη της αποκατάστασης έγινε από το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από πρόταση που συντάχθηκε από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σε εφαρμογή της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης. Η παραγωγή των φυταρίων έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από σπόρο που συλλέχθηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.
 
Μετά τις πρώτες φυτεύσεις η δασάρχης Σπάρτης κ. Παναγιώτα Σημάδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας:
 
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυταρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης να βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται».
 
Από την πλευρά του, ο συντονιστής του έργου, δασολόγος κ.  Πέτρος Κακούρος, επισημαίνει δυο ακόμα σημαντικές δράσεις του έργου, την παρακολούθηση της αποκατάστασης και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που εκτός από την προβολή του έργου θα παρουσιάζει όλο τον κύκλο μιας αναδάσωσης, από τη συλλογή του σπόρου έως τη φύτευση των φυταρίων.
 
Το έργο χρηματοδοτείται από τη ΓΔ Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου-Δασαρχείο Σπάρτης, το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος