Ενστάσεις και αντιρρήσεις για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο

Από τον Οικολογικό Σύνδεσμο Λακωνίας

Πέμπτη, 21 Μάιος 2020 12:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ενστάσεις και αντιρρήσεις για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο

Με ανακοίνωσή του, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ), «έστω και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου, θέλει να εκφράσει την θέση του για μερικές από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, οι οποίες αντί να λειτουργούν προστατευτικά για το περιβάλλον, τουναντίον το υπονομεύουν».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτείτο περισσότερος χρόνος για διαβούλευση με τους περιβαλλοντικούς φορείς και όχι η βεβιασμένη εν μέσω καραντίνας ψήφισή του».

Ειδικότερα, όπως τονίζουν ο πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος και ο γραμματέας Ιωάννης Μητράκος, «το περιβάλλον δεν είναι μία απλή λέξη της μόδας που ο καθένας μπορεί να την επικαλείται όπως τον συμφέρει, ως άλλοθι για ενέργειες και πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή έννοια της προστασίας του. Το περιβάλλον είναι μία διαχρονικής αξίας φυσική οντότητα που στηρίζει τη ζωή στη γη.

Κάθε βλαπτική ενέργεια επάνω του την πληρώνουμε πολύ ακριβά ως υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, με τις βλάβες της υγείας μας,  τις ανεπιθύμητες κλιματικές μεταβολές, τις φυσικές καταστροφές και τελικώς ως απειλή για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΙΚΟΣΥΛ, με τον νέο νόμο:
1. Παραβιάζονται ουσιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, της Εθνικής κι Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των Διεθνών Συμβάσεων, που έχει υπογράψει η χώρα μας, για την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Υποβαθμίζεται ο ελεγκτικός ρόλος του ελληνικού κράτους και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα «ελέγχονται» πλέον από ιδιώτες αξιολογητές, τους οποίους θα επιλέγει και θα πληρώνει ο εκάστοτε επενδυτής.
3. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί-περιβαλλοντικοί φορείς, αντικαθίστανται από ένα μοντέλο που θα ελέγχεται απολύτως από το κεντρικό κράτος και από το οποίο θα απουσιάζουν οι  αυτοδιοικητικοί  και κοινωνικοί φορείς.  
4. Πλήττεται ακόμα περισσότερο η περιβαλλοντική λειτουργία των δασικών υπηρεσιών και αφαιρούνται οι ανάλογες αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5. Γίνεται ακόμα πιο ελαστικό το πλαίσιο λειτουργίας για τις μεγάλες εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κατάργηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, διευκολύνσεις υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, καθορισμός χρήσεων γης σε περιοχές NATURA πριν να αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ κλπ).
6. Οι περιοχές NATURA 2000, ένα πολύ σπουδαίο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών που φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και ειδών, στο οποίο ανήκουν 443 ελληνικές περιοχές, ουσιαστικά καταργούνται αφού ανοίγει ο δρόμος για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, την ίδρυση λατομείων και  ξενοδοχείων  μέσα σ’ αυτές.

«Για άλλη μια φορά στη ζυγαριά προστασίας περιβάλλοντος – ισχυρών οικονομικών συμφερόντων η πλάστιγγα έγειρε προς τη δεύτερη πλευρά Κρίμα!», υπογραμμίζει τέλος ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος