Πάνω από 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού στη Μεσόγειο

Σε κίνδυνο βρίσκεται η Μεσόγειος καθώς μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, συνολικά γύρω στα 250 δισεκατομμύρια κομμάτια, επιπλέουν στα νερά της.  ...
Τρίτη, 04 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πάνω από 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού στη Μεσόγειο

Σε κίνδυνο βρίσκεται η Μεσόγειος καθώς μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, συνολικά γύρω στα 250 δισεκατομμύρια κομμάτια, επιπλέουν στα νερά της.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν δειγματοληψίες, προειδοποίησαν ότι τα σωματίδια πλαστικού απειλούν τα ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν και γενικά όλο το τροφικό πλέγμα.
 
Ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία και το Βέλγιο πρόσφατα συνέλεξε δείγματα νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας και διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού σε όλη τη Μεσόγειο.
 
Το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 milligram.
 
Πέρα από το γεγονός ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταναλώνονται από ψάρια και άλλους οργανισμούς.
 
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από Γάλλους ερευνητές, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν περιορίζεται στην επιφάνεια.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αποστολή που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια στη Μεσόγειο, συγκέντρωσε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος