Ταΰγετος κι Ευρώτας δείκτες αφύπνισης για το Περιβάλλον

Το μήνυμα Δαράκη και Κανακάκου

Τρίτη, 09 Ιούνιος 2020 15:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ταΰγετος κι Ευρώτας δείκτες αφύπνισης για το Περιβάλλον

Στη βιοποικιλότητα και το φυσικό οικοσύστημα του Ταϋγέτου, αλλά και τη δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων για τον καθαρισμό του ποταμού Ευρώτα, με παράλληλες δράσεις δενδροφύτευσης, εστιάζει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εξέδωσαν η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ελένη Δαράκη και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης Χρήστος Κανακάκος.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής: «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, θεσμοθετημένη το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και ως Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, φοράμε τα γιορτινά μας, γιατί φέτος εστιάζουμε στη βιοποικιλότητα και το φυσικό οικοσύστημα του Ταϋγέτου, ενώ παράλληλα, με τη δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων καθαρίζουμε τις κοίτες του ποταμού Ευρώτα, τα πάρκα και ξεκινάμε τη φύτευση νέων δενδρυλλίων και φυτών στους χώρους πρασίνου, σε πάρκα, σε πλατείες, σε σχολεία και σε όλους τους δημοτικούς χώρους.

Παράλληλα, ενώνουμε τη φωνή μας πλανητικά με όλους τους (κοσμο-) πολίτες για λήψη θεσμικών μέτρων παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού οικολογικού προβλήματος. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη τεκνοθέτησης οικολογικών πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στην ανακύκλωση, στους περιορισμός κατανάλωσης ενέργειας και σπατάλης νερού, στη χρήση μη-ορυκτών καυσίμων για τις μετακινήσεις, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη χρήση εποχικού διατροφολογίου, και όλα αυτά ως πρώτα βήματα για ένα υγιές οικοσύστημα, ως προς τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα της βιό-σφαιρας που κάνει τον γαλάζιο πλανήτη μας, τη Μητέρα-Γη μας, βιώσιμη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει απολεσθεί μέρος της βιοποικιλότητας λόγω της εφιαλτικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των τοξικών αποβλήτων, της κλιματικής αλλαγής με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την τήξη των πάγων στους πόλους, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την ερημοποίηση γαιών από την ξηρασία και την αποψίλωση και την εκχέρσωση δασών.

Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, του οικολογικού προβλήματος, ας αλλάξουμε ως ανθρωπότητα, ως διεθνής κοινότητα, ως άτομα, το πολιτιστικό μας παράδειγμα κυριαρχίας στη φύση, αρχής γενομένης από το σπίτι μας, τον Δήμο μας. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του πλανήτη που ζούμε, αλλά φιλοξενούμενοι. Ας σεβαστούμε τον μη-ανθρώπινο φυσικό κόσμο, ας σχετιστούμε μαζί του, ας ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες μας με υπόδειγμα την αειφορία και την ηθική της φροντίδας για πλανητική υγεία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές», καταλήγουν οι κκ Δαράκη και Κανακάκος.

Φωτο: Στέφανος Κορωναίος (Stefanos Koronaios)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti