Καλιφόρνια: Μια ξεραμένη πολιτεία

Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 17:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καλιφόρνια: Μια ξεραμένη πολιτεία

Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ακραίους καύσωνες, παρατεταμένη ξηρασία, εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές και λίγη βροχή και χιόνια, η Καλιφόρνια λέει το νερό… νεράκι.

Το τελευταίο έτος νερού, όπως ορίζεται η 12μηνη περίοδος από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πέρασε και επίσημα στα χρονικά ως η πιο άνυδρη χρονιά από το 1924 και η δεύτερη χειρότερη από πλευράς βροχόπτωσης και χιονόπτωσης στη δυτική πολιτεία: την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση και πολυπληθέστερη στις ΗΠΑ.

Πάνω από το 87% των εδαφών της αντιμετωπίζει σήμερα πολύ έντονη ή ακραία ξηρασία. Σχεδόν το ήμισυ κατατάσσεται στη χειρότερη κατηγορία.

Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Σακραμέντο, στο Σαν Φρανσίσκο και στη Σάντα Μπάρμπαρα, δεν έπεσε φέτος ούτε το ήμισυ του μέσου ετήσιου όρου σε βροχή και χιόνι.

Κι αυτό μοιραία συνεπάγεται λιγότερα αποθέματα νερού, όπως στον ποταμό Κολοράντο, βασική πηγή για τη νότια Καλιφόρνια.

Σε όλες τις κύριες τεχνητές λίμνες της πολιτείας, εκτός από δύο, η στάθμη των υδάτων έχει πέσει πια κάτω από το μισό της χωρητικότητάς τους.

Μέχρι και στην τεχνητή λίμνη Μιντ στη Νεβάδα -τη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και βασική πηγή υδροδότησης του Λος Άντζελες και του Λας Βέγκας- ο όγκος των υδάτων μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς από το 2000.

Τοπικοί αξιωματούχοι αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν στους Καλιφορνέζους υποχρεωτικοί περιορισμοί στη χρήση νερού.

Ήδη, πολλοί από τους περίπου 70.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους της πολιτείας -με συνολική παραγωγή άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως- είδαν φέτος να καταστρέφονται από την έλλειψη νερού οι κόποι μιας ζωής.

Κάθε πέρσι και καλύτερα
Οι κλιματολόγοι συνέκριναν τις συνθήκες ξηρασίας του τελευταίου έτους με εκείνη της περιόδου 1976-77, οπότε είχε καταγραφεί έως σήμερα το χαμηλότερο επίπεδο απορροής υδάτων στην ιστορία της πολιτείας.

Η μέση τότε βροχόπτωση ήταν 28,7 ίντσες, προκαλώντας οικονομικές απώλειες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Την περίοδο 2020-21, οι βροχοπτώσεις ήταν ακόμη πιο περιορισμένες, μόλις στις 28,2 ίντσες.

Σε αντίθεση όμως με το 1977, τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδη, καθώς γίνονται όλο και πιο αισθητές οι επιπτώσεις από την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή.

Τότε, οι πολιτειακές αρχές μιλούσαν για το «έτος χωρίς νερό». Φέτος, κάνουν λόγο για το «θερμότερο έτος χωρίς νερό».

Τελευταία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ καταγράφει πώς οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες στην Καλιφόρνια εξατμίζουν τα όμβρια ύδατα και λιώνουν το χιόνι με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Το κλίμα της Καλιφόρνια γίνεται όλο και πιο θερμό, με την ιστορική σχέση μεταξύ θερμοκρασίας, βροχοπτώσεων και απορροής να αλλάζει», υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Υπηρεσία Υδατικών Πόρων της Καλιφόρνιας.

Σε έναν φαύλο κύκλο, δε, η στεγνή γη γίνεται πρόσφορο έδαφος για ολοένα και πιο καταστροφικές πυρκαγιές, με την ξερή βλάστηση να γίνεται προσάναμμα.

Ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις
Οι επιστήμονες της NOAA προβλέπουν ότι η ξηρασία στην Καλιφόρνια θα διαρκέσει μέχρι και το 2022 και ίσως ακόμη περισσότερο.

Παρά μάλιστα τις προβλέψεις για βροχοπτώσεις αυτή την εβδομάδα, ειδικοί τονίζουν ότι για να επανέλθει η Καλιφόρνια σε μία κανονικότητα απαιτείται πλέον μια ακραία αλλαγή του καιρού.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, απαιτείται και το 140% της μέσης βροχόπτωσης για να μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ο υδροφόρος ορίζοντάς της.

Οι οιωνοί, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά καλοί.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το φαινόμενο Λα Νίνια αναμένεται να αλλάξει τον χειμώνα, κάνοντάς τον πιο θερμό και ξηρό στις περιοχές που θα επηρεάσει, στις ακτές του Ειρηνικού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι επιπτώσεις για τα νοτιοδυτικά προδιαγράφονται περαιτέρω καταστροφικές.

Κι αυτό, ενώ η αύξηση του πληθυσμού προκαλεί πρόσθετες πιέσεις στους υδάτινους πόρους της ευρύτερης περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti