Δεν αντέχουν τα δίκτυα της ΔΕΗ

«Όνειρο» η πράσινη ανάπτυξη για χιλιάδες ιδιώτες
Τετάρτη, 29 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν αντέχουν τα δίκτυα της ΔΕΗ

Φούσκα αποδεικνύεται η πολυδιαφημισμένη κυβερνητική πολιτική της «πράσινης» ανάπτυξης για χιλιάδες υποψήφιους μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών, οι οποίοι παρά την έγκριση που έχουν λάβει δεν πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο, καθώς σε πολλές περιοχές αυτό χαρακτηρίζεται κορεσμένο.
 
Πρόσφατη επιστολή της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει το ζήτημα κορεσμού των δικτύων της αναφορικά με μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέχρι 1 MW, ζητώντας να σταματήσει η παραλαβή αιτήσεων σε σειρά νομών της χώρας. Ειδικότερα, η ΔΕΗ ζητά να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα στους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, όπως επίσης και Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Κοζάνης, Κιλκίς, Ξάνθης και Φλώρινας και να μην δέχεται πλέον νέα αιτήματα σύνδεσης.
Η έλλειψη σχετικής μελέτης αντοχής δικτύων για κάθε περιοχή σε σχέση με τις ανάγκες τους, βάσει της οποίας θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις, οδήγησαν στο γεγονός η συνολική αιτηθείσα ισχύς από φωτοβολταϊκά να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση ακόμη και σε ώρες αιχμής. Εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το κυβερνητικό σχέδιο απέβλεπε σε περισσότερα φωτοβολταϊκά από όσα χρειάζεται η χώρα και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη για τις απαιτούμενες υποδομές.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, σε περιοχές όπου έχουν εγκριθεί οι πιο προωθημένες επενδύσεις παρατηρείται χαρακτηριστικά η συνολική ισχύς να είναι σχεδόν ίση ή και μεγαλύτερη από εκείνη που οι υφιστάμενες γραμμές Μέσης Τάσης μπορούν να απορροφήσουν.
 
Παλαιότερη δήλωση της αρμόδιας υπουργού κ. Μπιρμπίλη προϊδέαζε για όσα σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιώτες επενδυτές. Έλεγε τότε, ότι πολλά από τα αιτήματα, ακόμη και στην περίπτωση που εγκριθούν, ενδέχεται να μην προχωρήσουν λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.  Η εναλλακτική δε που δίνει το κράτος για κατασκευή γραμμής με έξοδα των ιδιωτών, όπου δεν αντέχουν οι υπάρχουσες ή δεν υπάρχουν γραμμές σύνδεσης με το δίκτυο, εκτιμάται αποτρεπτική λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα την ματαίωση της επένδυσης ή την πώληση της άδειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος