Διπλάσιες οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από του κορωνοϊού

Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2021 20:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διπλάσιες οι οικονομικές συνέπειες της  κλιματικής αλλαγής από του κορωνοϊού

Οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν σε διπλάσιο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής από ό,τι συνέβη με την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής εταιρίας Oxfam και του ινστιτούτου Swiss Re. Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Εφόσον ο κόσμος δεν καταφέρει να περιορίσει ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέλθει κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, οι χώρες του G7 πρόκειται να χάσουν 8,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους, ή συνολικά 5 τρισεκ. δολάρια από τις οικονομίες τους κάθε χρόνο.

Οι οικονομίες των κρατών του G7 συρρικνώθηκαν κατά 4,2% κατά μέσο όρο εξαιτίας του κορωνοϊού, δηλαδή το υποδιπλάσιο των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή βάσει των υπαρχουσών πολιτικών και προβολών τους στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η Μεγάλη Βρετανία θα χάσει το 2050 6,5% του ΑΕΠ της όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, έναντι απωλειών μόνο 2,4% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

Αλλού οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματικές από οικονομικής πλευράς, με τη Νότια Κορέα να χάνει το 10% της οικονομίας της, το ΑΕΠ της Αυστραλία να συρρικνώνεται κατά 12,5% και την ινδική οικονομία να μικραίνει κατά 25%, δεδομένης της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 2,6 βαθμούς.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ενόψει της συνόδου του G7 την Παρασκευή στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η Βρετανία θα φιλοξενήσει επίσης τον προσεχή Νοέμβριο τη μεγάλης σημασίας σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland