Πάρνωνας: Ξεκινά η αναδάσωση

Τριάμισι χρόνια μετά την εφιαλτική πυρκαγιά που αποτέφρωσε το 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα, το πράσινο χρώμα αρχίζει...
Σάββατο, 15 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πάρνωνας: Ξεκινά η αναδάσωση

Τριάμισι χρόνια μετά την εφιαλτική πυρκαγιά που αποτέφρωσε το 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα, το πράσινο χρώμα αρχίζει δειλά να ξεπροβάλλει.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, ξεκίνησε στην περιοχή τεχνητή αναδάσωση έτσι ώστε να επιταχυνθεί η φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων.

Η έναρξη των φυτεύεσεων   (460.000 φυτάρια μαύρης πεύκης) σηματοδοτεί το δεύτερο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υλοποίησε η Δασική Υπηρεσία.

Συνολικά θα φυτευτούν 2.910 στρέμματα, σε διασκορπισμένες εκτάσεις στις περιοχές των οικισμών Αγριάνοι και Πολύδροσο, ενώ άλλα περίπου 3.000 στρέμματα αναγεννιούνται φυσικά.

Σημειώνεται ότι τη μελέτη, την ανάθεση και την επίβλεψη της αποκατάστασης ανέλαβε το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από σχετική πρόταση που συντάχτηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ).

Το πράσινο που ξεπροβάλλει δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, ωστόσο η περιοχή προβλέπεται να αποκτήσει όψη δάσους ύστερα από 40 χρόνια.

Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.837.000 ευρώ. Το 75% του κόστους θα καλυφθεί με κοινοτικά κονδύλια μέσω του προγράμματος LIFE+ και το 25% θα καλυφθεί με πόρους της Ειδικής Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος