Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων

Βράβευση των σχολείων με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών Εθελοντικό Πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων σχεδίασε το υπουργείου Παιδείας σε...
Τρίτη, 07 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων

Βράβευση των σχολείων με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών
Εθελοντικό Πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων σχεδίασε το υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τον ΟΕΔΒ, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά με την έναρξη του σχολικού έτους 2010-2011.
Το εν λόγω πρόγραμμα έγινε στο πλαίσιο της γενικότερης πραγματικότητας που εντοπίζεται στα σχολικά βιβλία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αυτά που παράγονται κάθε χρόνο υπερβαίνουν κατά 25% περίπου τον αριθμό των μαθητών, ενώ στο σύνολο τους δεν επαναχρησιμοποιούνται, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με συνεχείς ρυθμούς και ο αριθμός των σχολείων με αναβαθμισμένη ψηφιακή υποδομή, όπου οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν τα βιβλία τους σε ψηφιακή μορφή.

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η συστηματική συγκέντρωση των σχολικών βιβλίων μετά το πέρας της χρήσης τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά το επόμενο σχολικό έτος ή να επιστραφούν στον ΟΕΔΒ για πολτοποίηση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με το εν λόγω πρόγραμμα καλλιεργείται στους μαθητές μια νέα αντίληψη και στάση απέναντι στο σχολικό τους βιβλίο, που θα βασίζεται στη συνειδητοποίηση της οικονομικής, χρηστικής, περιβαλλοντικής και συναισθηματικής αξίας του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
• η ανάπτυξη και εδραίωση του σεβασμού στο σχολικό βιβλίο,
• η ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης απέναντι στη διαχείριση  και αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού,
• η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών,
• η ενίσχυση του εθελοντισμού στα σχολεία και
• η εξοικονόμηση πόρων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ανάπτυξη συνεργατικού κλίματος, η λειτουργία σε ομάδες και η δημιουργία πνεύματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας ανάμεσα στους μαθητές και στις σχολικές μονάδες. Οι μαθητές, επίσης, έχουν την ευκαιρία να αυτενεργήσουν, να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να μυηθούν στον εθελοντισμό, αφού βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι ο εθελοντικός του χαρακτήρας.

Τη φετινή σχολική χρονιά πολλοί μαθητές, κάτω από την παρακίνηση και καθοδήγηση των δασκάλων τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου και με μεγάλο ενθουσιασμό συγκέντρωσαν τα σχολικά τους βιβλία, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι συμμαθητές τους τη νέα σχολική χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου, στο οποίο συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 5.000 τίτλοι βιβλίων.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα γίνει η βράβευση των σχολείων με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων και η βράβευση της καλύτερης αφίσας.

Εξάλλου, με αφορμή το «Εθελοντικό Πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων» και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μισθός επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου και το Δημοτικό Σχολείο Φενεού στο νομό Κορινθίας. Τα δύο σχολεία συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα και διακρίθηκαν, αφού συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό σχολικών βιβλίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Μισθός επισκέφθηκε επίσης το Γυμνάσιο και Λύκειο Γκούρας, όπου αναφέρθηκε στο «Νέο Λύκειο» ως κομμάτι του «Νέου Σχολείου», αλλά και γενικότερα στο ρόλο του σχολείου ως ζωντανό κύτταρο στην κοινωνία, με ενεργό συμμετοχή και προσφορά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Ιδιαίτερη δε, αναφορά έκανε στις περιπτώσεις των σχολείων που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν αντίξοες συνθήκες που δυσχεραίνουν  τη μαθησιακή διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti