Ευρωπαϊκή ενίσχυση εναέριων μέσων για πρόληψη πυρκαγιάς

Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Αίτημα ενεργοποίησης για διάθεση έξι αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (MIC) απέστειλε...
Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ευρωπαϊκή ενίσχυση εναέριων μέσων για πρόληψη πυρκαγιάς

Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Αίτημα ενεργοποίησης για διάθεση έξι αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (MIC) απέστειλε προς την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το Πυροσβεστικό Σώμα.
Το αίτημα έγινε δεκτό και την Τετάρτη το απόγευμα η γγ Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το μηχανισμό, λόγω του υψηλού αριθμού πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μερικές από τις οποίες, μεταξύ τους και στη Λακωνία, εξελίχθηκαν σε μεγάλα επεισόδια σε διάφορα σημεία της χώρας. Σημειώνεται, ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού έγινε «χάρη» και στον πολύ υψηλό δείκτη εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, που προβλέπει και για τις επόμενες ημέρες ο σχετικός χάρτης σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκαν τρία ζεύγη αεροσκαφών CL-415. Μέχρι στιγμής, στο αίτημα έχουν ανταποκριθεί η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν δύο αεροσκάφη CL-415 έκαστη. Η προσφορά τους έχει γίνει ήδη δεκτή από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αυτή τη στιγμή δρομολογούνται οι διαδικασίες έλευσης των τεσσάρων συνολικά αεροσκαφών.
Παράλληλα, μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο συμμετείχαν η Ελλάδα και οι χώρες που μπορούν να διαθέσουν εναέρια μέσα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), εξετάσθηκαν οι περαιτέρω δυνατότητες κάλυψης του ελληνικού αιτήματος.
Τρείς Περιφερειακές Ενότητες στην Πελοπόννησο έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα, Σάββατο 27/8 και συγκεκριμένα η Λακωνία, η Κόρινθος και η Αργολίδα.
Η γενική γραμματεία έχει ενημερώσεις τις υπεύθυνες αρχές των περιοχών αυτών, ενώ εφιστά και την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών, τόσο στην αποφυγή πράξεων που θα επιφέρουν εκδήλωση φωτιάς, όσο και στην άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση που αντιληφθούν σχετικά φαινόμενα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti