Αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

Εντατικοποίηση ελέγχων ζητά ο ΟΙΚΟΣΥΛ
Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» ήταν η παροιμία που χρησιμοποίησε ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους γεωργικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης.
 
Τονίζοντας με ανακοίνωσή του, τις εδώ και δεκαετίες καταγγελίες που κάνει ο ΟΙΚΟΣΥΛ για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων στη γεωργία και τις ενέργειες που προέβη με συνεχείς νύξεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, να πράξουν το αυτονόητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της προσπάθειας εξυγίανσης των γεωργικών προϊόντων.
 
Συστήνει δε, οι έλεγχοι να επεκταθούν, πέραν των λαϊκών αγορών, στα μανάβικα και στα ράφια των υπεραγορών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να είναι εντατικοί, με πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών και να περιλαμβάνουν, σε περιπτώσεις παραβάσεων, τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
 
Παράλληλα, ο ΟΙΚΟΣΥΛ ζητά από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες να οργανώσουν κατάλληλα τους αρμόδιους φορείς τους, ώστε να ασκηθεί πραγματικός έλεγχος επί των παραγομένων και πωλουμένων προϊόντων διατροφής, για να περιοριστούν δραστικά οι επικίνδυνες ουσίες όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, οι διοξίνες, τα PCB (πολυχλωριούχα διφαινύλια), τα νιτρώδη άλατα, τα υδρογονωμένα λίπη, τα χημικά συντηρητικά και πρόσθετα κλπ.
 
Δεσμεύονται τέλος από την πλευρά τους, να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή ή όχι των τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους, ώστε και η δημόσια υγεία να προστατευτεί και οι παραβάτες να απομονωθούν από τους σωστούς κι ευσυνείδητους παραγωγούς.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος