Λαθροθήρες αφανίζουν απειλούμενα είδη

Δύο σοβαρές επιθέσεις δέχτηκαν αποικίες του Αργυροπελεκάνου, παγκοσμίως απειλούμενου είδος, την τελευταία εβδομάδα σε δύο από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα...
Πέμπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λαθροθήρες αφανίζουν απειλούμενα είδη

Δύο σοβαρές επιθέσεις δέχτηκαν αποικίες του Αργυροπελεκάνου, παγκοσμίως απειλούμενου είδος, την τελευταία εβδομάδα σε δύο από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 
Στη Βιστωνίδα βρέθηκαν 18 νεκροί Αργυροπελεκάνοι και 10 σκελετοί τους, ενώ στον Αμβρακικό κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές και τα αυγά αποικίας του είδους.
 
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες έχουν εξαγγελθεί περί πράσινης ανάπτυξης.
 
Τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα τόσο της αδυναμίας ρύθμισης του ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσα στη αλιευτική δραστηριότητα και τα ψαροφάγα πουλιά, όσο και στην προφανή έλλειψη φύλαξης και σωστής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.
 
Τα δύο αυτά Εθνικά Πάρκα έχουν δημιουργηθεί για την προστασία του είδους και η χώρα λαμβάνει σημαντικού μεγέθους χρηματοδοτήσεις για την προστασία του.
 
Εκτός όμως από τις διεθνείς υποχρεώσεις της, η Ελλάδα φαίνεται να αδυνατεί να προστατεύσει το φυσικό της πλούτο και να δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως η φύλαξη από τη λαθροθηρία ή η διευθέτηση δραστηριοτήτων εντός Προστατευόμενων Περιοχών.
 
«Οι είκοσι οχτώ νεκροί Αργυροπελεκάνοι και η κατεστραμμένη αποικία τους, εκτός από παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, αποτελούν διεθνή ντροπή για την Ελλάδα.
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία απειλούμενων ειδών.
 
Πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και να συντονιστεί κεντρικά η φύλαξη των Εθνικών Πάρκων και να καλεστούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος» δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπ. Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti