Επιχείρηση διάσωσης λευκού πελαργού

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού την περασμένη Δευτέρα σε κλήση ιδιώτη, ο οποίος πληροφόρησε για...
Τρίτη, 30 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιχείρηση διάσωσης λευκού πελαργού

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού την περασμένη Δευτέρα σε κλήση ιδιώτη, ο οποίος πληροφόρησε για την ύπαρξη ενός τραυματισμένου πουλιού και συγκεκριμένα ενός λευκού πελαργού του είδους Ciconia ciconia, που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Άστρους.
Τον τραυματισμένο πελαργό εντόπισε υπάλληλος καταστήματος που ειδοποίησε αμέσως το βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, ο οποίος και έσπευσε αμέσως στο σημείο.
Ο πελαργός έφερε ελαφρύ τραύμα στο πόδι και εμφάνιζε αδυναμία κατά την πτήση, χωρίς εμφανή σοβαρά τραύματα στον κορμό και στις φτερούγες του. Το ζώο αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, όπου έγινε και η επικοινωνία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ για την άμεση διακομιδή του στην Αθήνα για νοσηλεία.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Συλλόγου, ο τραυματισμένος πελαργός αποστάλθηκε στην Αθήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέαμα του λευκού πελαργού στην περιοχή του Άστρους είναι σχετικά σπάνιο, αφού το είδος αυτό μεταναστεύει τον Αύγουστο προς την Αφρική κυρίως μέσω της Μ. Ασίας, και συνεπώς λίγοι περνούν από τη Νότια Ελλάδα.
Ο βιότοπος του πελαργού είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές με πρόσβαση σε ρέματα, έλη και πλημμυρισμένες εκτάσεις. Δυστυχώς ο πληθυσμός του έχει αρχίσει να σπανίζει με κύρια αιτία μείωσης τις αποξηράνσεις των ελών και τα ατυχήματα σε ηλεκτροφόρα καλώδια. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti